Pivo od Padreho a recept, na ktorý potrebuješ 24 dní

Padre, Punková kuchyňa, Mustáž, IPANA, recept, hovädzie mäso

Dnes ti musí stačiť iba to, čo máš v chladničke teraz (alebo rodina, nenechajú ťa hladného). Veľmi sa nenaješ, čo? Ale za to si spravíš radosť na ďalšie tri týždne dopredu. Dnes to bude o mäse, na ktoré potrebuješ tri týždne!

Neboj, bude aj výsledok, no ty si počkáš. Ale počas čakania ostane čas aj na osobnú návštevu Košíc a priame vyzdvihnutie piva. To mäso za to stojí. Ideš na výlet? Ideš na Padre!

Potrebuješ
  • Hovädzia hruď: 1,5 kg (áno kúpiš to aj ako brisket )
  • Soľ: (bez nej to nespravíš no záleží od množstva roztoku ) nadiktujem ti svoje, šak robíš môj recept
  • Soľ: 80 g na 1 liter vody ( 4l vody- 320g soli )
  • Cibuľa žltá: 1 ks
  • Cesnak: 5 strúčikov
  • Bobkový list:  3 ks
  • Celé korenie: 5 guličiek
  • Nové korenie: 5 guličiek

  • Celé korenie: 20 g
  • Horčičné semeno: 10 g
  • Koriander semeno: 15 g
  • Borievka: 10 g
  • Dijon horčica: 30 g

  • Polenta: 150 g
  • Voda: 0, 2 l
  • Pivo: 0,3 l (daj Mustáž Padre Craft Brews)
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 2 g
  • Kayenská paprika: 2 g
  • Limetka: 1 ks
  • Jogurt biely: 200 g

  • Cvikla: 250 g
  • Mrkva: 100 g
  • Reďkovka: 100 g
  • Cesnak: 30 g
  • Celozrnná horčica: 10 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Smotana kyslá: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g

  • Dijon horčica: 10 g
  • Slanina: 200 g
  • Soľ: 10 g
  • Cukor kryštálový: 10 g
  • Nakladané uhorky: 100 g
  • Chlieb: 1 peceň ( je na tebe, čo ti najviac chutí )
Postup

Začneš nálevom, bez toho nejde vlak. Poď na to 24 dňové mäso!

Vodu rozdeľ na polovicu. Do polky vlož očistenú cibuľu, cesnak, bobkový list, soľ, korenie (všetkých 10 guličiek ). Nechaj zovrieť a rozpustiť soľ, zalej druhou polkou studenej vody. Nechaj vychladnúť aspoň na 40° C. Vlož mäso a zaťaž. Ulož do chladničky  na 24 dní a môžeš plniť plát ohľadom piva.

Padre, Punková kuchyňa, Mustáž, IPANA, recept, hovädzie mäso

Mäso nekontroluj a neobracaj, nech sa nenadýchne a nezačne pracovať (ver mi, že nechceš po 24 dňoch mäso vyhodiť miesto pečenia).

Prešlo 24 dní? Tak poď dokončiť, čo si si začal.

Mäso vytiahni z nálevu, opláchni a osuš. Potri ho horčicou a zasyp zmesou korenia (všetky koreniny rozmixuj alebo roztlač v mažiari. Len nie na prach. Ver, že oceníš chuť po upečení. Toto je tvoj RUB). Keď si tu, máš dve možnosti. Prvá je tá, že ideš cez gril a udíš a pečieš zároveň. Druhá , že pôjdeš cez rúru.

Tak poď najprv cez rúru. Mäso vlož do pekáča, prikry alobalom a peč pri 90° C šesť hodín. Potom daj dole alobal a peč pri 130° C ešte pol hodiny.

A teraz poď do grilu. Musíš používať tvrdé drevo bez kôry mohlo by ti to zhorknúť. To nechceš! V grile sprav dosť silnú pahrebu a nalož mokré drevo nech dymí.Padre, Punková kuchyňa, Mustáž, IPANA, recept, hovädzie mäsoVlož mäso a griluj pri teplote 110° C (musíš sa o to starať) približne deväť hodín. Pokiaľ stred nedosiahne teploty cca 90° C nekončíš.

Mäso už a medzi tým si určite stihol všetko ostatné.

Polenta pre náročnejších!

Pivo s vodou nechaj zovrieť a dochuť. Na to máš kayenskú papriku, soľ, korenie a šťavu z limety. Potom prisyp polentu a stále miešaj cca päť minút. Nakoniec primiešaj jogurt. Celé to tým zjemníš a ešte aj ostane pekná krémová.

Teraz cviklo slaw.

Cviklu osoľ, okoreň a daj piecť na 1,5 hodiny pri 150° C. Potom cviklu ošúp a nastrúhaj na jemno. Pridaj nastrúhanu mrkvu, nasekanú cibuľu a reďkovku na pásiky. Osoľ, okoreň, dobre premiešaj a nechaj odstáť 15 minút. Potom pridaj rozpučený cesnak, celozrnnú horčicu, šťavu z limety a kyslú smotanu. Dobre to premiešaj a ak je treba dochuť soľou a korením.

Best friends forever!

Plátky slaniny rozlož na papier na pečenie na pekáč. Zasyp cukrom a soľou jedna k jednej a peč pri 200 ° C asi šesť minút. Po vychladnutí bude držať tvar a bude chrumkavá.

Odporúčané pivo: Mustáž – Padre Craft Brews

Poď naložiť náročnejším hosťom.

Daj polentu (tvar nechám na tebe ), do nej vlož mäso a preklop cvikla slawom. Dozdob to slaninou a mätovými kvetmi.

Máš kamošov cez „stríít fúúd“? Tak tým daj toto!

Dva krajce chleba opeč do chrumkava (gril, panvica, rúra – je to na tebe ) a potri horčicou. Jeden krajec zakry mäsom potom prelož cvikla slawom. Potom daj slaninu a kyslé uhorky. Na záver preklop chlebom natretou časťou dolu.

Odporúčané pivo: IPANA – Padre Craft Brews

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.