Tradície treba učiť aj naše deti. Zabíjačka (Návod ako údiť)

Punková kuchyňa - Chroust

Každý by mal vidieť zabíjačku. Kto nemá rád tlačenku, klobásy a bôčik? Áno, zase burger, ale nie rovnaký. A v tom je tá krása! Kyslá kapusta, cibuľa, chren, jaternica, klobása. No sú medzi nami aj také svine, ktoré tu nemajú čo robiť a ani nikdy nemali existovať. Prvé svine! Driák – Čuníci

Potrebuješ
  • Bôčik: 1 kg
  • Krkovička: 1 kg
  • Bravčový jazyk: 2 ks
  • Cesnak: 200 g
  • Cibuľa: 500 g
  • Soľ: 100 g
  • Mletá korenie: 20 g
  • Údená paprika: 10 g
  • Majorán mletý: 20 g
  • Zázvor: 100 g
  • Bravčové rebrá: 4 metre
  • Ryža: 500 g
  • Chilli: 5 g (ja som dal Habanero)

  • Hovädzí krk: 350 g
  • Bôčik: 200 g
  • Plece: 450 g
  • Cesnak: 20 g
  • Soľ: 25 g
  • Korenie mleté: 5 g
  • Paprika mletá: 10 g
  • Paparika mletá údená: 10 g
  • Paprika mletá pálivá: 5 g
  • Rasca mletá: 2 g
  • Pivo: 1 dcl Hellstork – Beat the Juice
  • C ukor hnedý: 5 g
  • Klobásové črevá: 1,5 m

  • Hl. múka: 680 g
  • Maslo: 50 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Pivo: 0,2 l Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie
  • Droždie: 42 g
  • Cukor: 20 g
  • Soľ: 10 g
  • Vajce: 2 ks (použiješ iba žĺtko)
  • Čierny sezam: 5 g

  • Kyslá kapusta: 0,5 kg
  • Chren: 200 g
  • Celozrnná horčica: 200 g
  • Kyslá smotana: 50 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
Postup

Už naposledy som spomínal, že ti dlhujem recepty, tak dnes ich bude trošku viac, aby sa ti podaril jeden konečný a žemle do toho nebudem počítať. Ale aby sa nezabudlo, tento rok už je to sedemnásť rokov a stále s tým nikto nič nespravil! Tieto tvory nechceme! Svine číslo 2. Dáša Fon Fľaša – Náznaky šera

Umyté mäso uvaríš do mäkka a pomelieš na väčšej „šajbe“ spolu s opečenou cibuľou. Pridáš pretlačený cesnak, dochutíš koreninami a zmiešaš spolu s uvarenou ryžou a trochou vývaru z mäsa. Celé dobre spolu premiešaš a ak bude treba ešte dochuť.

Ešte pred tým ako začneš plniť, odlož kilo zmesi. Hotovú zmes začneš plniť do čistých čriev. Koniec uviaž na špajdlu a tlač. Zvoľ si veľkosť a snaž sa ju dodržovať (nie, že jedna bude metrová druha centimetrová. Nemusíš byť ako v Amerike, čo je veľké, to je dobré! Cca osem cm je tak akurát!).

Keď vyplníš všetku plnku zase koniec čreva omotaj okolo špajdle. Teraz jaternice obvar vo vývare z mäsa cca päť minút. Nechaj vychladnúť a všetkých pozvaných obdaruj na cestu po obede.

Recept číslo 2. Poď na to. No nezabudni, že tieto svine si volíme sami. A všetci sú svine svojím spôsobom. Takže je to na nás! Svine číslo 3.! Provokace – Křesla

Všetko mäso nakrájaj na kocky a rozlož na pekáč. Zasyp koreninami, premiešaj a nechaj v chladničke odležať cez noc (nedaj pivo a cesnak, to má ešte čas). Cez noc sa ti prepojili všetky chute (to už poznáš,  nie jedno mäso sme spolu nakladali).

Teraz všetko spolu pomeľ aj s cesnakom. Pridaj pivo a dobre premiešaj (kľudne aj 17 minút). Teraz to nechaj fungovať aspoň hodinu. Potom začni plniť do čriev, ktoré boli namočené aspoň 1 hodinu vo vode nech zmäknú a pri plnení sa nebudú trhať.

Naplnené klobásy preves do udiarne a môže začať trojdňová párty. Áno, udiť budeš tri dni, no nie nonstop. Hlavne musíš splniť pár podmienok. Vonku musí byť menej ako 4 °C, no najlepšie keď je pod nulou. Ďalej údíš na studeno, to znamená, že dym nemá viac ako 20°C.

Pri tejto teplote sa začne uvoľňovať tuk. Potom to kvapká a smrdí. Na udenie používaš iba tvrdé drevo! Keď zvládaš toto, môžeš sa do toho pustiť. Údiš aspoň 2-3 hodiny. Potom necháš udiareň „luftovať“ dve hodiny.

Privrieš a necháš vymrznúť do rána. Tento proces opakuješ tri dni. Končíš, keď sú klobásy krásne červené a aj sused príde ako krásne voňajú. Po vyúdení necháš klobásy v komore odpočívať aspoň ďalšie tri dni. Toto nikomu nemusíš poobede dať na cestu domov.

Punková kuchyňa - ChroustUž len žemle. Ale to už poznáš aj bez receptu. Ďalšia smutná vec, ale on by to tak nechcel, takže na zdravie! Pán bubeník z Dead Kennedys D. H. Peligro ! Dead Kennedys – Too Drunk To Fuck

Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 50°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na desať rovnakých dielov a vymasíruj žemle.

Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi hodinu. Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a posyp sezamom. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).

Už len pár krokov čo treba a párty môže začať. No pozor na čemer. Davová psychóza – Radujme sa, Veselme sa

Zvyšnú zmes z jaterníc orestuj na cibuli. Pridaj kyslú kapustu a restuj, pokiaľ nebude kapusta mäkká. Klobásu nakrájaj na tenšie kolieska a tiež orestuj. Z chrenu, horčice a kyslej smotany vymiešaj dresing.

Teraz to zlož, lebo sliny už tečú po stole. Keď už na to zdravie tak aj Freddy Madball je o rok starší. Takže na Freddyho. Madball – Pride

Žemľu rozkroj pozdĺžne a spodok prekry zmesou, nalož klobásu a zastriekaj dresingom!

Odporúčané pivo: Chroust – Blackcurrant Vanilla Smoothie

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.