„Šecko“ dobré do nového roku! Si Ale alebo IPA?

Ale a IPA - Punková kuchyňa

V prvom rade všetko dobré do nového roku. Ďakujem všetkým, čo ma čítali celý rok. Našiel sa niekto, kto to nebodaj aj skúsili? Sviatky za nami, tak poďme priberať do plaviek. Ako by to bolo v novom roku bez pečiva, kravy, chilli a PIVA? Toto dnes skúsiš.

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 1 kg
  • Cesnak: 50 g
  • Cibuľa červená: 100 g
  • Zázvor: 50 g
  • Chilli: 5 g ( je to na tebe, čo máš rád, ja ostávam verný Habaneram)
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 3 g
  • Údená paprika: 3 g
  • Bravčová masť: 20 g
  • Limeta: 1 ks
  • Paprika žltá: 100 g
  • Pivo: 0,2l (tu si môžeš vybrať. Buď si ALE alebo IPA. Lucky Bastard – Pale Ale  alebo Unorthodox Brewing – Vendigo)

  • Slanina: 200 g (daj tú, čo si pred Vianocami údil na záhrade )
  • Cukor hnedý: 30 g

  • Fazuľa červená: 200 g
  • Chilli: 3 g
  • Soľ: 5 g

  • Paprika červená: 300 g
  • Cesnak: 50 g
  • Cibuľa žltá: 100 g
  • Jablkový ocot: 0,1 l
  • Olivový olej: 0,1 l
  • Soľ: 5 g
  • Chilli: 5 g (množstvo a odroda je tvoja vec, ideš robiť omáčku, tak sa ukáž)
  • Korenie: 3 g
  • Med: 50 g

  • Droždie: 4 g
  • Voda: 265 ml
  • Hladká špaldová múka: 425 g
  • Soľ: 5 g

  • Mozzarella: 200 g
  • Koriander: 100 g
Postup

Presne tak, dobre si pamätáš! Bagety trvajú celú noc. Poď na ne.

V mise rozmiešaj 2 g droždia a 125 ml vody. Prisyp 125 g múky a vymiešaj na hladkú zmes. Misu prikry a nechaj kysnúť cez noc pri izbovej teplote. Na druhý deň zmiešaj 300 g múky a 5 g soli. V ďalšej mise vymiešaj 2 g droždia a 140 ml vody do hladka.

Drožďový roztok vmiešaj do kvásku a potom primiešaj múku zo soľou. Rukami vypracuj vláčne cesto. Nechaj odstáť 10 minút. Potom cesto premiešaj od kraju do stredu a nechaj stáť 10 minút. Toto opakuj šesťkrát. Potom nechaj kysnúť asi hodinu.

Potom cesto rozdeľ na tri veľké alebo šesť malých rovnakých dielov. Cesto roztiahni do obdĺžnika a prekladaj do stredu. Tak aby si vytvoril tvar bagety. Nechaj prikryté kysnúť ďalšiu hodinu.

Rúru predohrej na 240° C a vlož do nej prázdny pekáč a nachystaj si pohár z vodou. Vlož bagety do rúry a do rozžeraveného pekáča nalej vodu. Peč 10 – 15 minút do zlatista. Upečené bagety skontroluj tak, že keď poklopeš zo spodku budú znieť duto. Nechaj vychladnúť na mriežke.

Pokojne sprav aj omáčku deň dopredu aspoň sa rozleží chuť.

Očistenú zeleninu nasekaj a restuj spolu na rozpálenom oleji aspoň 5 minút (ale nedávaj ešte chilli). Potom osoľ, okoreň premiešaj a pridaj chilli. Dobre premiešaj a restuj dve minúty. Pridaj med a nechaj skaramelizovať (nie veľmi, môže ti to zhorknút ). Nakoniec zalej jablčným octom a nechaj dusiť na miernom ohni aspoň 10 minút (ale stráž to, nech ti to nezhorí). Teraz omáčku rozmixuj do hladka.

Toto tiež začína v noci. Fazuľu s chilli namoč na noc do vody. Na druhý deň uvar fazuľu vo vode, v ktorej spala celú noc. Ale pred varením osoľ. Fazuľu var no nie do konca (nie, že ju rozvaríš). Toto nie je jej finále.

Je na tebe či pôjdeš skôr mäso alebo slaninu. Ale až sa vyberieš mojou cestou máš čo jesť popri mäse.

Slaninu rozlož na pekáč, ktorý máš vystlaný papierom. Zasyp to cukrom a peč v rozohriatej rúre na 200 °C 5 minút. Keď to vytiahneš, nechytaj sa toho, páli to a furt to nie je chrumkavé! Počkaj tri minútky. Určite to stačí. Chutí?

Tak a poď konečne na mäso!

V prvom rade pomeľ mäso. Cibuľu, papriku, zázvor orestuj na bravčovej masti. Pridaj cesnak, premiešaj a vyklop mäso. Dobre zarestuj, dochuť soľou, korením, údenou paprikou a premiešaj. Podlej pivom (tak čo si, Ale alebo IPA? ) (toto si aj počúvni) a dus pokiaľ sa neodparí tekutina. Pridaj fazuľu (sľúbené finále), šťavu z jednej limety a podus maximálne tri minúty (chceš zachovať chuť aj vôňu).

Dal si to teraz už môžeš skladať a kŕmiť.

Bagetu rozkroj pozdĺžne na polku a opeč na sucho (teraz sa to neoplatí, máš iba bagety ale skús to niekedy na grile). Teraz daj kravské chilli. Zasyp to koriandrom, daj slaninu, mozzarellu a prelej omáčkou. Už iba priklop vrchnou bagetou a kľudne jedz. Pozor, potečie ti to aj po rukách!

Odporúčané pivo: Lucky Bastard – Pale Ale, Unorthodox Brewing – Wendigo.

Vieš ako to máš piť (určite tak, že čo varíš, to piješ)? Presne naopak. To čo varíš, nepiješ! Takže máš ďalšiu možnosť skúsiť kolaboračku.

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.