V Žiline pripravujú novinku. Pivovar Harvánek

Jaroslav Harvánek

Ak sa dnes popozeráte na slovenskú pivnú mapu, Žilinu v nej nenájdete. Práve mesto na severe Slovenska bolo posledným krajským, ktoré sa nemohlo pochváliť remeselným pivom. Už o pár mesiacov sa to však zmení. Na dlhu cestu „beerokracie“ sa vydal jeden z tamojších domovaričov. „Je to ťažké, ale idem si za svojím cieľom,“ povedal portálu oPive.sk Jaroslav Harvánek. Ten v Žiline pripravuje pivovar, ktorý ponesie meno – Pivovar Harvánek.

Jeho meno nie je v pivovarníckych kruhoch neznáme. Na jeho konte je viacero ocenení z domovaričských i degustačných súťaží. Ako sám priznáva pozitívne odozvy ho motivovali ísť o stupienok vyššie. „Pivo varím už asi päť rokov. Na domovaričskej úrovni som zažil nejaké úspechy a tak som sa chcel posúvať ďalej. Práve profesionálna  úroveň je výzvou,“ priznáva Jaroslav. Ten začínal paradoxne s vínom. „Vždy ma zaujímala domáca výroba. Asi 10 až 20 rokov dozadu som nakúpil nejaké víno a objavoval jeho čaro,“ spomína.

Ako však priznáva, pivo mu učarovalo viac. Začínal pritom úplne od nuly. „Asi za 100 eur som nakúpil základnú domovaričskú sadu a postupne skúšal variť pivo,“ hovorí. A zlatistý mok mu učaroval. Až natoľko, že sa rozhodol založiť si vlastný pivovar. „Celé to začalo už pred dvoma rokmi. Vypracoval som si projekt a predložil ho úradom na schválenie,“ rozpráva zakladateľ Pivovaru Harvánek. Nepochodil však. Z hygieny išiel s dlhým nosom. Nezostávalo mu nič iné len dopodrobna naštudovať zákony a prísť s riešením pivovaru. Ten má byť situovaný v rodinnom dome v žilinskej mestskej časti Zádubie. Nepôjde tak o reštauračný , ale o výrobný pivovar. Aj preto sú predbežné náklady vyčíslené na 78-tisíc eur.

Pivovar Harvánek

Oproti obdobiu spred dvoch rokov výrazne pokročil. Projekt už posudzujú úrady. Jaroslav však vie, že ho čaká dlhá cesta. Všetko si totiž robí svojpomocne a na rozdiel od iných minipivovarov na Slovensku  sa nemôže spoliehať na investora  alebo eurofondy. Týždenná kapacita výroby piva by sa mala pohybovať na úrovni 900 litrov, ročná potom na úrovní 432 hektolitrov zlatistého moku. „Určite by som chcel variť 11-tku. Na ňu mám dobré ohlasy. Okrem nej aj tmavú 13-tku, poctivú horkú. Nie ako ten sladký socialistický výmysel, ktorý dodnes ponúkajú na Slovensku,“  smeje sa. Okrem toho však v jeho ponuke nájdete aj vrchne kvasené pivá.

O tom, kedy by mal Pivovar Harvánek otvárať svoje brány nechce rozprávať. V dokumentoch, ktoré posudzujú úrady sa spomína dátum otvorenia v máji 2016. „Teraz je to tvrdé, čakám na všetky povolenia,“ argumentuje. Na druhej strane ho zatiaľ teší kam sa za ten čas dostal a nielen to. „Vnímam to, že ľudia začínajú rozlišovať medzi spodne a vrchne kvaseným pivom,“ uvádza jeden z mnohých príkladov, ktorý ho posúva vpred.

  • Ľuboš Lehotský

    Tá mestská časť ZA sa volá správne ZádubNie nie Zádubie. leží na severe ZA na severnej strane chrbta vrchu Dubeň odkiaľ pochádza názov. Inak vďaka za info o minipivovare v poslednom krajskom meste, kde doposiaľ nie je.