Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a majiteľ Rodinného mikropivovaru Hudák Peter Hudák.
Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Celý rok bol pivovarnícky skvelý. Veľa pokroku, nové pivovary, nové skvelé pivá, vydarené Salóny piva a pre mňa osobne úspešná maturita z pivovarníctva v Prahe.
Čo považujete za pivovarskú udalosť tohto roka?
Pivovarských akcií zas až tak veľa nemáme – pár lokálnych festivalov, no buďme vďační aj za ne. Aj keď boli Salóny Piva klasicky skvelé, pivovarskou udalosťou roka pre mňa bola odborná konferencia Craftbeer Pro. Predpokladám, že ďalšie ročníky budú ešte lepšie.
Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Na pive. Na kvalite. Na vzdelávaní. Na tom, aby tá divoká kreativita stála na pevných základoch a nespoliehala sa na náhody.
Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Najväčšia výzva je, rovnako ako po minulé roky, rozširovanie siete podnikov, v ktorých sa čapuje remeselné pivo. Dúfam, že stále viac menučkární sa bude chcieť odlíšiť a pritiahnuť nových zákazníkov aj po pol štvrtej popoludní.
Snímka: Archív P. H.