Slovenské pivovary Štramák, Hellstork či Padre Craft majú niečo spoločné. Okrem toho, že varia pivo inak ako známi nadnárodní hráči, ich majitelia „vyrástli“ na domácom varení piva. V zahraničí pomerne rozšírený Homebrewing sa pomaly rozširuje aj v slovenských podmienkach. Svoje by o tom vedeli rozprávať predajcovia potrieb pre domovaričov. „Dnes ľudia reagujú na produkty, ktoré sú zdravé, teda vyrobené bez chemických prísad a úprav. A pretože najlepší spôsob ako to dosiahnuť je ten, že si produkt vyrobím sám, ľudia prejavili o túto formu prípravy piva záujem,“ hovorí Miroslav Miko zo stránky Domácemikropivovary.sk.
Predajcovia: Je to nenáročné
Aj keď to na prvý pohľad vyzerá ako hotová veda, až tak náročné to nie je. Aspoň tak o tom presviedča Miroslav Miko. „Ľudia sú najskôr prekvapení, či je to možné. Keď pochopia princíp a presvedčia sa o tom, že to funguje, záujem narastá,“ prezrádza predajca. Podobne ako pri iných činnostiach, aj tu existuje zložitejší a jednoduchší spôsob, ako sa dostať k domácemu pivu. „Prvým levelom sú koncentráty. Tu sa nič nevarí, len sa rozriedi mladinový koncentrát s vodou a nechá sa vykvasiť,“ vysvetľuje najjednoduchší spôsob domáceho varenia piva Zdeněk Jarkovský zo stránky Uvartesipivo.sk. Podľa jeho slov druhým spôsobom je varenie zo sladových výťažkov, keď si sám robíte chmelovar. Tretí level je najvyšší. „Ide o varenie zo základných surovín. Je to najzložitejší proces od šrotovania sladu cez rmutovanie, scedzovanie až po samotné varenie,“ približuje Jarkovský.
Aj keď oficiálne štatistiky neexistujú, predajcovia hovoria, že najväčší záujem je práve o prvý a tretí spôsob varenia. „Je to podobné ako pri domácom pečení chleba. Viem čo som do receptu dal a čo potom jem, resp. pijem. Navyše príprava je jednoduchá a zvládne ju každý,“ hovorí Miroslav Miko.
Peter Borko: Prvé pivo nebolo žiadnym zázrakom
Domovaričov tak postupne pribúda. Jedným z nich je Peter Borko. „V Brne som sa zoznámil s rozmanitosťou chutí piva. Po návrate na Slovensko som namiesto lacných krčiem vyhľadával podniky, kde si tekutý chlieb môžem aj vychutnať, nie len sa opiť,“ začína rozprávať svoj príbeh Peter. Zároveň začal pozerať po možnosti ako navariť domáce pivo. Nápad zrealizoval do elektrickom sporáku v podnájme. „Prvé pivo nebolo žiadnym zázrakom, ale na jednej párty ho priatelia komplet vypili. Rozhodol som sa pokračovať u rodičov na záhrade a vtedy to začalo. Prvé kúpené plynové bomby, horák, varná nádoba…,“ prezrádza Peter Borko.
https://www.youtube.com/watch?v=hQ4HRQ9OTkI
Na začiatku varil hlavne ležiaky, neskôr skúsil aj „eljy“. „Peter Hudák mi kedysi povedal, nech varím zo začiatku stále jedno pivo, aby som sa naučil postup, aby som vedel ako sa mení chuť keď inak nachmelím alebo použijem inak slad. Vtedy som ho neposlúchol, dnes to dobieham,“ konštatuje Peter. Ten hovorí o tom, že aktuálne sa chce pustiť už aj do experimentovania.
Peter sa stále učí. „Najťažšie je pochopiť všetky veci, ktoré do procesu varenia vstupujú a naučiť sa ich dodržiavať. Keď som niečo pri varení pokazil, odflákol alebo sa pomýlil, tak som to do ďalšieho varenia napravil. Avšak každým varením sa objaví niečo iné, čo sa naučíte a čo chcete spraviť nabudúce lepšie,“ hovorí a dodáva, že najbližším cieľom je nová varná a kvasná nádoba. „Chcel by som produkovať toľko piva, aby mali moji priatelia vždy dosť,“ uzatvára pivovarník z Manufaktúrneho pivovaru Borkoslav.