Jedna z najlepších pivných súťaží? Biela vrana v Košiciach

Biela vrana

Keď ma začiatkom roku 2013 oslovil na Ratebeere podivný nick, bobosk, vôbec som netušil, že tu sa buduje vzťah. Z podivného nicku sa vykľul Peťo Bobo Bognár, kľúčová postava domáceho varenia, ktorý potreboval pár informácií o štýle Sahti, ktorý bol jednou zo súťažných disciplín na 2. ročníku domovaričskej súťaže Biela Vrana.

Nakoniec naša spolupráca vyústila do dlhodobej účasti na tejto súťaži. Ak sa ma niekto pýta, aké mám plány vo februári, odpoveďou je jeden víkend strávim v Košiciach na Bielej Vrane. Od roku 2013 som vynechal len jeden ročník zo zdravotných dôvodov.

Zahraničné zastúpenie

Tohtoročný, už 9. ročník, sa konal 22. februára v pivovare Hostinec. Obvykle cestujem do Košíc doobeda, aby som stihol preveriť Košické pivné podniky. Tentokrát to nevydalo, nakoľko sme mali ochutnávku u  nás v Beer[malade], tak som prišiel do Košíc neskoro večer. Malo to tú výhodu, že na mňa nečíhalo veľa pokušení na porušenie základného pravidla degustátora, nepiť priveľa alkoholu pred súťažou.

Na 38 degustátorov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Bulharska čakalo 118 súťažných vzoriek z 8 krajín. Okrem vyššie spomenutých  aj z Chorvátska, Rumunska a Bieloruska. Komisií bolo deväť, spravidla po štyroch ľuďoch. Na jednu komisiu vyšli dve, maximálne tri kategórie. A samozrejme Best of show, kde nás sedem statočných volilo najlepšie pivo súťaže.

Len pre zaujímavosť 6 rozhodcov malo absolvovaný BJCP (Beer Judge Certification Program). Súťažilo sa v týchto kategóriách:

  • A. kategória: 27. Historical Beer: Piwo Grodziskie, túto kategóriu tradične určuje víťaz predchádzajúceho ročníka(Ireneusz Misiak),
  • B. kategória: 15. B – Irish Stout, 16. A – Sweet Stout ,16. D – Foreigh Extra Stout,
  • C. kategória: 26. D – Belgian Dark Strong Ale,
  • D. kategória: 28. B – Mixed Fermentation Sour Beer, 28. C – Wild Speciality Beer,
  • E. kategória: 09. A – Doppelbock,
  • F. kategória: 34. C – Experimental Beer – Slovak Herbal Ale.

Nám sa ušli hlavne pivá z B a E kategórie, ale ako odpadávali slabé kusy, dostali sme sa aj k iným štýlom. Všeobecne sa mi zdalo, že tento ročník bol jeden z tých lepších, čo sa týka kvality piva. Alebo len naša komisia mala šťastie.

Na druhej strane, ja nezvyknem diskvalifikovať pivá, ale tentokrát sme 2-3 pivá museli, je mi to veľmi ľúto, boli však infikované.   Slovenskí domovariči boli úspešní, vyhrali 3 kategórie, štyrikrát  boli druhí a štyrikrát tretí. V kategórii F brali medaily len naši domovariči a absolútny víťaz sa stal Ondrej Barčík s pivom Apricot Barrel Aged, ktoré vyhralo kategóriu F.

Vysoká úroveň súťaže

Celý čas sa o nás starali dobrovoľníčky a dobrovoľníci, prinášajúc nám pivo, pivo, opäť pivo, medzizubky (tzv. povinné sústo), vodu a odnášali veci, čo sme už nepotrebovali. Aj po tých rokoch ma fascinuje, ako  perfektne pracuje tento stroj.  Súčasťou bol aj obed navarený tiež ľuďmi z radu dobrovoľníkov a večera.

V čase súťaže bol posledný deň Košice pivo festu, počas mojej návštevy tam boli poľské, nemecké, ale aj slovenské pivá. Ktorékoľvek som ochutnal, dal by so si aj znova, najviac ma však oslovilo pivo Beervana Mangodzilla 14°.

Ako každý rok ma čakala  prehliadka, či skôr ochutnávka pív z tanku pivovaru Hostinec, ukázali nám aj novú časť rekonštruovaných podzemných priestorov, ktorá už teraz vyzerá veľmi dobre.  Potom už bolo vyhlásenie výsledkov.

V ten večer som tradične ešte zašiel do Pokhoia, čo je kultový košický podnik s remeselným pivom, teda okrem iného. Čo dodať, pivá boli dobre ošetrené, ľudí bolo celkom dosť, hlavne v prvej časti pri bare.  To už však nastal čas ísť sa vyspať. Tak som šiel.

Aj tento rok som bol rád a cítil sa poctený, že som sa súťaže mohol zúčastniť. Biela vrana je moja srdcovka a jedna z najlepších súťaží čo poznám.  Teším sa na jubilejný 10. ročník.

Text a druhá snímka: Imrich Nógell, Beermalade, Hlavná snímka: Sebastián Zachar / BV 2020

Prečítajte si aj

Pohľad do zákulisia: Ako vyberajú Rakúšania najlepšie pivo