Kto nemá rád polievku? Nie je nič lepšie na „opičku“ (Záhorácke Pho)

Záhorácke Pho 02

Dnes sa nenarobíš. Ale to už vieš z našich receptov. Len treba čas. Ale pokojne to rob cez noc ako všetko dobré. Zobudíš sa po opičke, dáš polievku a môžeš sledovať futbal celú nedeľu, keď máš choré deti. Last Strike – Fotbal

Potrebuješ
  • Bravčové koleno s kosťou (údené): 1,5 kg
  • Trupy zo sliepky alebo kuraťa: 1 kg (Ak si pamätáš, pri poslednom recepte si si odložil do mrazničky)
  • Mrkva: 200 g
  • Zeler: 200 g
  • Cibuľa: 100 g
  • Zázvor: 50 g
  • Limeta: 1 ks
  • Škorica: 2 paličky
  • Korenie celé čierne: 2 g
  • Korenie celé nové: 2 g
  • Badián: 2 g
  • Klinčeky: 2 g
  • Pivo: 0,5 l Hellstork – Ancikrist (cez leto daj Lime Gose alebo El Mariachi)
  • Soľ: 10 g
  • Chilli: 5 g Chipolte
  • Voda: 5 l

  • Jarná cibuľa: 300 g
  • Mrkva: 500 g
  • Mungo klíčky: 100 g
  • Ryžové rezance: 300 g
  • Čerstvé chilli: 5 g
  • Limeta : 1 ks
Postup

Na polievku máš hodne času, tak ho nepremrhaj, dobre sa vyspi. A nie som futbalový fanúšik, ale fanúšik dobrého futbalu. No kto je lepší ako Liverpool? The Adicts – You´ll Never Walk Alone

Všetky suroviny okrem piva vlož do hrnca a zalej piatimi litrami vody. Daj na čo najmenší oheň a čakaj, kým nezovrie. Potom pozbieraj penu zo surových kuracích trupov. Prikry pokrievkou na 70 percent a nechaj „pobublávať“ aspoň päť hodín, takže do rána. Potom vytiahni rozpadnuté koleno. Zalej pivom a nechaj prevrieť cca tri minuty. Potom odstav a preceď vývar do ďalšieho hrnca.

Tak a polievku máš hotovú,  už len vložku. Celý dom sa poteší, keď sa zobudí na to, že vonia vývar po celej dedine. Los Fastidios – Antifa Hooligans

Rezance namoč do vrelej vody na hodinku pred podávaním (jasné, že nebudú vrelé po hodine, ale to napraví vrelý vývar). Potom ich sceď a vlož do misky s ostatnými surovinami. A to je nasekaná mrkva na julien (2 cm dlhý pásik široký 2 mm). Natrhané koleno (nie tvoje, ale z vývaru), nasekaná jarná cibuľa a čerstvé chilli.

Teraz to iba zalej a môžete jesť. Až je treba dochuť limetou. V miske musí byť toľko surovín, aby keď ju zaleješ, stojí v nej lyžička. The Old Firm Casuals – Never Say Die

Odporúčané pivo: Hellstork – Ancikrist

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.