Úspešne začipovaný? Tak môžeš ísť variť. No najprv zožeň pivo, čo je kvôli týmto nezmyselným opatreniam od šaša dosť náročné. Ale v Stupave ti ho radi dajú. A kopa iných zase dovezie až do obývačky. Kam chodíš na pivo ty? Ale mysli aj na ostatných, lebo kým dovaríš, môže sa stať, že ti ho vypijú a budeš ako ja, fotiť s prázdnou fľašou. Kura, kvásková žemľa, medová-sriracha majonéza.
Potrebuješ
- Kura: 1 ks (alebo 4 stehná podľa toho koľko ľudí ideš nakŕmiť )
- Vajce: 2 ks
- Hladká múka: 300 g
- Kayenská paprika: 10 g
- Soľ: 5 g
- Korenie: 5 g
- Limeta: 1 ks
- Pivo: 0,1 l Stupavar – American IPA
- Kukuričné lupienky: 500 g
- Kvások: 30 g (ten máš celoživotne v chladničke, že?)
- Múka hladká: 150 g
- Voda: 150 ml
- Múka hladká: 1 kg
- Voda: 600 ml
- Soľ: 16 g
- Cheddar: 200 g (zober bledý maximálne 3 mesiace starý )
- Kyslé uhorky: 200 g
- Sriracha: 100 g (použi tú čo ti ostala v chladničke, určite si ju ešte nezjedol)
- Majonéza: 300 g
- Med: 50 g
- Soľ: 5 g
- Korenie: 5 g
Postup
Vôbec ti nejdem hovoriť čím a ako máš začať, ty vieš, koľko máš času a čo všetko chceš robiť. Ale skús všetko spolu, lebo tak to je nakombinované, ale až máš lepšiu kombináciu, pokojne mi ju ukáž, tiež chcem vedieť niečo nové. Tu máš kura! Muzika? The Adicts – Viva La Revolution! A kľudne ju aj začni.
Vykosti kura, umy, osuš a nakrájaj na menšie kúsky. Hlavne zanechaj aj kožu, tá bude tiež chrumkavá. (kosti nezahadzuj! S toho vieš spraviť cez noc veľmi dobrý vývar ). Nasoľ, nakoreň, daj polku papriky, premiešaj a nechaj marinovať (čím dlhšie necháš, tým výraznejšie bude ) v chladničke.
Z vajec, múky, piva a zvyšných korenín vymiešaj hladké cestíčko. Pridaj šťavu z limety a premiešaj. Vlož kúsky kuraťa a obaľ celý kúsok mäsa. Vytiahni a vlož do rozdrvených kukuričných lupienkov (no nedrv to na prach, nebude potom také chrumkavé a na čo to obalovať v kukuričnej strúhanke, keď už si aj tak použil múku a tým bez lepkových nepotešíš).
Takto obalené kúsky vyprážaj v oleji pri teplote 170°C štyri minúty s každej strany. Neboj, určite nie sú hotové, ale na to máš rozohriatú rúru na 180°C a ďalších dopiecť a vysušiť od oleja na šesť minút. Lepšie čo? Ak neveríš, skús ich pražiť v oleji pokiaľ nebudú cca 7 minút s každej strany. Nebudeš ani prvý, ani posledný, kto to skúsi lebo neverí.
Prvé kolo za sebou, môžeš sa pochváliť alebo aj odmeniť, keď si bol s pivom ohľaduplnejší ako ja a nemyslel iba sám a seba. Poď si zamiešať omáčku. Spolu s SHAM 69 – If the Kids are UNITED.
Majonézu zmiešaj s medom a srirachou s chladničky. A samozrejme to dochuť. Až ti neostala v chladničke prikladám recept ale spomalí sa ti to zase o pár dní!
Chilli papričky: 500 g (pálivosť je na tebe. Tento raz to nie sú habanera, ale dal som ravity), Cesnak: 50 g, Cukor kryštál: 60 g, Soľ: 10 g, Jablčný ocot: 0,1 l
Papričky pozdĺžne rozrež a očisti od semienok. Pomeľ na mlynčeku na mäso alebo „rozkutruj“ na prach. Pridaj cukor, prelisovaný cesnak, soľ a dobre premiešaj (fakt dobre). Potom zmes vlož do zaváraninovej fľaše a nechaj fermentovať sedem dní. Každý deň otvor a premiešaj.
Potom zmes vylej do hrnca a pridaj ocot spolu to povar na miernom ohni 5 minút od zovretia. Potom premixuj ešte raz a prepasiruj cez sito. Ak je treba dochuť. Vlož do menších pohárov a zasterilizuj ( 5-10 minút 100 °C ). V chlade to vydrží aj pár rokov.
Tak tu sú kváskové žemle. Nič náročné na prácu ale za ten čas stihneš aj “vystrízvet“ . Daj album. Dropkick Murphys – Signed and Sealed and Blood!
Kvások, ktorý ti ostal v chladničke, použiješ na rozkvas a vyrobíš zase živý kvások. Lyžicu kvásku z chladničky rozmiešaj so 150 ml teplej vody. Pridaj 150 gramov múky a dobre premiešaj. Prikryté nechaj cez noc vonku pri izbovej teplote.
Ráno odober 300 gramov kvásku a zmiešaj s vodou. To je mokrá zmes. V ďalšej mise zmiešaj múku, soľ. To je suchá zmes. Teraz vmiešaj suchú zmes do mokrej zmesi. Vypracuj vláčne cesto. Nechaj prikryté 10 minút. Potom cesto preťahuj do stredu (takýmto spôsobom sa chytá vzduch a miesi cesto).
Toto opakuj ešte dva razy a potom nechaj cesto kysnúť prikryté pokiaľ neznásobí objem. Môže to trvať tri až šesť hodín (zase platí čím dlhšie tým lepšie, takže áno stihneš si aj 7 hodín pospať . Následne cesto prelož na pomúčenú dosku a rozdeľ na osem častí. Vypracuj žemle a nechaj v ošatke kysnúť jednu hodinu.
Potom žemle prelož do chladničky nechaj fermentovať cez noc. Teraz ideš piecť. Rúru rozohrej na 250 °C spolu s prázdnym pekáčom a priprav hrnček s vodou. Žemle narež na vrchu a peč v rúre prikryté 15 minút no počas pečenia zalej pripravený pekáč vodu. Potom žemle odokry a vytiahni aj pekáč s vodou (až tam ešte nejaká ostala). Teraz dopeč žemle ešte 15 minút. Zisti ťukaním či sú vo vnútri duté (tak sú upečené).
Vyspatý? To je jedno, šak už ideš jesť.
Žemľu prekroj pozdĺžne a potri špeci majonézou. Nalož na ňu teplé mäso prikry plátkom cheddaru. Nalož na vrch uhorky a priklop potretou žemľou.
Odporúčané pivo: Stupavar – American IPA
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.