Nemali z čoho uvariť pivo, tak dostali nápad

Keď pred vyše rokom zverejnil škótsky pivovar BrewDog recepty svojich pív, mnohí domovariči sa potešili. Traja chalani z Nitry neboli výnimkou. Jano, Martin a Mišo sa prirodzenou cestou dostali od pitia remeselného piva k jeho vareniu. Navariť si doma „BrewDog“ bolo pre nich veľkou výzvou. Veľmi rýchlo však precitli. Na trhu chýbali potrebné suroviny. „Neboli sme schopní zreprodukovať jediný recept bez úmornej námahy,“ spomína pre portál oPive.sk Ján Hrnko. Dnes je spolumajiteľom obchodu NextHop, ktorý sa špecializuje na pivovarské suroviny.

Dlhoroční kamaráti

Traja majitelia sa poznajú už veľmi dlho, asi dve desaťročia. „V akom–takom kontakte sme boli vždy, aj keď sme sa nie vždy nachádzali v rovnakým mestách alebo dokonca štátoch,“ hovorí Ján. Cestu k pivu im uľahčila aj pivná tradícia, ktorá píše v Nitre tradíciu už dlhé desaťročia.

Spomínaný problém s nedostatkom kvalitných surovín na našom trh bol pre nich zlomovým okamihom. „Rozhodli sme sa, že skúsime obohatiť trh v našej malej strednej Európe tým najlepším, čo svet pivných surovín ponúka,“ spomína spolumajiteľ. Ten poukazuje na fakt, že jedinou možnou cestou bolo rozbehnúť obchod vo veľkom a ponúknuť takú ponuku, ktorú by využili nielen domovariči, ale aj remeselné pivovary. „Mali sme pocit, že všetci chcú, no nikto to nechcel vziať na seba. Tak sme to riskli my,“ konštatuje Ján.

A čo bolo na rozbehu obchodu najťažšie? „Mišo by povedal že práca so mnou, ja by som povedal že práca s ním a Martin zrejme, že práca s nami,“ smeje sa spolumajiteľ. Nitrania zdôrazňujú, že sa neradi sťažujú a pomáha  im to, že robia to, čo je ich koníček.. „Bola a je to drina a ešte stále sme len v začiatkoch, no všetkých nás to baví a veríme že trocha k tej (r)evolúcii v našich končinách prispejeme aj my a hlavne pomôžeme tunajšej skvelej scéne, plnej skvelých ľudí,“ zamýšľa sa Ján.

Priaznivá odozva

Už spustenie obchodu so sebou prinieslo záujem. „Boli sme milo prekvapení, keď začali prvé maloobchodné objednávky prichádzať hneď po spustení obchodu. Okamžite sme začali dostávať feedback, čo nám na začiatku veľmi pomohlo a najmä na základe feedbacku od pivovarov a domovaričov sa snažíme neustále zlepšovať,“ pochvaľuje si Ján a úprimne dodáva, že najmä v oblasti craft pivovarov je čo doháňať.

Aj oni sa istým spôsobom zapojili do udalostí v Rači, kde nečakane skončil Matthew Wirtz. Pivovaru dUb Brewing sa vtedy rozhodli stopnúť dodávky surovín aj napriek tomu, že na to v konečnom dôsledku doplatia sami.  „Viedlo nás k tomu to, že spôsob akým bol tento “prevrat” realizovaný, nebol podľa nás vhodný a do craft scény nepatrí,“ vysvetľuje Ján.

Nitrania však zdôrazňujú aj to, že Matt patril medzi ich prvých zákazníkov. „Naše rozhodnutie nebolo ľahké, keďže v tomto čase už bolo pre dUb na ceste veľké množstvo surovín, no podržali nás ostatné craft pivovary zo Slovenska a Čiech, ktorým za to patrí veľké uznanie a vďaka. Nikomu nič zlé neprajeme a vzniknutá situácia nás mrzí,“ priznáva Ján.

Stále vidia výzvy

Do budúcna si dávajú realistické ciele, ktoré sú spojené s rozširovaním a skvalitnením ponuky. „Vo veľmi blízkej dobe rozdeľujeme web na dve separátne sekcie – jedna výhradne pre homebrewing a jedna pre craft brewing, teda pre remeselné pivovary. Dôvod je ten, že chceme obom skupinám dopriať čo najlepší servis a pod jednou strechou to, ako sme zistili, nejde,“ uzatvára rozprávanie spolumajiteľ obchodu s pivovarskými surovinami NextHop Ján Hrnko.

Snímky: NextHop