Overené jedlo? Kuracie stehná. Overené pivo? Wywar

Wywar, recept, kuracie stehná, Punková kuchyňa

Dnes si zase odpustíš pečivo. Skúsiš niečo iné. Možno tým niekoho aj očaríš. Babku? Mal by si. Dnes dáš niečo overené tak pivo, ale jedlo. Wywar a kuracie stehná.

Potrebuješ
  • Slanina: 100 g
  • Soľ: 15 g
  • Korenie: 5 g
  • Kuracie stehná: 1 kg ( použi celé )
  • Pohanka: 300 g
  • Cibuľa: 150 g
  • Cesnak: 50 g
  • Chilli: 3 g ( ale záleží od toho čo používaš, ja som dal údenú morugu )
  • Paradajky: 300 g
  • Paprika: 150 g
  • Pivo IPA: 0,5 l Wywar 15 Year in Hell
  • Bravčová masť: 50 g
Postup

V pive rozmiešaj soľ, korenie (nie všetko, ešte sa ti zíde) a pridaj nasekanú mätu. Kuracie stehná prepoľ, dopychaj vidličkou a zalej dochuteným pivom. Máš vákuovačku? Nie, tak to celé obaľ fóliou a nechaj cez noc v chladničke. Namarinované stehná nalož na pekáč (aj s marinádou ) a peč prikryté pri 130° C cca dve hodiny. Ak si už tu, sceď marinádu a nechaj odkryté. Potom peč pri 180 °C zliate z marinády 15 minút.

Medzi tým pokojne sprav omáčku, nič zložité. Papriku poukladaj na pekáč, osoľ, okoreň a peč pri teplote 210 °C 10 minút. Potom papriku prelož do misy a prikry, nech sa sparí, lepšie pôjde ošúpať. Papriku ošúp ešte teplú, pôjde to lepšie.

Na masti orestuj polku cibule a cesnaku. Potom pridaj nasekané paradajky (odstráň vnútro a použi iba dužinu). Pridaj chilli papriku a restuj. Dochuť soľou, korením a zalej pivom. Nechaj dusiť cca 15 minút (no musíš aj miešať, aby ti to prihorelo ).

Teraz ideme do konca. Pohanku uvar v osolenej vode do mäkka. Sceď a pokračuj v príprave. Zvyšnú cibuľu a cesnak orestujeme na masti (no nepreháňaj to s tou masťou) pridaj slaninu. Dochuť všetko a pridaj pohanku.

Tak a teraz už je koniec. Kuracie stehná vytiahni, vlož do omáčky a dobre premiešaj. Mäso ober od kosti (ak je kura dobre upečené, pôjde to ľahko, stačí buchnúť o dosku a mäso opadá ). Mäso pridaj k pohanke spolu s omáčkou a premiešaj. Teraz je ten správny čas na obed. Tak čo chutí?

Odporúčané pivo: Wywar – 15 Year in Hell

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.