Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a majiteľ kočovného pivovaru Padre Craft Brews Maroš Hajduk.
Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Nemôžem povedať, že rok 2017 bol pre nás prelomový, stabilizačný, iný ako predchádzajúci. Stále je to o tej každodennej práci, ktorú vynakladáme, aby sa naše pivá dostali medzi ľudí, aby chutili, boli lepšie, kvalitnejšie. V ostatnom roku sme uvideli na trh nejaké novinky, ktoré u ľudí zarezonovali, čo nás veľmi teší.
Čo považujete za pivovarskú udalosť tohto roka?
Implementáciu povinných špeciálov/noviniek na Salóne piva, vytratenie sa Cassa Brewery z pivnej mapy, čo je veľká škoda, neustupujúci nával „českých ležiakov“ vo väčšine podnikov, pokusy gigantov vybočiť z komfortnej zóny s nevalným úspechom, kvalitou v zmysle absolútne mimo daného štýlu.
Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Spolupráca, vzdelávanie (nielen narastanie počtu sládkov), prehlbovanie vedomostí, odborné školenia, kurzy, workshopy.
Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Bol by som rád, aby bol prelomový (smiech). V roku 2018 plánujeme ďalej poctivo pracovať, najväčšou výzvou je mať pevné miesto v stále rastúcej konkurencii nielen kočovných pivovarov. Ďalej je to uvedenie, respektíve úspešné naplnenie myšlienky kočovania s našimi funny etiketami, každé pivo v inom pivovare. A jedno malé tajomstvo, opäť navariť Freemason spolu s Unorthodox a Hellstork a keď dobre pôjde, tak aj Illuminati a Rosicrucianov 🙂
Snímka: Padre Craft Brews