V jeseni pribudne na slovenskú pivnú mapu pivovar Ursus 

U dobrého pastiera, Ursus, pivoavr Ursus, nový pivovar, koliba

Na slovenský pivný trh pribudne nový producent zlatistého moku. Už koncom októbra by mal svoje brány otvoriť pivovar Ursus, ktorý bude variť pivo v Čutkovskej doline. „Po vyriešení všetkým problémov sme pripravení navariť prvú várku,“ hovorí pre portál oPive.sk Karol Javorka, majiteľ pivovaru. 

Dlhé prípravy 

O tom, že v Ružomberku sa pripravuje pivovar, sme písali ešte v októbri minulého roka. Podobne ako pri iných projektoch pivovarov, aj tu riešil investor množstvo menších i väčších komplikácií. Všetky povolenia a náležitosti sú však vybavené. 

„Prvú várku by sme chceli navariť už v septembri,“ konštatuje majiteľ a dodáva, že presný termín otvorenia pivovaru zatiaľ nie je určený. „Všetko to záleží od toho, ako dopadne prvá, resp. druhá várka. Pri otvorení by sme totiž chceli ponúknuť pivo, na ktoré budeme hrdí,“ naznačuje. 

Známe je už aj meno pivovaru. Ten ponesie oficiálne meno Ursus – Prvý ružomberský pivovar. Pomenovanie Ursus označuje v latinčine medveďa. Práve ten je podľa majiteľa symbolom sily, energie a moci. „Chceme, aby bolo také aj naše pivo. Navyše, Čutkovská dolina je známa aj tým, že v nej žijú medvede,“ hovorí s úsmevom Karol Javorka. 

Základom ležiak 

Kapacita pivovaru sa bude pohybovať na úrovni 500 hektolitrov ročne. Základom ponuky má byť ležiak plzeňského typu. Majiteľ hovorí o tom, že v ponuke by mali byť tri rôzne stupňovitosti tohto pivného štýlu.  

„Ležiak bude tvoriť základ ponuky. Ponuku chceme ozvláštňovať aj špeciálmi. Napríklad počas Veľkej noci či Vianoc,“ prezrádza Karol Javorka. Vrchne kvasené pivá však v Ružomberku tak skoro neochutnáte. V pivovare Ursus sa chcú venovať v počiatočnej fáze výlučne ležiakom. 

Pivo by malo byť ponúkané v rámci areálu U dobrého pastiera, ktorý sa zviditeľnil tým, že sa v ňom natáčal seriál Kuchyňa. Domáce pivo by sa tak malo čapovať v kolibách Fatranka, Richtárka a Stará koliba. 

Aj fľaše 

„Okrem čapovaného piva chceme pivo ponúkať aj vo fľašiach, aby si ho návštevníci mohli odniesť aj domov,“ prezrádza majiteľ. Sládkom pivovaru bude Peter Bačkor, ktorý má zložené príslušné pivovarnícke skúšky. 

Plány do budúcnosti má pivovar jasné. „Chceme variť unikátne, svetové pivo. A to bude už len tým, že ho varíme z čutkovskej vody,“ konštatuje majiteľ. Už teraz pritom uvažujú nad tým, že v ďalších mesiacoch by chceli zvyšovať kapacitu. 

„A chceme sa určite porovnávať aj so svetom. Preto sa zúčastníme aj medzinárodných súťaží. Nie len preto, aby sme svoje pivo porovnali zo zahraničným, ale sa aj poučili z toho, čo robíme dobre a čo zle,“ uzatvára rozprávanie Karol Javorka. 

Prečítajte si aj

Cestujete cez Donovaly? Na ceste je zaujímavá pivná odbočka

Snímky: U dobrého pastiera