Viete aký je rozdiel medzi pivom z malého a veľkého pivovaru? V srdiečku. Sládkovia na malých varniach vedia o svojom pive ďaleko viac. Je to osobnejší vzťah. Ešte osobitejšou kategóriou sú v tomto smere domovariči. Zháňajú suroviny, recepty i rady. A varia. A práve to je asi najčistejší vzťah k pivu ako takému. Svoje by o tom vedel rozprávať Lukáš Okál, ktorý stojí za domácim pivovarom Šilker’s Brewery.
Domovarič z Oravy
Lukáš patrí medzi domovaričov, ktorý záľubu k pivu našli celkom náhodne. Najmä keď prvé skúsenosti s pivom neboli úchvatné. „Ako prvé pivo som ochutnal Martiner, nakoľko pochádzam zo severu a bolo to regionálne pivo. Nebola to zlá skúsenosť, ale ani nič extra, takže pivo bolo až po prvú remeselnú skúsenosť u mňa len občasný nápoj na uhasenie smädu,“ hovorí s úsmevom.
Skutočné precitnutie prišlo až o pár rokov neskôr. A nebolo to na Slovensku. „Prvú skúsenosť s remeselným pivom som mal v USA, kde som tam strávil krásne štyri mesiace v Bostone. Je tam naozaj široký výber craftových pív a tam som vyskúšal Samuel Adams – IPA, Pumpkin Ale, Boston Lager,“ prezrádza a dodáva, že to bolo preňho vytriezvenie z reality. „Ukázalo sa, že pivo vie mať aj iný rozmer, aký som poznal dovtedy,“ opisuje.
O varení piva začal Lukáš rozmýšľať o dva roky neskôr. „Prvotný nápad vznikol čisto v teoretickej rovine v roku 2013, keď som sa presťahoval za prácou do Bratislavy a mal som chuť sa niečo nové naučiť. Hovorí sa, že k dobrému jedlu treba aj niečo dobré na zapitie. Robiť víno na byte v Bratislave alebo robiť víno na Orave nebol ten najlepší nápad,“ hovorí Lukáš a dodáva, že pivo bolo po víne hneď druhý nápad.
Pomohli známe mená
Kým sa odhodlal k vareniu ubehli tri roky, po ktorých si povedal, že je na čase niečo skúsiť. „Pripravil som si recept podľa doposiaľ získaných vedomostí, objednal suroviny a hor sa do varenia American Imperial IPA,“ opisuje zlom Lukáš.
Písal sa 21. marec 2016 a nádejný pivovarník zistil, že teória je jedna vec a prax druhá. „Počas procesu varenia sa mi vynorilo množstvo nových otázok, kedy som si povedal, že mal som začať skôr variť. Napodiv, šťastie nováčika zapôsobilo a bola to jedna z najlepších „íp“, akú som kedy navaril. Bola rozdaná ešte skôr než bola navarená,“ smeje sa.
Bolo rozhodnuté. A kto mu následne najviac pomohol? Najmä pán Kovács z Ikkony, Peťo Bognár (asi najznámejšia postava na domovaričskej scéne), Peťo Holčík (Hellstork), Kazo (Unorthodox), Marek (kolega) a ešte pár chalanov zo Slovenska i Česka,“ vymenúva Lukáš.
Jedným dychom však dodáva, že kvantum vedomostí načerpal zo zahraničných zdrojov. „A pri varení to bol kamoš Rasťo a pár zvedavých nadšencov, ktorí chceli vidieť ako sa tento zlatistý mok vyrába,“ hovorí. Dnes jeho pivo nájdete na rôznych domovaričských súťažiach. Môžete ho poznať pod označením Šilker’s Brewery.
Originálny názov
K tomuto pomenovaniu sa viaže historka. „Tí čo ma poznajú vedia, že rád „upravujem“ slová. A tak namiesto šiltovky som povedal „šilkérka“. Toto slovo sa udomácnilo a vzniklo niekoľko obmien tohto slova (napr. šilkér, šilkovať, ušilkovať …), ktoré je univerzálne na čokoľvek. „Áno, je to dosť uletené, alebo ako by som povedal „Ušilkované“,“ hovorí s úsmevom.
Ako hovorí, najradšej varí americké „ipy“, ejly“, ale aj kyseláče. „Nielenže je to „trendy“, ale ľuďom to začína chutiť. Týmto spôsobom tak trocha edukujem svoje okolie, čo si myslím, robí asi každý domovarič,“ zamýšľa sa.
A aké má plány do budúcna? „Na Salóne piva pred dvoma rokmi, keď som začínal, mi Peťo Holčík hovoril, nech si odvarím prvých 30 pív a potom uvidím, či to dáva alebo nedáva zmysel,“ spomína. Dnes má na svojom konte asi 35 várok a ako hovorí, že stále mu to dáva zmysel.
„Takže čoskoro sa stane zo mňa kočovník. Vlastný pivovar som nemal dlho v pláne, ale časom som si uvedomil, že tým smerom, ktorým by som sa rád vydal, by sa mi aj zišiel. Keď všetko dobre pôjde, tak to chcem smerovať do kombinácie kočovníctva a vlastného pivovaru, ale to ešte dosť vody pretečie Oravou, Váhom i Dunajom,“ uzatvára rozprávanie Lukáš Okál z domáceho pivovaru Šilker’s Brewery.
Snímky: archív L. O.