Oslavuješ od piatku, ale dnes je Deň matiek? Poď jej navariť

Deň matiek

Už 75. rokov sme víťazi, ale sviatok matiek je krása. Tak daj si na víťazstvo a poteš mamičku. Ona tiež už dala na víťazstvo – Deň matiek. Počasie si pýta pomaličky kyseláče a ipy, ale dobrý ležiak (s názorom) je pre všetkých. Dnes to bude bravčové plece, báza, piadina, kapusta, údený syr a Stupavar! No nezabudni pustiť hudbu. Pre radosť? Davová psychóza!

Potrebuješ
  • Bravčové plece: 1 kg
  • Bazový kvet: 50 g ( už kvitne, ale fakt iba kvety )
  • Údená paprika: 3 g
  • Soľ: 10 g
  • Biele korenie: 5 g
  • Cesnak: 30 g
  • Zázvor: 30 g
  • Pivo: 0.1l Stupavar – Davová psychóza

  • Čínska kapusta: 300 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Med: 5 g
  • Citrón: 1 ks
  • Údená paprika: 3 g
  • Soľ: 5 g
  • Reďkovka červená: 100 g
  • Sezamový olej: 0.1 l
  • Sezam semeno: 5 g
  • Korenie: 2 g

Piadina

  • Hladká múka: 500 g
  • Bravčová masť: 80 g
  • Soľ: 5 g
  • Voda: 200 ml
  • Jedlá sóda: 3 g

  • Údený syr: 300 g (ty si vyber, ale musí byť údený)
  • BBQ Slaninová (áno stále vyrábam pre teba, stačí sa len ozvať)
Postup

Jasné, určite pôjde prvé mäso. Ale pre radosť pusti „Radujme sa, veseľme sa“

Umytý bazový kvet osuš na panvici. Trochu ho poprehadzuj nech stmavne a začne voňať. Potom pridaj pretlačený cesnak a zázvor. Orestuj cca tri minúty a zmiešaj s ostatnými koreninami. Následne pridaj pivo a dobre premiešaj. Potom potri mäso (až v masíruj). Vlož do pekáča a prikryté peč pri 120°C päť hodín. Potom mäso natrhaj a premiešaj s výpekom (okoštuj bez a s výpekom a povedz čo vidíš).

Ohnivý kôň?  Tak poď na cesto a piadiny.

Múku daj na pracovnú dosku a v strede urob dierku.  A pridaj všetky suroviny. Potom vypracuj jemné cesto a nechaj odpočívať 1 hodinu. Potom cesto rozdeľ na rovnakých 8 častí (ale až máš veľkú panvicu pokojne daj väčšie) a rozváľaj na tenké placky. Potom na rozpálenej panvici opeč z každej strany cca 2 minúty (no nevysuš to).

Ilúzia alebo realita a šalát buchneš skorej ako Cibi.

Olej vyšľahaj s citrónovou šťavou, medom a koreninami. Kapustu nasekaj na tenké plátky spolu s cibuľou a reďkovkou. Pridaj zálievku, sezam a citrónovú kôru. Premiešaj a počkaj aspoň hoďku nech sa spoja chute.

Povedz maminke, nech pustí tu jej. A ty nalož obed.

Piadinu prehni na poly a na spodnú časť nalož mäso, prelej BBQ, zasyp syrom a nalož šalát. Daj maminke kytičku pochváľ pesničku a daj obed.

Odporúčané pivo: Stupavar – Davová psychóza

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.