Rok 1989 je v pivovarníckej histórii Hlohovca zapísaný čiernymi písmenami. Práve v tomto roku ukončil svoju činnosť tamojší pivovar. Po vyše troch desaťročiach sa však tradícia varenia piva do regiónu vráti. Aj keď nie práve do Hlohovca. Vlastný pivovar totiž pripravuje spoločnosť Coffea Drinks.
Etablovaná firma
Firma pôsobí na trhu nápojov. Dnes vyrába sirupy a nealkoholické nápoje. A do značnej miery je spojená aj s pivom. Od roku 2011 dodáva na trh pivo s názvom Hlohovecký ležiak. Ten však nevyrába sama, ale necháva si ho variť v Česku.
Majiteľ je pritom s pivovarníctvom spojený viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pôsobil ešte ako generálny riaditeľ Hlohoveckého pivovaru. Aj touto cestou sa tak vracia k svojim koreňom.
Plány spoločnosti prezrádza zámer, ktorý predložila úradom na posúdenie vplyvu na životné prostredie. Z nich vyplýva, že pivovar otvorí svoje brány v obci Trakovice, ktorá sa nachádza pár kilometrov od Hlohovca.
Pôjde o produkčný pivovar, ktorého ročná kapacita ba mala dosiahnuť 2 000 hektolitrov piva za rok. Veľkosťou sa tak zaradí medzi väčšie minipivovary. Pre porovnanie, bežný pivovar na Slovensku má kapacitu asi o polovicu menšiu.
Už tento rok
Investor vyčíslil celkové náklady na pol milióna eur. Zámer predpokladá, že s výrobou piva by sa mohlo začať už tento rok.
Pivo by podľa zámeru malo byť distribuované hlavne do reštauračných zariadení, pohostinstiev a obchodov v Trnavskom a Nitrianskom regióne. V tomto smere bude mať spoločnosť výhodu, keďže už teraz má vytvorené distribučné kanály.
Nejde o prvého výrobcu sirupov, ktorý sa rozhodol variť pivo. Rovnakú kombináciu má vo svojom portfóliu aj piešťanský pivovar Simeon.
Prečítajte si aj
Snímka: Coffea Drinks