Vo Viedni návštevníci zvyčajne vyhľadávajú lokálne tradičné kaviarne. Aj ja som to robil v minulosti, ale po viacerých sklamaniach a objavení turisticky znehodnotených pôvodných kaviarničiek som sa tento rok rozhodol poobhliadnúť po podnikoch s lokálnym remeselným pivom. V užšom centre Viedne ich nie je veľa. Skôr sú poskrývané vo vzdialenejších viedenských štvrtiach. Podľa webu viennawurstelstand.com medzi 10 najlepších miest s remeselným pivom patria podniky ako : Lichtenthalerbräu, Malefitz, Brickmaker’s Ale & Cider House.
Keďže som nemal veľa času, zvolil som si podnik najbližšie k centru Mel´s Craft Beers and Diner. Podnik sa nachádza na rohu Wipplingerstraße a uličky Füttergasse, neďaleko Stephandomu. Celý podnik má veľké sklenené okná, takže je pekne vidieť dovnútra. Interiér je moderný, ale strohý. Drevené stoly dopĺňajú jednoduché stoličky a lavice pod stenou. Za pozornosť stojí aj podlaha s peknou dlažbou, ale podniku dominuje výčap, kde je niekoľko desiatok remeselných pív na výčape a niekoľko stovák fľašových špeciálov.
Zavalený širokou ponukou som ako prvé vyskúšal na odporúčanie príjemnej čašníčky lokálne rakúske Schleppe pale ale (5,3% alkohol). Malé pivo (0,25 l) ma vyšlo na 2,90 eur a veľké stále 3,80, takže ceny na to, že som bol v užšom centre Viedne vôbec neboli vysoké. Pivo pri pristálo na stole v peknom degustačnom pohári na stopke a veľmi pekne tvarovanou hustou penou.
Toto pivo, ktoré varia v Klagenfurte ma prekvapilo jantárovou farbou a príjemnou chmeľovou horkosťou. Pritom tam bolo cítiť aj citrusy. Celkovo veľmi piteľné pivo. Po prvom pive som vyhladol a vyskúšal som z miestnych ponúkaných jedál k pivu. Nechcel som nič veľké, tak som si objednal opekaný chlieb s lososom a šalátom. Veľkosť porcie ma prekvapila, bol to poriadny kus chleba, na ktorom bolo veľa údeného lososa a nechýbali ani riadna hrsť kapár, kôpor a citrón. Takže tých sedem a pol eur ma až tak nemrzelo. Jedlo ma zasýtilo a mohol som pokračovať v degustácii.
Potom som si chcel dať jeden americký pale ale, ale nemali ho práve na pípe, tak som siahol po írskej O´Hara´s IPA (5,2%). Cena bola rovnaká ako vyššie spomenuté pivo. IPA mala ľahký sladový nádych, ale napokon sa mi v ústach rozliala poriadna chmeľová chuť. Horkosť sa držala v ústach dlho a navyše som tam cítil aj grapefruit.
V Mel´s Craft Beers and Diner ma potešili aj malé doplnky. Podnik mal štýlové podpivníky, časopis o pive s výstižným názvom Beer lovers. (viď obrázok). Už sa teším ako nabudúce ochutnám pivo vo vzdialenejších viedenských podnikoch, kde nebudú len turisti, ale aj miestni štamgasti.
Snímky a text: Mário Skyba