JAMA: Remeselné pivo by mali spoznať aj regióny

Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá sládok a majiteľ pivovaru JAMA Craft Brewery Martin Lučko.

Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Rok bol celkom dobrý, objem výroby v porovnaní s rokom 2016 neklesol, nejaké veľké sťažnosti nemôžu byť. Varil som sám, takže o „voľný“ čas bolo postarané.

Čo považujete za pivovarskú udalosť uplynulého roka?
NEIPA. Pre pivovar samotný KAHAWA – Cold Brew IPA s Geriffee Roastery a čapovanie nášho piva v belgickom Bruseli.

Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Mňa osobne by potešilo, keby sa konečne začala na Slovensku zvyšovať konzumácia piva. A keby remeselné pivo nebolo len otázkou okresných miest, ale dostalo sa aj širšie do regiónov. Samé od seba to ale určite nepôjde.

Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Určite pracovný. Variť dostatok dobrého piva a prinášať ako vždy aj zaujímavé novinky. A trochu viac spolupracovať s inými pivovarmi. Nejaké nápady už sú a uvidím čo sa podari aj zrealizovať.