Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a spolumajiteľ Piešťanského pivovaru ŽiWell Peter Demko.
Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Rok 2017 by som z pohľadu nášho pivovaru označil ako rok stability. To, na čom sme v predchádzajúcom období pracovali, konečne išlo efektívne a takmer bezchybne. Čiže tento rok sme boli schopní stabilne produkovať výnimočné a najmä kvalitné pivo. Pivo, na ktoré sme hrdí. Kým prvý rok a pol sme všetko ladili, skúšali a nastavovali, tento rok sme ťažili zo získaných skúseností. O tom, ako sme narástli, svedčia nielen rôzne ocenenia, ktoré sme tento rok pozbierali, ale najmä 120-tisíc litrov litrov navareného a predaného piva. Tešíme sa tiež z množstva kočovníkov, ktorí u nás našli takmer domáce zázemie a možnosti sa vzájomne niečo naučiť.
Čo považujete za pivovarskú udalosť tohto roka?
Za pivovarský počin roka považujem povinnosť noviniek na Salóne piva. Toto pravidlo má potenciál nielen skvalitniť celé podujatie, ale najmä núti aj menej kreatívne pivovary k úsiliu vytvoriť niečo nové, čím sa zvyšuje diverzita ponúkaných druhov piva a pivných štýlov ako takých. Diverzita je dobrá 😉
Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Spolupráca. Spolupráca. Spolupráca. My malí by sme mali chápať, že ťaháme za jeden povraz a ak to tak nebude, veľkí nás prevalcujú. Spolupracovať by sme mohli na spoločných veľkých objednávkach surovín, na lobovaní za lepšie legislatívne podmienky, na zdieľaní informácií a na mnohom ďalšom. Treba si uvedomiť, že craft pivovar so zlým prístupom a pivom nekazí meno len sebe, kazí meno craft pivu ako takému, minimálne vo svojom regióne. Keď budeme hrať každý iba sám za seba, bude sa craft pivovarníctvo posúvať ďalej oveľa pomalšie, ako keby tu existuje funkčná spolupráca.
Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Najväčšia výzva je udržať kvalitu a pokračovať v raste. Tiež neprestať prinášať stále niečo nové a originálne. A chcel by som sa konečne začať výrobou craft piva aj baviť, tak ako som si to kedysi vysnívali, lebo zatiaľ je to najmä o intenzívnom pracovnom nasadení. Ale vďaka stabilizovanej produkcii kvalitného piva, príde aj to.
Snímka: ŽiWell