Autorka Beermalade: Chcem ukázať, že pivo sa dá aj jesť

Ak niečo na Pivobrana Beer Feste prekvapilo, tak to boli pivné džemy. Vo svete ich síce kúpite, na Slovensku ste ich však doteraz nenašli. Od tohto víkendu to však už neplatí. Remeselné pivovary dokázala presvedčiť Monika Nógellová, ktorá stojí za nezvyčajným nápadom spojenia piva a sladkého doplnku – Beermalade. Ak sa vám zdá jej priezvisko povedomé, nemusíte dlho rozmýšľať. Jej manželom je Imrich Nógell, hlavný administrátor stránky Ratebeer pre Slovensko a čiastočne aj Česko. S Monikou sme sa porozprávali o pivnej novinke. „Sme malá rodinná firma: mama, otec a dcéra. Každý prispieva svojim dielom, za čo im ďakujem,“ hovorí pre portál oPive.sk skromne Monika.

Beermalade - Monika Nógellová
Moniku (na snímke vľavo) na Pivobrana Beer Feste sprevádzala aj dcéra.

 

Na Pivobrane Beer Feste sa objavil zaujímavý produkt tzv. pivný džem. Ako vznikol tento nápad ?
Ovocné džemy robím už dlhé roky a snažím sa vždy prísť s nejakou zaujímavou kombináciou. Môj manžel má zas rád pivá rôznych štýlov a za tie roky aj mne ukázal rozmanitosť pivnej kultúry  Takže to bola otázka času, kedy dôjde k uvareniu prvého pivného džemu – Beermalade.

Ako dlho si sa pohrávala s týmto nápadom?
Nie veľmi dlho, čítala som, že sa pivo pridáva do ovocných džemov, vyrába sa zo sladiny, to ma zaujalo a povedala som si, že skúsim uvariť Beermalade z už hotového piva bez pridania ovocia.

Ako dopadli prvé vzorky?
Hneď prvá vzorka bola úspechom, aj keď som mala trošku obavy, nakoľko to bola pre mňa úplne nová skúsenosť.

Bol problém presvedčiť pivovary na spoluprácu? 
Vôbec nie, lebo keď sme im dali ochutnať Beermalade vyrobenú s ich konkrétneho piva, tak boli príjemne prekvapení, že pivo sa dá aj jesť.

Na podujatí sme mohli ochutnať džemy z troch pivovarov (JAMA Craft Brews, Stupavar, Unorthodox Brewing). Rozrastie sa táto ponuka?
Džemy máme navarené aj z pív iných pivovarov, prebiehajú nejaké rokovania. Aj na Pivobrana Beer Feste niektoré pivovary prejavili záujem o spoluprácu s nami, ktorý nás potešil. Máme v pláne rozšíriť ponuku o pivá z iných pivovarov, nechceme však expandovať rýchlo, chceme si udržať nastavenú kvalitu produktu. Rovnako, keďže všetko je to ručná práca, od uvarenia džemu, po fľaškovanie, nalepenie etikiet a pod, je to časovo náročné.

Aké máš plány do budúcna?
Chceme ukázať ľuďom, že Beermalade je vhodná nielen na vianočku, ale s našimi džemami sa dá piecť, kombinovať s mäsom, syrmi a podobne. Na Mikuláša sme spravili pokusné párovanie jedla v kombinácii s Beermalade a piva. Návštevníci boli spokojní, my sme však spozorovali nejaké chybičky, preto by sme to chceli vyladiť a okrem varenia džemov venovať  aj tejto oblasti je u nás trošku neocenená. Párovanie vína s jedlom sa robí bežne, s pivom to nie je u nás veľmi obvyklé. A keď k tomu pridáte aj Beermalade, môžete sa krásne realizovať a vymýšlať nové a nové kombinácie.

Piješ pivo? ktoré je tvoje najobľúbenejšie?
Áno pijem, neviem či môžem povedať konkrétnu značku, ale ak hej, tak jednoznačne Stupavar American IPA. Mimochodom, z tohoto piva som navarila našu prvú Beermalade.