Nie je nič krajšie, ako keď to cítiš vo vzduchu. Oheň! Aj keď je máj lásky čas, no oheň je super (keď nehorí les). Ale my sa bavíme o grilovačke na slivkovom dreve. Dnes budeš smrdieť od ohňa až do zajtra. Takže až niekto potrebuje nápad na „stréét food“ stánok, stačí mu chladnička, grill na drevo a strašný výdobytok doby –Cookover! Bataty, bryndza, slanina, huby, pravá sviečková (budú steaky)! Na lásku! Malomocnost prázdnoty – Fuck Šos.
Potrebuješ
- Pravá sviečková: maximálne 2 kg. Ale aj to už nebude mladý býk, ale stará krava!
- Rozmarín: 20 g
- Olej z medvedieho cesnaku: 2 dcl
- Soľ: 15 g
- Červené korenie: 5 g
- Pomaranč: 1 ks
- Šalotka: 100 g
- Bryndza: 300 g
- Šalotka: 100 g
- Údená paprika: 5 g
- Smotana 33%: 250 ml
- Maslo: 20 g
- Bataty: 450 g
- Múka hladká: 250 g
- Múka polohrubá: 150 g
- Slanina: 150 g (jasné, že tá tvoja domáca)
- Soľ: 6 g
- Vajce: 2 ks
- Pivo: 1 dcl Unorthodox Brewing – Bittersweet Lament
- Bravčová masť: 20 g
- Huby Shimeji: 200 g
- Maslo: 20 g
- Cesnak: 10 g
- Soľ: 5 g
- Jablčný ocot: 0,5 dcl
Postup
Akože máj je fakt ten najkrajší mesiac. Môžeš sadiť, grilovať, tancovať a aj bryndzu chálovať! Takže máj mesiac bryndze? Nie! Máj lásky čas. Alkehol – Trávičko zelená
Očisti šalotku a prekroj na polovicu pozdĺžne. Teraz nasekaj jemné pásky, ale zase po dĺžke (fakt je v tom rozdiel). Orestuj cibuľu na masle za stáleho miešania (nechceš, aby prihorela). Pridaj údenú papriku a miešaj 12 sekúnd. Pridaj bryndzu, zamiešaj a zalej smotanou. Nechaj prevrieť, ale stále miešaj. Všetko dokáže pri horieť, hlavne keď sa bude smotana redukovať (odparovať a hustnúť). Určite nepotrebuješ soľ, veď bryndza.
Aj ty si si to všimol? Nevieš? Recept máš úplne rozhádzaný a nezačínaš mäsom ani zo začiatku nepečieš. Radosť? Nie, nie sme stádo a treba vybočovať ale v tom správnom smere (žiadne doprava ani doľava). Takže pre všetkých dobrých ľudí a zvieratá tiež! Áno sme víťazi (toto treba oslavovať každý deň) 8. máj! A sem odboč po každé! The Bois – SHARP Skins
Shimeji zbav koreňa (kľudne odrež ostrím nožom, mám všetky a ty? ). Ten nejedz, ak nie si kajnšmetke (fajnšmeker). Na panvici rozpusti maslo a opeč do hneda z každej strany huby. Nakoniec dochuť soľou a octom, ale ešte na panvici, lebo teplom zvýrazňuješ chuť. Ale to už som ti povedal niekoľkokrát. Rýchlovka, čo?
Keď už začal ten náš máj, treba vedieť, že každého mama oslavuje! A bez by sme boli čo? Hov… nič! Takže každý druhú nedeľu v máji (tak ako každý deň) poteší svoju mamu! Darček ako oči Cookover! To robí aj za teba. Dokážeš to aj bez neho, ale tu to on dokáže za teba! Danzig – Mother
Bataty vlož do rozpálenej pahreby (nič s nimi nemusíš, iba uložiť). Nechaj ich tam 35 minútale počas pečenia ich aspoň dvakrát otoč, nech nie sú z jednej strany zhorené a z druhej surové (také to nebude chutiť nikomu).
Medzi tým použi Cookover a opeč v ňom slaninu. Zapni čas na päť minút, otáčky tri a stupne 140°C. Vlož nasekanú slaninu na menšie kúsky (môže byť aj 3×3 cm) a nechaj opekať. Po tom ako zahraje, prepni na otáčky 20 a nechaj sekať 45 sekúnd (bez teploty, aj tak to nepôjde). Upečené bataty stiahni z kože a vlož ku slanine. Opakuj posledné sekanie.
Teraz pridaj hladkú múku, vajce. Nastav čas na štyri minúty a daj otáčky štyri, ale spätný chod. Potom pridaj soľ, pivo a polohrubú muku a nastav čas na šesť minút a otáčky tri spätný chod. Keď zase zahraje, čo znamená, že ťa volá. Vyber cesto na pomúčenú dosku a vytvaruj knedličky alebo ňoky (záleží, na ktorej starane si v Pelíškoch). Var v osolenej vode pokiaľ nevyplávajú na hladinu. Ak sú uvarené, vyber ich do misy a potri masťou a premiešaj.
Dočkal si sa a ideš na čemer z mäsa. Správne bude na tom rozpálenom grile! Oheň! A teda na Lásku! Catastrofy – Ančine cecky
Mäso nakrájaj na cca tri cm široké pláty (samozrejme očistené, vieš čo sú steaky) a nalož aspoň na hodinku do všetkých pochutiniek okolo. No s pomaranča použiješ iba šťavu a kôru, dužinu, ale nevyhadzuj Filip, ju príde zjesť . A nechaj v chladničke spomínanú hodinku. Vlož na grill a nech ako tebe chutí. Ja som team Merium Rare takže z každej strany maximálne dve minúty a keď chceš mriežku tak po minúte obracaj vždy do kríža!
Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing – Bittersweet Lament
Na chuť!
Juro
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.