Pivovar Šemrák: Prekvapenie roka z centra Košíc

Pivovar Šemrák 05

Niekedy si recenzie plánujeme, niekedy vzniknú celkom náhodne. Jednu takú sme uskutočnili pred pár dňami. Keď sme prechádzali Košicami, naskytla sa nám možnosť vyskúšať jeden podnik. Z rôznych dôvodov sme ukázali na Pivovar Šemrák (možno ho poznáte aj pod menom Luxor). Tým hlavným bolo to, že pivovar si z tohtoročných Slovenských pivných koruniek odniesol hneď dve hlavné ceny. Jednak za najlepšie spodne kvasené svetlé, ale aj tmavé pivo. Dalo by sa povedať, že ide o prekvapenie roka. O pivovare sa totiž toho veľa nevie. Otvorenie prebehlo v tichosti a oproti košickej konkurencii zaostáva marketingovo i príbehovo. Aj preto sme boli veľmi zvedaví ako na nás Šemrák zapôsobí.

Pivovar Šemrák 01Už cestou cez Hlavnú ulicu v Košiciach si všímame tabuľu, ktorá okoloidúcich láka „na najlepšie nefiltrované ležiaky na Slovensku.“ Bočíme a pivovar nachádzame v uličke, celkom nenápadne. Vonku je pár stolov, vnútri obsadený len jeden väčší. Až si myslíme, že dnes asi nemajú najlepší deň. Omyl. Väčšina ľudí sedí v letnej záhrade. Miesto, ktoré je asi tým najkrajším z celého podniku.

Usádzame sa a obzeráme okolie. Zaujme hlavne ponuka nového piva, ktorá je napísaná na zrkadle. Okrem nej tu nájdete aj menšie tabule s dennou ponukou. Vybaveniu dominuje drevo. Obsluha je pri nás celkom rýchlo. Pýtame sa, čo by nám odporúčala. Veľmi milá čašníčka vie porozprávať o každom pive. Aj keď nám odporúčala desiatku, volíme dvanástku. Teda ležiak, ktorý bral prvú cenu v Slovenských pivných korunkách. V ponuke podniku pritom nájdete päticu domácich pív. Okrem desiatky (Delux), dvanástky (Luxor) aj tmavý ležiak (Luxor), pšeničné pivo (Weizenlux) a aj novinku Irish Red Ale.

Začíname klasikou Luxorom 12%. Je to svetlý ležiak, ktorý podľa pivovaru zrel v ležiackych tankoch až 90 dní. Pivo malo zlatistú, mútnu farbu. Pena bola hustá, smotanová a keď ste k nemu privoňali, zachytili ste jemne karamel, chmeľ a náznakmi i cukríky. Tento ležiak mal vysoko postavený už úvod, telo bolo chlebnaté, karamelové s vysokou hutnosťou tónov. Koncovka? Jemne horkastá. Celkovo pôsobilo pivo sladšie. Rezkosť bola akurát, ak by bola o chlp nižšia, bola by ideálna. Mínusovým bodom bola spomenutá sladkosť a medzery by sme mohli nájsť aj vo vyskladaní tohto kúsku. Ten sa tiahne jedným tónom.  Na strane druhej, pivu nechýbala lahodnosť.  Je to pohodové pivo. Tu ide skôr o to, aký typ preferujete.

Pivovar Šemrák 04Ako druhé pivo sme otestovali novinku. Išlo o pivo, ktoré pivovar nazval Irish Red Ale. To malo červeno-hnedú farbu, ktorú zdobila hustá smotanová pena zložená z mikrobubliniek. Vo vôni ste zachytili ovocie (černice, jemne aj melón), v závetrí nájdete aj karamel. Úvod začína neutrálne, až v strede vystreľujú ovocné tóny. A sú pomerne agresívne. Slovo si tu berú višne, černice, klinček, pomaranč i čajové tóny. Jednoducho prekombinovaná presilovka. Všetko to valcuje ovocná kyslosť. Navyše, na pozadí zachytíte jemné masielko. Koncovka je horkastá. Problémom brucha a jeho tónov je to, že tak ako rýchlo vyskočia, tak rýchlo zmiznú. Pivu chýba gradácia, vyskladanie a predovšetkým lahodnosť. Nám toto pivo vôbec nesadlo.

Posedenie končíme ďalším víťazom z nedávnych Koruniek. Tentokrát nám na stole pristál Luxor tmavý 13%. Ide o tmavý ležiak, ktorý zdobila jemná smotanová pena. Pivo malo čiernu farbu, ktorá mala v protisvetle jemné fialové odtiene. Vo vôni ste zachytili karamel, ovocie i kolový nápoj. Úvod začal jemnejšie, v strede vystrelil  karamel, jemne horká čokoláda. Koncovka je horkastá primerane. Telo mohlo byť na vzhľadom na stupňovitosť hutnejšie, v lete je to zase plus. Piteľnosť je tak dobrá. V tomto prípade však chýbala väčšia lahodnosť, niečo, čo by vás k pivu viac pripútalo. Rezkosť je pritom ideálna. Ide o plochšie pivko, ktoré si však drží slovenský nadpriemer.

Čo nám táto degustácia ukázala? Až na novinku, pivo bolo nadpriemerné. Aj tu sa ukazuje, sto súťaží (degustácií), sto rôznych pohľadov. Všetko záleží od vašich preferencií, keď vám niečo zapasuje menej, niečo viac. Každopádne v konkurencii Golema a Hostinca (košických pivovarov, ktoré majú reštauračnú časť) to má Šemrák ťažké. Najmä keď prvé dva zmienené majú svoju atmosféru, nezvyčané čaro, ktoré si nedokážete kúpiť. Môžu ho vytvoriť len majitelia a celkové zloženie zákazníkov. Obsadenosť Šemráka však počas našej návštevy svedčala o tom, že záujem o toto pivo je. A to je hlavné.

  • Ivan Vojtek

    Ja neviem,čím to bolo,ale každé ochutnané pivo tam mi prišlo také nijaké, jalové chute, žeby blbá várka?