Leto? Fesťáčiky, grilovačky, bazény a roboty viac ako treba (Burger z bôčika)

Punková - burger

Leto je hlavne pre deti! Ale čo by si bol za rodiča keby si to neužívaš kvôli ním? Každý má to svoje. Hlavne, že si medzi svojimi! S Filipom začalo leto na Mighty Souds! Tam na ničom nezáleží (pokiaľ nie si Ko(ko)tlebo volič). Taký nemá miesto nikde! Už teraz vieš odkiaľ bude hudba hrať! Cock Sparrer – Because You´re Young

Potrebuješ

  • Bôčik: 2 kg  (neexistuje nič lepšie)
  • Horčica: 100 g
  • Mletá paprika: 5 g
  • Cesnak: 50 g
  • Údená soľ: 10 g
  • Petržlenová vňať: 20 g

  • Horčica: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Jablkový džús: 2 l

  • Kapusta biela: 1 x cca 2 kg (na veľkosti nezáleží)
  • Cibuľa: 200 g
  • Mrkva: 300 g
  • Horčica: 50 g
  • Cesnak: 50 g
  • Kyslá smotana: 250 g
  • Údená soľ: 10 g
  • Citrón: 1 ks

  • Cesnak: 500 g
  • Soľ: 10 g
  • Olej: 3 dcl
  • Majonéza: 100 g
  • Mlieko 3,5%: 1 dcl
  • Cukor práškový: 20 g

  • Hl. múka: 680 g
  • Maslo: 50 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Pivo: 0,2 l Obora – Mighty California IPA
  • Droždie: 42 g
  • Cukor: 20 g
  • Soľ: 10 g
  • Vajce: 2 ks (použiješ iba žĺtok)
  • Čierny sezam: 5 g
  • Cibuľa: 200 g
  • Soľ: 5 g
  • Cukor kryštál: 5 g

  • Niva: 300g

Postup

Dnes si asi nevyberieš čím začneš, lebo mäsooo máš na niekoľko hodín. Ale ak zvýšiš dávku na pečenie, tak môžeš tlačiť žemle dnes aj zajtra. Áno, bude burger! Ale čo iné chceš na festivale? Jedine gitarové jedlo! Authority Zero: Revolution Riot

Bôčik narež pozdĺžne, ako keď ideš knihu otvoriť (normálne na roládu), ale nedokroj, budeš to rolovať. Áno inšpirácia je v porchette. Ak už si to zvládol, tak mäso z vnútra poriadne nasoľ. Vňať nasekaj a zmiešaj s horčicou, paprikou a pretlačeným cesnakom. Teraz poriadne zroluj ako štrúdľu (začni motať mäsovú časť, lebo kožu chceš vonku pekne chrumkavú).

Zober konopnú šnúru a riadne zviaž. Do džúsu pridaj cesnak a horčicu, vymiešaj. Bôčikovú roládu vlož do pekáča a zalej marinádou z džúsu. Následne prekry papierom na pečenie a pridaj alobal.

Punková burger

Vlož do rozohriatej rúry na 100°C a peč šesť hodín. Potom stiahni alobal a papier, zlej výpek a peč ďalších 20 minút v rozohriatej rúre na 250°C. Vidíš tie bubliny na koži? Presne to si chcel! Nechaj kúsok vychladnúť a potom nakrájaj na 2,5cm široké pláty. Tie vlož naspäť do výpeku a odlož do chladničky. Ak už nemáš všetko ostatné hotové (lebo za ten čas, čo sa mäso pečie, by si mal byť už tretíkrát hladný).

Ak si násobil dávku na žemle, tak určite oceníš takúto omáčku, len tak na raňajky k žemli. A ešte raz všetko najlepšie k 60 Roger! Ramones – Blitzkierg bop

Cesnak očisti a zalej olejom. Aby bol ponorený, tak podľa toho zvoľ aj pekáč. Peč pri 180°C 30 minút. Potom nechaj vychladnúť, následne preceď a rozmixuj spolu z majonézou a mliekom. Najlepšie keď použiješ cookover. Ak ideš cez cookover, tak cesnak vymixuj najprv s majonézou a potom pridaj soľ spolu s mliekom a rozmixuj na jemnú omáčku. Už stačí iba žemľu namáčať.

Už sa tešíš na žemle, okolo ktorých sa to dnes celé točí? Tak čakaj! Jeden nesmrteľný šalát ti ešte ukážem. Že čo je nesmrteľný? Predsa „Coleslaw“! Ale vždy je čo vylepšiť! Ako všade. The Casualties – So Much Hate

Kapustu očisti tak, že vrchné listy (tie čo sú škaredé) dáš preč. Kapustu rozrež z vrchu na štyri časti. Vyrež stred zospodu (to nechceš jesť, je to tvrdé a horké). Takto očistenú kapustu nasekaj na jemné plátky (ak sa necítiš na sekanie, môžeš nastrúhať na mandolíne. Ja sa cítim aj na sekanie, ale mandolína je super vec).

Pridaj očistenú a nasekanú cibuľu. Ak nemáš dosť sekania, môžeš takto pokračovať aj s mrkvou. Teraz zeleninu zasoľ a zmiešaj do kopy. Nechaj postáť aspoň 13 minút. Teraz pridaj očistený a pretlačený cesnak, kyslú smotanu, horčicu, šťavu z jedného citróna, cukor a dobre premiešaj. Nechaj postáť 12 minút. Potom celé premiešaj ešte raz a vlož do chladničky. Hotovo!

Konečne tvoje žemle! Nie, nechceš si otvoriť pekáreň a piecť ich závodne. Trošku ťažké vypichnúť päť najlepších kapiel z Mighty Sounds za tri dni, ale ver tomu, že nikomu tu nerobím reklamu. Okrem samého seba! Všetko čo je dobré o tom „vyprávam“. Ak ti to znie ako reklama, nie je pravda. To je iba môj vnútorný pocit, o ktorý sa veľmi rád podelím. „Mám vás rád!“ Agnostic Front – For My Family

Z mlieka, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril (max 51°C). Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Cibuľu zasyp soľou a cukrom. Premiešaj a daj piecť na sedem minút pri teplote 180°C.

následne cibuľu rozmixuj do pyréčka (vieš kde nie?). Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj pivo, cibuľové pyré, roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 120 g bochníky a vymasíruj žemle. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi hodinu.

Musia byť raz také. Potom žemle potri rozmiešaným žĺtkom a posyp sezamom a údenou soľou. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 15 až 17 minút. Už vieš, kedy sú hotové (musia znieť duto).

Punková kuchyňa - Burger

Ešte stále nie si na konci. Ale už vidíš svetlo na konci tunela. Ale až by si vážne chcel jesť čo sa tu píše príde každý piatok do Malaciek. Nemusíš variť! Toto celé môžeš mať v Papagrill-e!  Vaša táckareň a piatková grilovačka na terase! Dubioza kolektiv – No escape

Zober plátok mäsa a vlož ho na rozohriaty gril a opeč cca dve minúty z jednej strany. Hneď ako otočíš zasyp nivou a pokračuj dve minúty. Žemľu prekroj pozdĺžne a tiež opeč na grile. Zalej cesnakovou omáčkou. Pridaj mäso a zasyp šalátom. Priklop žemľou a pusti sa do toho. Je gitarový?

Odporúčané pivo: Obora – Mighty California IPA

Na chuť!

Juro

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.