Je čas bilancovať. Už o roku 2020 sme písali, že bol mimoriadne ťažký a pre gastroscénu asi najhorší v novodobej histórii. A to sme ešte nevedeli, že rok 2021 bude ešte ťažší. Na prelome rokov každoročne usporadúvame veľkú anketu medzi pivovarníkmi. Tejto tradícii sme ostali verní aj tentokrát. Dnes sa za rokom 2021 obzerá a plány na ďalšie obdobie prezrádza Tomáš Pivarči z Remeselného pivovaru Huncút.
Asi sa zhodneme na tom, že pre pivovary bol rok 2021 jedným z najťažších za posledné desaťročia. Ako ste ho vnímali?
Myslíme si, že pre celý gastro sektor bol minulý rok extrémne náročný. Pre pivovar Huncút bol rok 2021 najnáročnejším od jeho vzniku. Pandémia prispela k náročnému fungovaniu v pivovare, ale nebolo to to najnepríjemnejšie čo nás postretlo. Okrem neustavične meniacich sa opatrení a neochote štátu pomôcť gastro sektoru sme v pivovare museli v prvých mesiacoch roka vyriešiť náhly odchod jedného zo spolumajiteľov. Začiatok roka bol poznačený aj rôznymi technickými situáciami, ktoré bolo nutné vyriešiť bezodkladne, aby sme boli pripravení na letnú sezónu. Nutnosť dávať pozor na osobné zdravie však bola kľúčová počas celého roku.
Vedeli by ste na roku 2021 nájsť nejaké pozitíva, ktoré váš pivovar posunuli vpred?
Personálne zmeny v pivovare prispeli k jasnejšiemu plánovaniu rozvoja pivovaru a novým spoluprácam, ktoré môžu byť pre pivovar v budúcnosti kľúčové. Už v prvom roku sme sa posunuli výraznými krokmi dopredu, začal sa tvoriť tím ľudí ktorí celý rok tvrdo pracoval na udržaní pivovaru v týchto časoch. Vytvorenie tohto tímu považujeme za najväčšie pozitívum minulého roka. V neposlednom rade nás teší, že sa nám podarilo udržať stabilných odberateľov a získať nových zákazníkov a partnerov.
Spolupráca s Mikroregiónom novohradské podzámčie priniesla tento rok (2021) na pivný trh herbal ale s názvom „Forgach“. Počas letnej sezóny sme opäť varili pivný endemit „Tetrov“ pre turistickú útulňu Andrejcová. Na tento endemit sme obzvlášť hrdí. Ďalej sme spolupracovali s Priestor, platforma súčasného umenia, obcou Tomášovce, SOŠ Pod Bánošom a s cateringovou firmou E.A.T.elier, ktorá skvalitnila a spestrila naše gastro služby. Všetkým partnerom ďakujeme za spoluprácu v tomto náročnom roku.
Na ktoré pivo z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2022?
Mám tento rok osobne veľmi chutil Tetrov a Forgach. No v letných obdobiach jednoznačne vyhrával náš ríbezľový sour ale. V novom roku určite prinesieme osvedčené obľúbené „klasiky“ a veríme, že pridáme aj nejakú letnú novinku.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2022?
Nemáme veľké oči pred rokom 2022. Stále máme pocit, že sa pandemická situácia výrazne nezlepší a budeme stále pod paľbou rôznych obmedzení ktorým sa budeme musieť prispôsobiť. Od začiatku roka na trh okrem sudového piva ponúkame naše pivo aj vo fľaškách, začíname tvoriť dlhodobejšiu spoluprácu v rámci nášho sektora a v neposlednom rade chystáme investovanie do technologického zariadenia a zázemia pivovaru. Stojí pred nami huncútmi ďalší rok plný tvrdej práce.
Prečítajte si aj
Pivovar Wywar: Chceme naplno využiť všetky technologické novinky
Snímka: Remeselný pivovar Huncút