Na Liptove pribudne nový pivovar. Také sú plány spoločnosti Davlin, ktorá sa rozhodla, že založí pivovar v Liptovskom Hrádku. O pivovare sme už priniesli viacero článkov (nájdete ich TU a TU), teraz sme sa o plánoch a cieľoch porozprávali s Martinou Kapitáňovou z Hrádockého pivovaru.
Prečo ste sa v Liptovskom Hrádku rozhodli otvoriť pivovar?
Už dávnejšie sme sympatizovali s podobnými prevádzkami, najmä preto, že tá naša v Liptovskom Hrádku sa dá nazvať doslova „pivárňou“. Výtočnosťou sa radí na popredné miesta v regióne, čím si získavala aj záujem obchodných zástupcov veľkých slovenských pivovarov. Naši zákazníci si vždy potrpeli na dobré pivo. Súčasný trend je práve taký, že sa množia minipivovary a preto sme sa s podobnou myšlienkou pohrávali aj my.
Takže išlo len o rozšírenie sortimentu?
Našou snahou je jednak rozšíriť sortiment ponuky kvalitného piva na Liptove a zároveň účelne oživiť existujúce staré a z veľkej časti nevyužívané priestory. Bola to skôr náhoda alebo osud, čo nás prijmelo zhmotniť tieto predstavy. Všetky aktivity sme donedávna kvôli pracovnej vyťaženosti postupne odsúvali až sa zo dňa na deň situácia zmenila a vznikol nám časový priestor venovať sa aj týmto podnikateľským snom.
Kto stojí za snahou o otvorenie pivovaru?
Celý projekt riešime prostredníctvom našej rodinnej firmy DAVLIN, s.r.o., ktorú sme matka (PaedDr. Marta Pelachová) s dcérou (Ing. Martina Kapitáňová) ako dve spoločníčky a konateľky založili v roku 2013. Do roku 2013 som podnikala v pohostinstve a hotelierstve takmer päť rokov ako živnostníčka. Neskôr som sa kvôli zamestnaniu rozhodla zo spoločnosti vystúpiť, ale snažím sa aj za pomoci manžela aktívne v rodinnej firme pôsobiť a v podstate si teraz plníme jeden z našich snov.
Máte s pivom nejaké skúsenosti?
Málokto o mne vie, že mám práve k pivu a pivovarníctvu veľmi blízko. Najmä počas štúdia materiálového inžinierstva na vysokej škole – hutníckej fakulte v Košiciach som sa s tradičným nápojom hutníkov a baníkov „povinne“ stretávala na každej školskej akcii a tak sme sa spriatelili. Práve Košice sa mohli pýšiť už v časoch môjho štúdia malými remeselnými pivovarmi a asi aj najrozmanitejšou ponukou tohto zlatistého moku, takže nebolo ťažké pridať sa do radov fanúšikov kvalitného piva.
Pivovar sa snažíte financovať aj pomocou eurofondov. Prečo?
Vzhľadom na to, že celé podnikanie financujeme len z rodinných rozpočtov, úverov a pôžičiek, považujem tento finančný nástroj za veľmi efektívny a účelný. Je to aj jeden z dôvodov, že sme sa odhodlali k takému odvážnemu kroku, ako je vybudovanie vlastného remeselného pivovaru. Akákoľvek finančná pomoc v dnešnom náročnom podnikateľskom prostredí aj za cenu zvýšenej byrokracie a je pre nás pozitívom a rozhodne sa o ňu oplatí uchádzať.
Kde bude pivovar situovaný?
Pivovar chceme zrealizovať v nevyužívanej časti mojej/našej budovy v minulosti nazývanej Clubhhotel, sú to priestory zastaralej nefunkčnej kotolne. Nachádza sa tam aj naša prevádzka, medzi domácimi známa ako Haliganda, ktorú sme zatiaľ prenajali, avšak po skončení nájomnej doby a spustení pivovaru všetko do seba zapadne a budeme vo vlastnej prevádzke predávať naše hrádocké pivo.
Inšpiroval vás nejaký pivovar?
Navštívili sme viacero remeselných pivovarov väčších i menších a každý bol niečím iný, výnimočný, zvláštny a krásny. Aj ten náš bude. Dúfam, že si zachová rodinného ducha tak, ako sme sa ho snažili vždy udržiavať aj v našej prevádzke. Zakladáme si na tradičnej pohodovej atmosfére, dbáme na názory a pocity zákazníkov, ktorý sa stávajú akoby členmi rodiny, pretože úspech Haligandy tkvie práve v stálych zákazníkoch, ktorí sa k nám denne vracajú už niekoľko rokov, ba až desaťročí.
Máte už vymyslené meno? Ak áno, prečo takýto názov?
Pracovne sme ho zatiaľ nazvali Hrádocký pivovar, pretože je v Liptovskom Hrádku prvý a jediný, pravdepodobne sa tento názov aj ujme a zachová si ho.
Kedy by ste chceli pivovar otvárať?
Do roka a do dňa od zahájenia realizácie J Objektívne sa však musíme držať pri zemi a počítame so zdĺhavým procesom schvaľovania a kontrolovania projektu práve kvôli financovaniu z eurofondov. V prvom rade musí prebehnúť kontrola verejného obstarávania, čo je v praxi niekoľko mesačná záležitosť. Dúfame, že v budúcom roku tieto formálne kroky absolvujeme a dočkáme sa schválenia projektu. Potom by celková stavebná a technická realizácia mohla byť ukončená na sklonku roka 2018 príp. na jar 2019, kedy by sme snáď už mohli ochutnať aj prvé várky.
Čiže plná prevádzka príde až neskôr.
Začať plánujeme opatrne v malom, na začiatok vychytať muchy, poskúšať receptúry, aby sme vytvorili škálu ponuky šitú na mieru našim zákazníkom. Až tak to spustíme na plno a v roku 2020 nahradíme celý doposiaľ ponúkaný sortiment v prevádzke vlastnou značkou.
Aké pivo by ste chceli ponúkať?
Navrhnutá technológia zabezpečí výrobu piva ako svetlého aj tmavého piva, plzenského typu rôznej stupňovitosti. Počtom a objemom CK tankov sme však vytvorili priestor aj na špeciály, ktoré si snáď nájdu priazeň tradičných konzumentov.
Chceli by ste ho aj fľaškovať a ponúkať iným prevádzkam?
Prioritne sa chceme zamerať na výrobu pre potreby vlastnej prevádzky a stáčať budeme najmä do KEG sudov, súčasťou požadovanej technológie má byť aj plničku fliaš, teda ani v tomto smere nemusíme zaostávať a obmedzovať sa. Základom úspechu a našim cieľom je dobré pivo, ak sa presadí aj v iných prevádzkach, bude nás to tešiť dvojnásobne.
Aké máte s pivovarom plány do budúcna?
Vlastný remeselný minipivovar je o začiatku niečoho nového, čo nás dúfam, bude napĺňať a verím, že založíme peknú tradíciu varenia piva v Liptovskom Hrádku. Celkovo aj priestory si pýtajú investície a nápady, ktoré urobia zo starej ošarpanej poloprázdnej budovy centrum príjemného trávenia času pri dobrom pivku v kruhu známych. Uvedomujeme si, že je to beh na dlhé trate, no rozhodne sa nenecháme odradiť ani neprajníkmi, či nepriazňou osudu a budeme budovať krôčik po krôčiku tento sen.
Snímka: Google Street View