Škola začala, no koncerty, stretávačky a párty sú obmedzené. Zober pivo a sprav si všetko doma. Nebude to ani náročne. Všetci ostanú spokojní. Hudba divoká, Šilker’s/Beermalade, kus svine, uhorky, čokoláda, cheddar, chilli.
Potrebuješ
- Uhorky: 500 g
- Soľ: 10 g
- Korenie biele: 3 g
- Jablčný ocot: 0,1 l
- Mäta: 3 g
- Sezam: 3 g
- Koriander semeno: 5 g
- Hnedý cukor: 50 g
- Voda: 0,6 l
- Badián: 3 g
- Čokoláda: 200 g ( aspoň 52% chceš čokoládu nie tuk )
- Maslo: 50 g
- Klinčeky: 5 g
- Chilli: 3 g ( moje poznáš, aké dáš ty? )
- Soľ: 5 g
- Celé korenie: 5 g
- Korenie: 3 g
- Pivo: 0,1 l Egreše v čokoláde
- Smotana 33%: 0,1 l
- Cukor hnedý: 20 g
- Bravčové párky: 4 ks (no keď vás je 10, tak vieš koľko ) a “Jak sa na Záhorý vypráva: Čím vjec masa, tým lepší“ – tak to platí na celom svete
- Cheddar: 100 g ( pre štyroch ) daj 3-mesačný, je lepší
- Slanina: 150 g (plátky)
- Mladá cibuľa: 100 g
- Rožok: 4 ks (lebo iba 4 ste)
Postup
Naložíš si uhorky, to si ešte neskúšal. Podľa mňa. No nezabudni, že púšťaš (Hed) P.E – First Blood.
Vodu, ocot, cukor, soľ, korenie, badián, koriander nechaj zovrieť. Potom pridaj sezam a nasekanú mätu. Nechaj vychladnúť na cca 70°C a pridaj na plátky nastrúhanú uhorku. Uzavri do zaváraninovej fľaše alebo daj do vákua. Takto nechaj odpočívať aspoň 1 deň. V chlade!
Tu máš omáčku. Fajnovú. Dzivoká muzika = Dubioza kolektiv!
Na masle orestuj badián, korenie, klinčeky, chilli a potom zalej pivom. Pridaj nalámanú čokoládu. Rozmiešaj a zjemni smotanou (všetko rob za stáleho varenia). Potom to dochuť soľ, korením a cukrom.
Konečná. Čo hrajú?
Párky pozdĺžne narež a naplň hranolmi cheddaru. Plnené párky obaľ v slanine. Teraz to pichni do rúry a peč pri 180°C 12 minút. Rožok tiež narež pozdĺžne a vlož do rozohriatej vypnutej rúry na 2 minúty. Rožok naplň uhorkami potom upečený párok, zalej omáčkou a zasyp nasekanou mladou cibuľou.
HO-TO-VO!
Odporúčané pivo – Šilker’s Brewery/Beermalade – Egreše v čokoláde
Jednoduché ako som povedal no tiež ma to neteší, keď si to zjednodušuješ. Až by si chcel svoj (môj) párok, tu je pomôcka.
- Bravčový bok: 500 g (bez kože a kostí)
- Bravčové plece: 800 g
- Soľ: 15 g
- Biele korenie: 8 g
- Majorán: 5 g
- Mletý fenikel: 5 g (semeno)
- Cesnak: 100 g
- Bravčové črevo
Všetko spolu pomeľ (až na to črevo) aj s cesnakom a dochuť. Dobre premiešaj, vážne dobre. Naplň črevo a nechaj odležať v chlade aspoň 12 hodín. Rozkúr udiareň a zaves párky. Najlepšie jabloňové drevo a teplý dym. 62 stupňov 3,5 hodiny. A potom nechaj zase v chlade aspoň 3 dni (nie v chladničke a hlavne v tme).
Ale na toto nevolaj žiadneho moslima (moc by si nepochutil), tomu sprav radšej jahňací párok. Ale to už je iné pivo a recept!
Teraz pusti Rude Pride – Wrong Way! Aby si vedel, že mne žiaden nevadí! Iba ak by si nevedel.
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.