Na severe Slovenska otvárajú nový pivovar

Belský pivovar - BBC 00

Na pivnej mape Slovenska pribudne ďalšia pivná vlajočka. Už o pár hodín oficiálne otvoria nový Belský pivovar BBC (skratka Belá Beer Company) v obci Belá neďaleko Žiliny. V regióne nastáva paradoxná situácia. Kým v krajskom meste remeselný pivovar chýba, vlastným pivom sa budú môcť pochváliť hneď dve susediace obce blízko Žiliny. Slávnostná recepcia je naplánovaná už na tento piatok.

Pivovar otvárajú s takmer dvojročným meškaním. Podľa zámeru, ktorý spoločnosť predložila úradom na posúdenie, mali pivovar otvárať už v lete 2014. Ako to už v podobných prípadoch býva, stavba mala meškanie. Zámer predpokladal, že ročná kapacita pivovaru dosiahne maximálnu hranicu 4 944 hektolitrov. Investičné náklady boli vyčíslené na 200-tisíc eur. Investor ich pritom nehradil len z vlastných zdrojov, pivovaru pomohli aj eurofondy.

Majiteľom Belského pivovaru BBC je stavebná spoločnosť Hastra. Tá na realizáciu projektu v Belej dostala z eurofondov takmer 200-tisíc eur. Neboli to však jediné prostriedky z Bruselu, ktoré spoločnosť využila. Stavebníci dostali aj takmer 800-tisíc eur. V obci z nich vyrástol luxusný Village Resort Hanuliak, ktorý ponúka ubytovanie, wellness či reštauráciu. Pivovar má rozšíriť ponuku tohto rezortu.

Belský pivovar BBC 02Na severe Slovenska chceli nadviazať na históriu varenia piva v regióne. „Pivo, ktoré ponúkame, je nepasterizované, nefiltrované, dobré uležané a obsahuje potrebné vitamíny a iné zdraviu prospešné látky. Pivo také aké píjavali naši rodičia bez konzervačných látok, rôznych chemických urýchľovačov a ďalších moderných stabilizačných prvkov,“ píše na stránkach pivovaru jeho majiteľ Milan Hanuliak. Ten poukazuje na to, že pivo sa zmenilo prístupom veľkých pivovarov a aj oni chcú prispieť k návratu do starších časov.

Varenie piva už majú otestované. „Prvé pivo sa navarilo 21.4.2016. Bol to svetlý ležiak plzenského typu zo sladovníckeho jačmeňa z firmy Sessel z Trnavy, žateckého poloskorého červenáku z Hornej Stredy, kvasnice boli z pivovaru Bernard z Humpolca a voda z Belskej doliny,“ prezrádza na stránke majiteľ.  Prvým sladkom je Jozef Rábik. „Za pivovarníka, čiže kuchára piva alebo sládka sa vyučil v českej Litomyšli. Prvé jeho skúsenosti boli s varením piva v Čechách. Neskôr svoj obzor a skúsenosti získaval s varením piva v Austrálii a Anglicku,“ predstavuje kľúčovú postavu Hanuliak.

Zaujímavé je to, prečo sa investor rozhodol postaviť vlastný pivovar. Vysvetľuje to na stránke pivovaru. „Majiteľ pivovaru mal pred 15 rokmi silné bolesti. Odviezli do nemocnice s podozrením na infarkt. Po vyšetrení sa zistilo , že príčinou bolesti bol obličkový záchvat. Vtedy mu ošetrujúci lekár povedal, buď mu predpíše lieky a tie bude  užívať do konca života, alebo vyskúšame liečbu plzenským pivom. Majiteľ odpovedal, ale ja chodím stále  autom. Lekár mu odpovedal cez deň Fatru, večer Plzeň. Na základe odporúčania lekára začal piť predpísané pivo. Doteraz sa mu obličkový záchvat nezopakoval,“ ozrejmuje na stránke pivovar.

Aké pivo chcú variť

BBC – Svetlý ležiak
Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodne kvasený svetlý ležiak plzeňského typu. Klasické české pivo se svetlo – zlatavou farbou, vyváženou chmeľovou chuťou a horkosťou a zo stupňovitosťou cca 12°. Varí se tradičnou rmutovacím spôsobom vo varni, kvasenie a zrenie v CKT tankoch pri kontrolovaných teplotách.
Obsah alkoholu: cca 5% obj.

BBC – Tmavý ležiak
Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodne kvasený tmavý ležiak plzeňského typu s mierne vyššou stupňovitosťou cca 13°. Klasické české pivo bohatej tmavej farby s výraznou sladovou chuťou s čokoládovo – karamelovými tónmi, ktoré sú vyvážené chmeľovou chuťou a strednou horkosťou.
Obsah alkoholu: cca 5,3% obj.

BBC IPA
Nefiltrované, nepasterizované, vrchne kvasené pivo severoamerického typu IPA – India Pale Ale. Silnejšie pivo svetlej farby s vyššou horkosťou a výraznými ovocnými tónmi kde boli použité špeciálne vyšľachtené zahraničné chmely. Varí sa infúznym spôsobom, kvasenie a zrenie v CKT tankoch pri kontrolovaných teplotách. Stupňovitosť je cca 13 percent.
Obsah alkoholu: cca 5,3% obj.

BBC – Špeciál prírodný
Nefiltrovaný, nepasterizovaný, spodne kvasený svetlý ležiak s upravenou chuťou plodov, koreňov a liečivých rastlín. Pivo charakterizované ako tisíc odtieňov horkej chute, ktoré vyčarila príroda. Pivo so svetlozlatou farbou, vyváženou chmeľovou chuťou a upravenou horkosťou. Varí sa tradičným rmutovacím spôsobom vo varni, zatiaľ čo kvasenie a zrenie prebieha v CKT tankoch pri kontrolovaných teplotách. Pivo sa vyrába príležitostne podľa dozrievania plodov v prírode. Stupňovitosť cca 12 percent.
Obsah alkoholu: cca 5% obj.

Zdroj pív: BBC, Snímky: BBC, FB Village Resort Hanuliak

Článok bol aktualizovaný