Prvý nástrel: Stávka na nostalgiu. Tak sa dajú nazvať kroky slovenského pivovaru Heineken Slovensko, ktorý pred pár dňami uviedol na trh pivo s názvom Zlatý Bažant ´73. Jeho hlavným lákadlom je to, že sa snaží vrátiť do minulosti. Čoto znamená? Pivo bolo navarené podľa varného listu z roku 1973. Podľa pivovaru sa varilo 6 týždňov a záruka je obmedzená len na 18 týždňov. Že ide o kúsok, ktorým sa pivovar chce vrátiť k starým zlatým časom, dokazujú aj etikety. Tie pripomínajú Bažanta spred niekoľkých rokov. Tento kúsok testujeme dvaja, aby sme sa vyhli obvineniam, že sme zaujatí.
Názov piva: Zlatý Bažant ´73
Pivovar: Heineken Slovensko, Hurbanovo
Druh piva: Svetlý ležiak
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: Neuvedená.
Obsah alkoholu: 4,5 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ.
Cena: Pivo sme dostali od slovenského Heinekenu. V obchode ho kúpite bežne za 0,79 eura.
Farba: Medená. Pivo je číre ako sklo.
Vôňa: Výrazne sladová. Jemne cítiť aj chmeľové tóny.
Pena: Šľahačková, vyletela rýchlo do výšin. Dlho si trvala tvar.
Chuť: Sladový úvod je nastavený primerane. Tóny výraznejšie vyskakujú v strede, kde zachytíte karamel a jemne aj medové tóny. Prechod od stredu k horkastému záveru je rozhádzaný. Tóny tam majú k lahodnosti ďaleko, čo ruší celý dojem z tohto kúsku.
Zhrnutie
Žiadna revolúcia to nie je, to si môžeme povedať hneď na začiatku. Sladový rozbeh a prvé tóny stredu sú celkom fajn, potom však vybiehajú chybičky, ktoré kazia výsledný dojem. Najsilnejší je karamelový záblesk, po ktorom pivo prechádza do rozhádzanej fázy. Skáče to tam a uberá na celkovej lahodnosti. Celé to je zakončené vyššou horkosťou. Tú porovnávame s klasickým Zlatým Bažantom a tento duel novinka vyhráva. Asi sme však čakali viac. Najmä, keď si zoberieme celkový marketing a snahu vrátiť sa ku koreňom slovenského pivovaru. Pivu však chýba lahodnosť a taká uhladenosť. Platí to predovšetkým o druhej polovici tohto kúsku. Ten hodnotíme päťkou. Z pohľadu slovenského Heinekenu ide o posun, ale len o pár krokov. Pokojne vyskúšajte, revolúciu však nečakajte.