V Rači otvoria nový pivovar U Ábela, nahradí dUb

Bratislava bude mať od budúceho týždňa nového producenta zlatistého moku. Bude niesť meno U Ábela a vzniká na mieste, kde pôsobil pivovar dUb. Majitel Juraj Saktor nadobudol priestory a technológiu pivovaru dUb, ktorý smeruje likvidácie.

„Ako fanúšik remeselných pív si nadobudnutím priestorov a technológie pivovaru dUb a následným vytvorením značky U Ábela plním v prvom rade osobný sen – variť vlastné remeselné pivo. Ako podnikateľa a investora ma však zároveň zaujíma ekonomická udržateľnosť. To všetko s cieľom dlhodobo prinášať kvalitné pivo obyvateľom Rače a všetkým milovníkom remeselných pív,“ hovorí spolumajiteľ Juraj Saktor.

Sám pritom hovorí aj o ďalších plánoch v sektore remeselného piva a nevylučuje vstup aj do ďalšieho lokálneho slovenského pivovaru. „Rokovania nie sú ukončené a plány čerstvé, preto by som nerád prezrádzal viac.“

Nové pivá

V novej reštaurácii U Ábela, ktorú nájdete v bratislavskej Rači na ulici Pri Vinohradoch 31, začnú nové pivo čapovať  už 2. júna. Na pípe okrem vlastných vrchne kvasených pív bude aj vlastný ležiak. Ponuka má byť pravidelne obohacovaná o pivá z domácej i zahraničnej pivnej scény. „Rozšírili sme ponuku a mysleli sme aj na cyklistov a turistov, ktorí nájdu v ponuke výbornú kávu, kvalitný čaj, čapovanú kofolu či račianske Pazderáky,“ vymenúva Juraj Saktor.

Hlavnou komoditou však zostane pivo uvarené sládkom Igorom Richtárikom. Vychádza zo svojich vyše dvadsaťročných skúseností práce v slovenských pivovaroch. Pre návštevníkov pivovaru U Ábela pripravil okrem ležiaku, ktorý je práve vo vrcholnej fáze zrenia, aj pivá v štýle ALE. Konkrétne ide o pivá typu APA, IPA a tiež tmavé pivo typu Stout. Pivá ponesú lokálne názvy: Kompania, Cigorka, Alster, Hepa či Ompr.

Majiteľ pivovar U Ábela Juraj Saktor.

„Sme remeselný pivovar a našou výhodou je, že dokážeme postupne vytvárať nové druhy pív, v ktorých si fanúšikovia môžu nájsť vždy niečo nové. Ako sládka ma teší, že aj vývoj surovín veľmi napreduje. Dnes už máme k dispozícii asi 100 druhov chmeľu a čoraz rozmanitejšie druhy sladov. Je už len na skúsenostiach sládka, aké pivo z tohto výberu dokáže navariť. Verím, že naše pivá návštevníkov príjemne prekvapia,“ hovorí Igor Richtárik.

dUb končí

Nový pivovar U Ábela vznikol na rovnakom mieste ako dUb, pričom došlo k prevzatiu splatných úverových zmlúv investorom a následnému úplnému majetkovému a finančnému vysporiadaniu. Investor neprejavil záujem o odkúpenie obchodných podielov. V súlade s platnou legislatívou, už prázdna spoločnosť dUb pôjde do likvidácie.

„Ukončenie značky dUb nás ako milovníkov dobrého piva neteší. Profesionálne nezhody so sládkom Matthewom Wirtzom nás však z pragmatických dôvodov k tomuto kroku prinútili. Za daných okolností by totiž nemohol byť náš pivovar dlhodobo udržateľný a ocitol by sa v strate. Sme radi, že o náš pivovar prejavil záujem investor, o ktorom sme presvedčení, že do pivnej scény prinesie podnikateľský cit aj srdce pivného ´fajnšmekera´. Presvedčili sme sa tiež, že novým investorom srdce bije aj pre samotnú Raču, čomu podriadili aj výber dodávateľov, názvy pív i výber zamestnancov z blízkeho okolia,“ vysvetľuje bývalý spolumajiteľ pivovaru dUb Marek Gehry.

Snímky: U Ábela

  • Michal

    V článku mi chýba pomerne zásadná informácia, a síce, či v tomto novom pivovare budú mať podiely aj bývalí spolumajitelia dUb-u, alebo či je pán Saktor 100% vlastníkom a začína takpovediac s čistým štítom.

  • Pifko
    • Wirtzling

      Momentalne sedim v novootvorenom pivovare v Rači, ktory zmenil nazov a je to teraz „U Abela“. A musim so znechutenim skonstatovat, ze cely predaj investorovi tu vyzera iba ako fraska. Povodni spolumajitelia sa tu pohybuju po celom pube ako aktualni. Chodia za barom, obsluhuju projektor, vodia ludi dozadu, prezentuju celu technologiu. Takze gaunerske podnikanie je na Slovensku stale v trende. Bohuzial, comu ich zrejme naucili rodicia, v tom pokračujú. Inac si to neviem vysvetliť

      • Pifko

        A čo pivo?