Žijeme v časoch slovenskej pivnej revolúcie. Pribúdajú pivovary, nové pivné štýly i špecializované pivné bary. Na Slovensku vzniká komunita, ktorá vyhľadáva remeselné pivo a nie je jej ľahostajné, čo pije. Je prirodzené, že sa pýtajú a sú zvedaví. Až doteraz mohli diskutovať len na internete. Všetko sa to zmení 11. marca, keď sa v Trnave uskutoční prvá oficiálna debata slovenských sládkov. O podujatí Pivné fórum sme sa porozprávali s jeho organizátorom Petrom Klasom.
V Trnave sa uskutoční 11. marca Pivné fórum. O čom bude toto podujatie?
Toto podujatie bude hlavne o názoroch a problematike v pivovarníctve. Veľa zákazníkov sa začalo zaujímať o poctivo varené pivo a rôzne pivné štýly. Chceme im priblížiť craft beer, jeho rôzne druhy, plány a najmä postoje tých najpovolanejších. Vďaka portálu opive.sk si môžeme všimnúť ako niektoré témy rozdeľujú alebo spájajú komunitu a chceme nechať priestor sa aj takouto formou vyjadriť a presunúť diskusiu z virtuálneho priestoru k stolu s dobrým pivom.
Kedy vznikol nápad usporiadať fórum?
Tento nápad vznikol pri preberaní novoročných plánov nášho pivovaru. Prvotný plán bol, že každý týždeň by prišiel jeden sládok, ktorý by diskutoval so zákazníkmi poprípade sme chceli nejaký zorganizovať minibeer fest. No nakoniec sme to zhrnuli do jedného večera, čo sa nám zdá pre začiatok ideálne.
Koho všetkého na podujatí stretneme?
Na podujatí sa zákazník stretne hlavne so sládkami, ktorí s našim pivovarom spolupracujú. Samozrejme je ich viac, no s nimi dúfam, ze v budúcnosti ešte niečo vymyslíme. Imrich Nogell bude diskusiu viesť. Diskutovať bude s Vladimír „Kazo“ Kaznakov, Peter Holčík a Daniel Obcovič, Peter Chňupa, Tomáš Maroš a naši sládkovia Peter Šikula a Jozef Ozimy (Peter Klas).
O čom by mali sládkovia diskutovať?
Sládkovia budú diskutovať na rôzne témy týkajúce sa pivovarníctva ako napr.: ceny pív, craft beer v supermarketoch, boom remeselných pivovarov a podobne. Necháme to trošku aj na improvizáciu a uvidíme kam sa diskusia vyvinie. Nezabúdame ani na publikum a očakávame interakciu. Vyhradený bude priestor na otázky, ktoré ich budú zaujímať, a tiež nás bude zaujímať ich osobný názor na diskutované témy.
Čo má byť cieľom Pivného fóra?
Cieľom fóra je priblížiť zákazníkom craft beer a komunitu ktorá ho sčasti tvorí. Na výčape bude minimálne 10 druhov piva, pivotéka a stánok beermalade. Chceme to spraviť niečo ako mini beer fest ale obohatený diskusiou.
Aký sprievodný program čaká na návštevníkov?
Najmä to bude pivotéka všetkých zúčastnených pivovarov so širokým portfóliom fľaškových pív, ale aj 12 točiek s pivami ktoré boli varené u nás. Tešiť sa tak môžeme na niektoré z pív ako napríklad Ancikrist, Waka, Pink city, Vynález skazy, Veľký hrdina, Lussinatta, Blood River, Divný les a pod. Stánok Beermelade ktorý ponúkne beermaladu z týchto pív. Pripravený bude aj upravený jedálny lístok ktorý bude zahŕnať dobroty nakombinované s Beermalade. Otváracia doba reštaurácie bude predĺžená do 02:00.
Snímka: Pivovar Sessler