Kura, ananás, bataty a pivo od Šilker´s Brewery

Punková kuchyňa, kura, ananás, recept, Šilker´s Brewery

Dnes pôjdeš na pivo, o ktorom som ti ešte nepísal. Poznáš Šilker´s Brewery? Tak dnes si dáš San Jose. A pokojne sa aj naješ. Si veľmi hladný? Tak nevolaj ďalšie hladné krky. To kura bude tak pre dvoch. Dve základné suroviny už poznáš, tak pridáme ešte niečo: bataty, mäta, maslo, mrkva, ananás.

Potrebuješ
  • Kura: cca 2kg
  • Ananás: 1 ks
  • Soľ: 15 g
  • Rum:0,1 l (aký? Zacapa! )
  • Pivo: 0,2 l (Šilker´s Brewery – San Jose)

  • Maslo: 150 g
  • Mäta: 10 g
  • Limeta: 1 ks
  • Soľ: 5 g

  • Kyslá smotana: 100 g
  • Reďkovka: 100 g
  • Mladá cibuľa: 100 g
  • Mrkva: 150 g
  • Cherry paradajky: 100 g
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 5 g

  • Bataty: 0,5 kg
  • Maslo: 50 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Soľ: 5 g
  • Chilli: 5 g ( je na tvojom prachu bolesti, ja som dal Habanero )
  • Korenie: 3 g

  • Bataty: 0,3 kg
  • Soľ: 5 g
  • Bageta špaldová: 1 ks
  • Slanina: 100 g
Postup

Tu máš tú zábavnejšiu časť môjho písania. Vyhŕň rukávy daj pivko a poď variť. No nepreháňaj to s tým pivom, nech sa ti ruky netrasú.

Zober kura, dobre ho opláchni a vysuš (býva tam koža s krku, daj ju preč. Za chvíľu ti bude zavadzať). Takto pripravené kura dobre nasoľ z vnútra aj z vonku a do vnútra nalej rum. Pod kožu daj limetovo – mätové maslo a vlož na 12 hodín ( môže byť aj viac no čas nepodliezaj ) do chladničky.

Punková kuchyňa, kura, ananás, recept, Šilker´s Brewery

Ráno, na obed alebo večer druhý deň (neviem kedy si ukladal do chladničky)  kura vytiahni a vlož doň očistený ananás ( nechaj na ňom koniec zo spodu, nech má na čom stáť počas pečenia ). Kura previaž konopným špagátom (bude viacej šťavnaté) a neboj sa to utiahnuť trošku viacej. Takto pripravené kura daj na pekáč a polej polkou piva (kľudne môže aj do vnútra natiecť podpori chuť ananásu) a  peč pri teplote 130° C 1,5 hodiny. Potom pridaj teplotu na 180 ° C polej zvyšným pivom a peč ešte 45 minút (bude chrumkavé).

Stratil si sa pri masle? Teraz si sprav!

Maslo nechaj povoliť voľne v miske (tak aby sa dalo lyžičkou zamiešať), pridaj do neho kôru z jednej limety, nasekané mätové listy a dochuť soľou. Dobre premiešaj a máš hotovo.

Teraz bude čas zase na pivo.

Očisti sladké bataty, opláchni, nakrájaj na kocky, osoľ a pridaj korenie i nasekané chilli. Všetko daj variť (čím väčšie, tým viac času na pivo). Keď máš zemiaky uvarené, sceď ich. Pridaj zohriate -mlieko (v ktorom máš rozpustené maslo ), roztlač, rozmixuj alebo vymiešaj lyžičkou ( je na tebe aké ľúbiš pyré ). Ak je treba dochuť. No nepreháňaj to so soľou, nech nezanikne sladká chuť zemiakov.

Ešte máš pivo? Už si skoro na konci.

Všetku zeleninu očisti (reďkovku, mrkvu, mladú cibuľu, paradajky ) a nakrájaj na pásiky, kocky kolieska  – je to na tebe, no s pásikmi sa ti bude najlepšie pracovať. Takto pripravenú zeleninu nasoľ a nechaj postáť aspoň 20 minút. Pridaj kyslú smotanu, korenie a dobre premiešaj. Pozor, čím dlhšie je šalát hotový, tým je to lepšie, uvoľnia  sa všetky chute. No nie, že ho budeš držať v chladničke týždeň.

Punková kuchyňa, kura, ananás, recept, Šilker´s Brewery

No teraz už máš iba „dokončovačky“ a nakladanie. Dopi už to teplé pivo a poď do toho.

Prvá verzia, ktorú už máš za sebou.

Kura naporcuj tak primerane k jedlíkom (¼ stehno, cecek – kto čo chce ). Začni však pyréčkom, pridaj šalát a navrch nalož mäso (ak dáš cecek niekomu, daj si tú prácu a pokojne mu ho aj naporcuj na viac častí. Určite to ocení.)

Punková kuchyňa, kura, ananás, recept, Šilker´s Brewery

Druhá verzia. Tu máš „stríííít fúúúd“ ( no na Slovensku ti povedia „FÁÁÁÁSD Fúúúúúd).

Bagetu prekroj pozdĺžne a potri limetovo – mätovým maslom. Maslovú bagetu opeč z vnútra na panvici. Neváhaj a pokračuj slaninou z oboch strán. Na bagetu nalož natrhané mäso, (daj aj kožu veď je chrumkavá ) prikry slaninou, našupuj šalát a priklop bagetou. Pri jedení použi tanier inak máš šalát všade.

Máš to, tak otvor pivo a nenechaj sa rušiť.

Odporúčané pivo: Šilker´s Brewery – San Jose!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný