Sládok pivovaru Wywar: Priorita? Hlavne veľa chmeľu

Richard Vetyška

Na slovenský trh prišiel v lete minulého roka. Prišiel ticho, ale svojim pivom dokázal presvedčiť viacerých konzumentov a nájsť si kopec fanúšikov. Sládok pivovaru Wywar Richard Vetyška priznáva, že na Slovensku si dnes žije svoj sen. „Môj pivovarský sen sa mi pravidelne plní už tým, akú prácu vykonávam a s akými výsledkami. To, že naše pivo chutí  širokému spektru zákazníkov je sen asi každého pivovarníka, “ presviedča Richard.

Mladý Čech si lásku k pivu vybudoval už v mladosti. Dnes s úsmevom spomína na kradnutie piva rodičom z pohára a neskôr aj rafinovanejšie. „V puberte som upíjal pivo z džbánu po ceste z krčmy, keď ma poň poslali rodičia,“ smeje sa. Aj tieto skúsenosti v kombinácií s rodinnou tradíciou ho priviedli k vareniu piva. Už jeho prvý kúsok našiel odozvu u pivárov. „Prvé navarené pivo bola svetlá desiatka Radhošť. Navaril som ju pod dohľadom skúseného sládka z pivovaru Lipan,“ spomína Richard a dodáva, že várka sa s úspechom rýchlo minula.

Zlomovým pôsobiskom sa mu stali Rožnovské pivné lázne. Práve tu sa stal sládkom a získal cenné skúsenosti, ktoré mu umožnili rásť. Jeho ďalšia cesta už smerovala na Slovensko. Richard totiž pomáhal rozbiehať holičský pivovar Wywar. Tu je dnes hlavným sládkom.  Kým v Česku sa venoval hlavne ležiakom, na Slovensku už popustil uzdu experimentom a iným pivným štýlom. „Najradšej varím pivo ALE rôznych štýlov. Dôležitá je hlavne priorita veľkého množstva použitého chmeľu,“ priznáva svoje preferencie.

Richar úprimne priznáva, že slovenské pivo nemalo až také dobré meno. „Slovenský pivný trh nemá zatiaľ v zahraničí dobrú vizitku. Za posledné roky sa však kvalita slovenských pív rapídne zvýšila,“ rozpráva a jedným dychom dodáva, že situácia sa neustále zlepšuje. „Pribudlo niekoľko remeselných a kočovných pivovarov a kvalita jednotlivých pivovarníkov stále rastie,“ porovnáva Richard. Tomu pomáha aj zákazník. Podľa sládka sa totiž slovenskí spotrebitelia začínajú oveľa viac orientovať v ponuke a rozoznávať dobré od zlého.

Napriek tomu, že Richard je spokojný, stále má pred sebou výzvy, ktoré ho ženú vpred.  „Môj pivovarský sen spočíva v osobnom osamostatnení sa na pivnom trhu,“ uzatvára rozprávanie Richard Vetyška.