Zichovec: Pripravujeme vlastné bary. Aj na Slovensku

Zichovec, pivovar, Česko, expanzia

Pre mnohé české pivovary je Slovensko vytúženou destináciou. Dôvodov je mnoho: geografická blízkosť, odvážnejší pivári aj ochota zaplatiť za pivo viac. Aj preto pribúda českých pivovarov, ktoré sa na Slovensku udomácňujú. Popularitu naberá aj Rodinný pivovar Zichovec, ktorý sa v posledných mesiacoch u nás dostal do viacerých podnikov či pivoték.

Experimentovanie ako základ

Samotný pivovar dnes na Slovensko vyváža asi 10 percent svojej produkcie. Podľa Ondřeja Husáka je tajomstvom úspechu snaha experimentovať. „Radi objavujeme nové výrazné chute, vône a to sa snažíme preniesť aj do našich pív. Experimentovanie so surovinami a procesom výroby nás vyložene baví a napĺňa pozitívnou energiou. Ale samo to nejde, je za tým dosť práce a skvelá partia ľudí, ktorá v pivovare pracuje,“ začína rozprávanie Ondřej.

A v čom vidia rozdiel medzi oboma krajinami? „Keď vezmem trh craftového piva u nás a na Slovensku, tak veľa  odlišností nevidím. Ľudia chcú kvalitný čerstvý produkt s výrazným charakterom. Chcú, aby ich pivovar prekvapil nejakou netradičnou kombináciou či surovinou. A to sa za mňa deje ako u nás v Čechách, tak aj na Slovensku. Napríklad pivovar Hellstork sa toho naozaj nebojí a pivá má skvelé,“ chváli Ondřej.

V Zichovci aktuálne neuvažujú nad navýšením výroby.  „S výstavom ľahko pod 10 000 hektolitrov ročne držíme pod hranicou minipivovaru a vo výhľade pár rokov nechceme túto hranicu prekročiť,“ naznačuje  Ondřeja Husák.

Vlastné podniky

Šírka sortimentu má byť naďalej rovnaká. „V sortimente budeme ešte viac experimentovať a určite sa nechystáme znížiť počet varených druhov pív z hľadiska pestrosti optimalizáciou výroby. Čo týždeň, to minimálne jedno nové pivo,“ konštatuje.

V tomto smere majú aj dlhodobé ciele. „Máme jeden dlhodobý cieľ a to dostať pivo minimálne na rovnaký level vnímania ako je víno. Široké spektrum surovín základných (chmeľ, slad, kvasnice), ale aj surovín netradičných (ovocie, kokos, kakaové bôby, ..) na výrobu piva, nám k tomu nahráva. Tých možností je veľa a to nás na tom baví,“ hovorí.

Českí pivovar aktualne pracuje na novom projekte. „Už pár mesiacov pracujeme na projekte vlastných pivných barov, kde by sme mali naše pivo viac pod kontrolou. Je to síce ešte ďaleká budúcnosť, ale plánujeme bar aj na Slovensku,“ naznačil Ondřej Husák z Rodinného pivovaru Zichovec.

Prečítajte si aj

Český zákazník chce lacné pivo, zvyšok ho nezaujíma. Na Slovensku je to lepšie

Snímky: Rodinný pivovar Zichovec

Článok bol aktualizovaný