Kláštorný pivovar: Podnik, kde musíte pozerať na hodinky

Kláštorný pivovar 01

Zatiaľ posledným prírastkom v rodine bratislavských pivovarov je Kláštorný pivovar. Podnik, za ktorým stojí známy podnikateľ a politik Alojz Hlina, otvoril celkom nenápadne koncom minulého roka. Pravdupovediac, my sme nechceli veriť, že sa príbeh tohto podniku pretaví do úspešného konca. Okolo pivovaru bolo totiž dlho ticho. Našťastie, podarilo sa a centrum Bratislavy sa tak môže chváliť novým pivovarom. My sme ho navštívili v strede týždňa. A niektoré veci nás veruže prekvapili. Pozitívne, ale aj negatívne.

Pivovar nájdete na Námestí SNP vedľa vchodu do ďalšieho podniku Flag Ship. Pivovar pôsobí celkom nenápadne a vy čakáte, že vnútri vás nemôže čakať veľký priestor. Budete však prekvapení. Prvá miestnosť je skutočne malá. Okrem výčapu tu nájdete aj pár stolov. Schodisko vás však zavedie do podzemných priestorov a tie sú skutočne veľké. Napravo je menšia miestnosť, vľavo nájdete veľký otvorený priestor, ktorý si pýtal reštauračné zariadenie. Je rozdelený do dvoch častí a je naprojektovaný tak, že z kapacitou podniku asi problém nikdy mať nebudú.

Hisilicon Balong

Je niečo po šiestej večer a my problém so sedením skutočne nemáme. V podniku je obsadených hádam päť stolov. Zariadenie pôsobí honosne, uberá to však na útulnosti. Každopádne, podnik si svoju atmosféru stále hľadá a o pár mesiacov to už platiť nemusí. Obsluha je pri nás celkom rýchlo a my si vyberáme z nápojového lístka. Voľba je samozrejme jasná vopred. Jediným domácim pivom v Kláštornom pivovare je Kláštorný ležiak 11°. Keď sme sa v nápojovom lístku pozerali na jeho cenu, trocha sme sa pobavili. Cena tohto kúsku je iná pred 18:00 ako po nej. Ak si ho totiž kúpite pred šiestou, zaplatíte o 20 centov menej ako je normálna cena. Tá je stanovená na 1,90 eura. Zaujímavý nástroj ako prilákať zákazníkov v menej vychytenom čase.

Volíme teda Kláštorný ležiak 11°. Na stole nám pristál krígeľ s logom pivovaru. Zdobila ho biela pena zložená jemných bubliniek. Tá postupne padala a pohár pekne krúžkovala. Pivo malo výrazne sladovú vôňu, v ktorej sme nezachytili žiadnu inú zložku. Farba ležiaku bola zlatistá, jemne kalná. Tak sme ochutnali. Úvod bol jemnejší, iskrenie prichádza až v strede. Tu zachytíte jemne medové tóny, ktoré sú v závere dopĺňané jemne horkastým koncom. Rezkosť je vyššia, čo mierne ubližuje piteľnosti. Trochu mi vadila hutnosť tónov, ktorá mohla byť o čosi vyššia. Pivo to určite nie je zlé, vhodne doplňuje bratislavskú ponuku. Keď vychytajú aj menšie chybičky, môžu sa týmto kúskom chváliť. Určite stojí za vyskúšanie.

Kláštorný pivovar 04

Ďalšia ponuka piva je však veľkým mínusom tohto pivovaru. Na výčape totiž nájdete len pivo zo skupiny Heineken. Počas našej návštevy to bol Corgoň Maurus 12° a Březňák 10°. Vyskúšali sme oba. Český Březňák 10° mal zlatistú farbu, ktorú na vrchu zdobila hutná biela pena. Keď ste k pivu privoňali, zachytili ste hlavne sladové tóny. Samotná chuť nás až tak nepresvedčila. Úvod bol nevýrazný, telo bolo prázdne. Pri charakteristike brucha piva sme si do poznámok zapísali len tri slová: ploché, vodnaté, europivné. Najvýraznejší rukopis ste zachytili až v závere. Ten bol výrazne horkastý. Rezkosť bola ideálna, čo pomohlo piteľnosti. Inak nič výnimočné.

Vyskúšali sme aj Corgoňa, ktorý sa schováva za meno Maurus. Schováva preto, lebo v nápojom lístku to nebolo uvedené. Hnedastá pena na pive dlho nedržala a rýchlo padala. Maurus má čierno-oranžovú farbu, keď ste k nemu privoňali, zachytili ste karamel, čokoládu a kávu. Úvod bol nevýrazný, k vyskakovaniu tónov prichádza až v strede. Tu nájdete kávu i karamel. Koncovka je výrazne sladká, podľa nášho gusta až veľmi. Práve sladkosť je tým, čo si z tohto kúsku zapamätáte. Pivo je vodnatejšie a pre mňa ničím neohurujúce.

Naše dojmy? Všelijaké. Priestory sú priestranné, pôsobili však chladne. Potešilo nás to, že na trhu je ďalší iný ležiak. Má čo vylepšovať, za vyskúšanie stojí už teraz. Trocha nás sklamala ďalšia ponuka. Určite by tam mohli mať minimálne jeden hosťujúci remeselný pivovar. Ochutnali sme aj jedlo. K jeho chuti výhrady nemáme, k množstvu už áno. Obsluha bola milá, občas však ešte pôsobila mierne chaoticky.

4

Zhrnutie

Plusy
– Domáce pivo. Kláštorný ležiak je spestrením pivnej ponuky na Slovensku, má čo vylepšovať, potešil nás však.
– Poloha. Lepšie miesto si na pivovar hádam vybrať ani nemohli.

Mínusy
– Pivná ponuka. Otvoriť v Bratislave remeselný pivovar a ponúkať v ňom „europivo“ je minimálne čudné.
– Prostredie. V podniku ešte chýba atmosféra, pôsobí sterilne.

Článok bol aktualizovaný