Možno neviete, možno áno, ale dnešný deň je špeciálny. Najmä pre milovníkov piva. Zlatistý nápoj má dnes svoj sviatok. Už ôsmy rok je prvý augustový piatok vyhlásený ako Medzinárodný deň piva. Nášmu „miláčikovi“ by sme chceli zablahoželať. A pri tejto príležitosti by sme sa radi pozreli na fakty, ktoré ste možno o slovenskom pive nevedeli.
300
pivovarov. Asi toľko producentov zlatistého moku by ste našli v Uhorsku v polovici 19. storočia. Väčšina z tohto čísla sídlila na území dnešného Slovenska. Neskôr začali prevádzky zanikať a začiatkom 20. storočia bola produkcia slovenských pivovarov zanedbateľná.
1957
to bol rok, kedy sa na území Slovenska začala priemyselná pivná revolúcia. O čo išlo? Páni súdruhovia rozhodli, že na území Slovenska postavia šesť nových pivovarov. A tak vznikli nové prevádzky v Hurbanove, Veľkom Šariši, Banskej Bystrici, Trnave, Rimavskej Sobote a Topoľčanoch.
73
litrov piva. Presne takéto množstvo vypil štatisticky vlani každý obyvateľ Slovenska. Zastavil sa tak negatívny trend poklesu spotreby zlatistého moku z posledných rokov. Len na porovnanie, v roku 1994 vypil Slovák ročne o 20 litrov piva viac ako vlani.
60
percent piva sa vypije na Slovensku v lete. „Na jednej strane má pekné počasie na spotrebu piva pozitívny vplyv, no na druhej strane sa počas extrémnych horúčav toľko piva nepredáva. Avšak minuloročné dlhé a slnečné leto môžeme pokojne označiť ako jeden z faktorov, vďaka ktorým pivný trh na Slovensku opäť po niekoľkých rokoch stagnácie rástol,“ vysvetľuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.
10
percent. Asi takýto podiel na predaji piva má u nás segment radlerov. Mix piva a nealkoholického nápoja získal popularitu len v posledných rokoch. Najmä po tom, čo ho začali vo veľkom vyrábať aj veľké pivovary.
37
percent piva sa predá v krčmách a reštauráciách. Aspoň tak ukazujú štatistiky Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Podľa nich sa až 63 percent piva predá v obchodoch.
110
-miliónov eur. Takúto sumu vlani odviedli na daniach slovenské pivovary. Za túto sumu by sa mohli študenti a dôchodcovia vyvážať na vlakoch zadarmo ďalších osem rokov.
19 000
pracovných miest vytvára u nás sektor pivovarníctva. Priamo v pivovaroch pracuje viac ako 1 500 zamestnancov, pričom každý z nich svojou prácou vytvára ďalších, takmer 12 pracovných miest v dodávateľských reťazcoch, v sektore Horeca a v obchode.
1,4
miliardy slovenských korún. Takúto sekeru zanechal za sebou pôvodný majiteľ pivovaru Urpín. Nový majitelia dokázali tento pivovar zachrániť v konkurze a dnes ho poznáme pod menom Banskobystrický pivovar.
59
Takýto je dnes počet pivovarov na Slovensku. Okrem štyroch veľkých a stredných pivovarov toto číslo zahŕňa aj 55 malých remeselných pivovarov. Už teraz vieme povedať, že toto číslo sa bude v ďalších mesiacoch zvyšovať.
Snímka: Flickr/B.Demoro