Keď si počasie pýta pivo. Zapni gril, nech viacej chutí

Matuška - Recept

Už som tu zas. A dnes si sviňu dáš. Pusti Anti – Flag a daj pivo. Aké? Pivovar Matuška  – Raptor. K tomu bravčová panenka, slanina, nakladaná zelenina, rukola, údený eidam. Daj to celé na grile. Určite ti viacej bude chutiť (pivo) pri bazéne. Už hrá Turncoat? Najvyšší čas začať!

Potrebuješ
  • Bravčová panenka: 1 kg
  • Pivo: 0,5l Pivovar Matuška – Raptor
  • Údená paprika: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Zázvor: 5 g
  • Biele korenie: 5 g
  • Citrónová kôra: 10 g
  • Kayenská paprika: 5 g

  • Reďkovka: 200 g
  • Červená cibuľa: 200 g
  • Voda: 1 l
  • Údená paprika: 10 g
  • Soľ: 15 g
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Vinný ocot: 0,2 l (červený)
  • Horčičné semeno: 10 g
  • Sezam biely: 10 g

  • Droždie: 4 g
  • Voda: 265 ml
  • Hladká múka: 425 g
  • Soľ: 5 g

  • Majonéza: 250 g
  • Mrkva: 70 g
  • Petržlen: 70 g
  • Cesnak: 20 g
  • Soľ: 5 g
  • Biele korenie: 3 g
  • Olivový olej: 0,1 l
  • Rozmarín: 3 g

  • Rukola: 100 g
  • Údený eidam: 200 g
  • Slanina: 200 g (najlepšie domáca)
Postup

 A teraz pusti The Expoited – So Tragic. Ideš na mäso a to sa hodí.

Mäso očisti a namoč na noc do piva a vlož do chladničky. Všetky koreniny v mažiari zmiešaj a vysyp na pekáč. Panenku obaľ v rube z korenia. Na rozpálenom grile griluj panenku pokiaľ nebude.

Odporúčam maximálne médium, to je cca štyri minúty z každej strany. Ale keď griluješ pre deti (hlavne pre ich radosť), daj to viac ako médium predsa nepijú pivo ako ty (takže z každej strany pridaj aspoň minútu)! Pokojne  ku koncu prihoď slaninu (nech sa spoja chute) a ugriluj aj tú (hlavne nech je v plátkoch).

Panenka - Matuška

Poď do majonézy. Táto mi extrémne chutí. A čo viac ku svini?

Koreňovú zeleninu očisti a nakrájaj na hranolky, vlož do alobalu a dochuť. Pridaj strúčiky cesnaku, natrhaný rozmarín, olej a dobre premiešaj. Zabaľ alobal a vlož do grilu. Peč pokiaľ sa nerozpadá. Potom zeleninu rozmixuj a nechaj vychladnúť a vmiešaj do majonézy.

Áno, pečieš pečivo ale tým, že trvá celú noc, tak teplo ti neublíži. Ale potrebuješ viac piva.

V mise rozmiešaj 2 g droždia a 125 ml vody. Prisyp 125 g múky a vymiešaj na hladkú zmes. Misu prikry a nechaj kysnúť cez noc pri izbovej teplote. Na druhý deň zmiešaj 300 g múky a 5 g soli. V ďalšej mise vymiešaj 2 g droždia a 140 ml vody do hladka.

Drožďový roztok vmiešaj do kvásku a potom primiešaj múku zo soľou. Rukami vypracuj vláčne cesto. Nechaj odstáť 10 minút. Potom cesto premiešaj od kraju do stredu a nechaj stáť 10 minút. Toto opakuj šesťkrát. Potom nechaj kysnúť asi hodinu.

Potom cesto rozdeľ na tri veľké alebo šesť malých rovnakých dielov. Cesto roztiahni do obdĺžnika a prekladaj do stredu. Tak aby si vytvoril tvar bagety. Nechaj prikryté kysnúť ďalšiu hodinu.

Rúru predohrej na 240° C a vlož do nej prázdny pekáč a nachystaj si pohár z vodou. Vlož bagety do rúry a do rozžeraveného pekáča nalej vodu. Peč 10 – 15 minút do zlatista. Upečené bagety skontroluj tak, že keď poklopeš zo spodku budú znieť duto. Nechaj vychladnúť na mriežke.

Teraz keď je kopec zeleniny sprav si zásoby na zimu. Ešte si na mňa spomenieš.

Z vody, octu a korenín si uvar nálev. Nechaj ho ochladnúť na cca 75°C. A potom doň vlož na kolieska nakrájanú cibuľu a reďkovku (ale daj to separátne). Zavri to do zaváracej fľaše a otoč dole hlavou pokiaľ to nevychladne. Potom vlož do chladničky  vydrží to tam aj pár mesiacov).

Matuška - Recept

Ak už si spravil všetko, čo si si prečítal, tak môžeš byť na seba hrdý (určite budú všetci tiež). Ale v prvom rade máš hotovo.

Poď skladať!

Bagetu pozdĺžne rozrež a opeč na sucho. Potom potri majonézou a prelož plátkami mäsa. Navrch nalož zeleninu a opečenú slaninu. Potom zasyp rukolou a strúhaným syrom. Priklop bagetou a máš hotovo.

Odporúčané pivo: Pivovar Matuška – Raptor

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.