Dnes si zase odpustíš pečivo. Skúsiš niečo iné. Možno tým niekoho aj očaríš. Babku? Mal by si. Dnes dáš niečo overené tak pivo, ale jedlo. Wywar a kuracie stehná.
Potrebuješ
- Slanina: 100 g
- Soľ: 15 g
- Korenie: 5 g
- Kuracie stehná: 1 kg ( použi celé )
- Pohanka: 300 g
- Cibuľa: 150 g
- Cesnak: 50 g
- Chilli: 3 g ( ale záleží od toho čo používaš, ja som dal údenú morugu )
- Paradajky: 300 g
- Paprika: 150 g
- Pivo IPA: 0,5 l Wywar 15 Year in Hell
- Bravčová masť: 50 g
Postup
V pive rozmiešaj soľ, korenie (nie všetko, ešte sa ti zíde) a pridaj nasekanú mätu. Kuracie stehná prepoľ, dopychaj vidličkou a zalej dochuteným pivom. Máš vákuovačku? Nie, tak to celé obaľ fóliou a nechaj cez noc v chladničke. Namarinované stehná nalož na pekáč (aj s marinádou ) a peč prikryté pri 130° C cca dve hodiny. Ak si už tu, sceď marinádu a nechaj odkryté. Potom peč pri 180 °C zliate z marinády 15 minút.
Medzi tým pokojne sprav omáčku, nič zložité. Papriku poukladaj na pekáč, osoľ, okoreň a peč pri teplote 210 °C 10 minút. Potom papriku prelož do misy a prikry, nech sa sparí, lepšie pôjde ošúpať. Papriku ošúp ešte teplú, pôjde to lepšie.
Na masti orestuj polku cibule a cesnaku. Potom pridaj nasekané paradajky (odstráň vnútro a použi iba dužinu). Pridaj chilli papriku a restuj. Dochuť soľou, korením a zalej pivom. Nechaj dusiť cca 15 minút (no musíš aj miešať, aby ti to prihorelo ).
Teraz ideme do konca. Pohanku uvar v osolenej vode do mäkka. Sceď a pokračuj v príprave. Zvyšnú cibuľu a cesnak orestujeme na masti (no nepreháňaj to s tou masťou) pridaj slaninu. Dochuť všetko a pridaj pohanku.
Tak a teraz už je koniec. Kuracie stehná vytiahni, vlož do omáčky a dobre premiešaj. Mäso ober od kosti (ak je kura dobre upečené, pôjde to ľahko, stačí buchnúť o dosku a mäso opadá ). Mäso pridaj k pohanke spolu s omáčkou a premiešaj. Teraz je ten správny čas na obed. Tak čo chutí?
Odporúčané pivo: Wywar – 15 Year in Hell
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.