Aké pivo je najlepšie? Čapované, z plechovky či fľaše?

Čapované je najlepšie, fľaškové je dobré, keď nemáme k dispozícii výčap, a v plechovkách je ten najväčší hnus. Názor mnohých, no určite nie môj. Už som prekvapil veľa ľudí, keď som im povedal, že plechovka je podľa mňa najlepšie médium pre pivo.

Kým sa dostaneme k plechovkám, začnime najobľúbenejšou formou, čapovaným pivom.

Naschvál som vybral tento obrázok, pre mňa osobne vyhráva u všetkých čapované pivo hlavne kvôli tomu, že ho nepijeme doma sami, ale v bare s kamarátmi. Perfektná atmosféra, dobré pivo, pochutiny k tomu. Už len pre toto nemôže nikto povedať, že pivo neprospieva zdraviu, čo sa týka psychického zdravia, stretávať sa s kamarátmi a zabávať sa je ten najlepší antidepresant. Začiatok článku a už odbieham, poďme k hlavnej téme.

Čapované pivo rozhodne môže byť najlepšou formou pitia piva. Povedzme, že sládok dal do kegov čerstvé pivo štýlu IPA a zavezie ho do baru. Vy si ho v ten večer dáte čapované. Za optimálnych podmienok (keg v chlade, čistota trúbok, čistý pohár, správne načapovanie) je to to najlepšie pivo, aké môžete v pohári uvidieť. Je teda čapák najlepší? Za optimálnych podmienok áno.

No ak pivo nie v chlade, narazené napríklad týždeň, na pive to budete poznať. Takisto budete poznať, keď budú trúbky špinavé, či keď bude pohár zle umytý (či už budete cítiť chuť kovovú, octovú, alebo priamo prostriedok na umývanie pohárov). Keď nie je niečo s pivom v poriadku, mali by ste sa ozvať. Správny personál či majiteľ reklamáciu príjmu a nezačnú vám hovoriť, ako všetkým chutí.

Čapované pivo má tú možnosť byť najlepším, no často je to v rukách baru, aby doniesol zákazníkovi takú kvalitu piva, akú zamýšľal sládok.

Poďme do nádob, z ktorých pijeme väčšinou v domácom prostredí. Sklenené fľaše, plechovky, plastové fľaše. Budeme hlavne porovnávať sklenené fľaše a plechovky, keďže plastové fľaše sú menej využívané, a právom, plast je ako dlhodobá nádoba pre pivo najhoršia.

Jednotlivé nádoby budeme porovnávať na základe faktorov, ktoré sú najväčšími nepriateľmi piva. Svetlo a vzduch. Samozrejme, nechýba ani teplo, ktoré je pre pivo devastujúce, ale na to vplýva skladovanie, nie nádoba.

Faktor svetlo: vo výkladoch a chladničkách máme tmavé fľaše s pivom práve kvôli tomuto faktoru. No nech je to sklo akokoľvek tmavé, svetlo prejde. Preto pri tomto faktore vyhráva plechovka, cez ktorú neprejde absolútne žiadne svetlo.

Faktor vzduch: kovový vrchnák, plastový vrchnák, alebo plechovka? Opäť vyhráva plechovka. Cez tú neprejde žiadny vzduch, zatiaľ čo cez vrchnák, aj keď len minimálne, sa vzduch dostane.

Pridajme ďalšie faktory.

Váha: Tu vieme hneď, kto je porazený, opäť sklo. Je rozhodne najťažšie. Ak si vravíte, že tých pár fľaší vám odniesť nerobí problém, skúste sa pozrieť na tento problém zo širšieho hľadiska, a to je prevoz fľaší a vplyv na naše prostredie. Keď Vám na prevoz objemu piva v plechovkách stačí jeden kamión, na sklenené fľaše budete potrebovať dva takéto kamióny. Pri objeme piva, čo sa presúva, je ten rozdiel značný. Plastové fľaše sú síce ľahké, ale najčastejšie sa využívajú lokálne, na rýchlu konzumáciu. Vyhráva plechovka.

Recyklácia: vyhráva plechovka. Na obrázku nižšie je to myslím pekne vysvetlené.

V čom vyhráva sklenené fľaša? Sekundárna fermentácia. To znamená, že pivo prechádza druhým kvasením, a prechádza ním práve v nádobe. Vo fľaši bežné, v plechovke ťažko realizovateľné, pravdepodobne by vybuchla. Takisto sa už aj ku nám dostávajú pekné, archívne kúsky. Všetky sú vo fľašiach a eventuálne porovnanie vplyvu plechovky na archívne pivo nás ešte len čaká.

V čom vyhráva plastová fľaša? Keď chcete lacné pivo na víkend 🙂

Malá rada nakoniec, nepite pivo priamo z fľaše či z plechovky. To pivo si zaslúži, aby bolo pité z pohára. Rovnako tak by ste to mali chcieť vy, “načapovaním” sa totižto zbavíte prebytočného oxidu uhličitého, z ktorého Vám potom môže byť ťažko. Malo by to vyzerať takto: umyjete pohár, optimálne čistou vodou približnej teploty, akej je pivo. Pivo začnite nalievať v 45° uhle na sklo pohára. Približne v polovici, v závislosti od tvorenia peny, nastavte pohár kolmo k fľaši alebo k plechovke a pivo dolejte. Optimálna pena má všeobecne 3,5 cm, ale záleží, aký pivný štýl pijete – silné piva bývajú menej nasýtené, tak neočakávajte veľkú penu. Pre lepšiu ilustráciu obrázok nižšie.

Na záver, nezabúdajme, kto môže za plechovkovú revolúciu na Slovensku! 😀 😀

Ktorý náš remeselný pivovar bude mať ako prvý plechovky?

***********************************

Elchapak

Pracujem s pivom dennodenne, vo voľnom čase ho ani nechcem vidieť, no zvyknem sa obetovať. Europivo je môj nepriateľ, inak vypijem všetko a rád (s ležiakmi a pšeničnými bojujem, ale dobré treba vedieť oceniť). Milujem experimenty a imperialy všetkých druhov, najmä stouty. V mojej rubrike sa dozviete všetko, čo ma zaujme. Občas urobím článok z mojich pivných ciest.

Snímky: Pixabay/AurelienDP, Napojovaplechovka.info, Heineken

Článok bol aktualizovaný