„Prvý slovenský špeciál“ zo Štiavnice (ERB Braxatoris 18 %)

Prvý nástrel: Pivovar ERB z Banskej Štiavnice sa vlani podujal vymyslieť prvý slovenský špeciál. Na snahe by nebolo nič zlé, keby sa v minulých rokoch neobjavilo hneď niekoľko pokusov o originálny slovenský počin. Za zmienku stojí napríklad kategória na domovaričskej súťaži Biela vrana 2016, ktorá hľadala Slovak Herbal Ale. Pivo s názvom Mother´s Spirit nakoniec vyhralo celú súťaž a dnes ho nájdete v ponuke košického kočovného pivovaru Corvus.

Ale naspäť k ERB-u. Ten uviedol na trh pivo s názvom Braxatoris. Charakterizoval ho nasledovne. „Názov prvého slovenského špeciálu Braxatoris odkazuje na Banskú Štiavnicu, na Andreja Sládkoviča, ktorý si svoje pôvodné priezvisko Braxatoris zmenil na základe latinského významu „sládek“. Toto pivo zaujme svojou jantárovou farbou s rubínovým nádychom, bohatou, hustou penou a vôňou s tónmi grapefruitu, manga a bobuľového lesného ovocia. Vďaka svojej vysokej stupňovitosti a výraznej aróme prináša zážitok už pri prvom kontakte so zmyslami. Explóziu sladších chutí postupne strieda narastajúca horkosť, ktorú zakončí príjemné teplo v ústach, preto je Prvý slovenský špeciál ako stvorený na dlhé zimné večery.“

Názov piva: ERB Braxatoris 18 %

Pivovar: ERB- Eduard Rada Breweries

Druh piva: Producent hovorí o prvom slovenskom štýle, u nás to pripomínalo Weizenbock.

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 18 %

Obsah alkoholu: 7,2%

Zloženie: Voda, pšeničný slad, jačmenné slady, chmeľ (Magnum, Cascade), kvasinky

Cena: Pivo sme dostali na otestovanie priamo z pivovaru.

Farba: Oranžovo-červená. Pivo je kalné.

Pena: Hutná, smotanová. Vysoko vystúpala a držala si tvar.

Vôňa: Výrazná, rozoznať môžete lesné ovocie, banány, klinčeky, mandarínku i kvetiny.

Chuť: Sladový nástup je výrazný, v strede nájdete kombináciu čokolády, karamelu, rumu, lesného ovocia, pomarančov, klinčekov i mandarínky. Koncovka je horkastá len platonicky.