Keď je pivo lepšie ako počasie. Toto ti vyčarí nie len úsmev na tvári

Pivo - Unorthodox Brewing

Keď si taký nedočkavý a lahváča dáš skorej ako čapák (aj ten bol iba do plastu), lebo cesta je náročná. V tomto počasí sa ti veľmi nechce potravu naháňať, tak využi to, čo ti dá záhrada. Nie si vegetarián ani vegan, aby si nejedol mäso. Proste počúvaš H2O! Go!

Potrebuješ

  • Cvikla: 0,5 kg
  • Pivo: 0,2 l Unorthodox Brewing – Bitter Sweet Lament
  • Kakao: 5 g
  • Soľ: 3 g
  • Červené korenie:3 g
  • Limeta: 1 ks

  • Cherry paradajky: 1 kg
  • Voda: 1 l
  • Soľ: 5 g

  • Sójové mlieko: 0,4 l
  • Olej slnečnicový: 0,8 l
  • Soľ: 5 g

  • Reďkovka: 1 zväzok
  • Mladá cibuľa: 1 zväzok

Postup

Som mäsožravec, ale toto ti tiež bude chutiť! No musíš pustiť H2O – Nothing to Prove! Tak začni čítať, lebo postup si zvolíš sám!

Fermentované rajčiny to chceš.

Rajčiny napichaj vidličkou a nasoľ (samozrejme, že vo veľkom zaváraninovom pohári nasoľ. Ťažko by sa pichalo). Vodu prevar a nechaj vychladnúť. Potom zalej paradajky v pohári a zaťaž ich pod hladinu vody. Uzavri a nechaj na tmavom mieste 7 dní (hlavne nie v chlade). Potom rajčiny presuň do chladničky. No pred tým ich okoštuj , už sú jedlé.

Cvikla je veľká vec a mala by byť o nej pesnička. Nie je! Daj What’s happend!

Očistenú cviklu nastrúhaj na hrubo vlož do zaváraninového pohára. V pive nechaj zovrieť soľ, kakao, limetovú šťavu a kôru z limety. Odstav to premiešaj a zalej cviklu. Uzavri pohár a otoč hore dnom. Prikry ho a nechaj do rána oddychovať.

Pivo - Unorthodox Brewing

Vegan Mayo? No Problem!

Sójové mlieko osoľ a mixuj ponorným mixérom. Pomaličky prilievaj olej no stále mixuj. Keď padne posledná kvapka, hotovo.

Samozrejme bez chleba to nepôjde ani v lese.

Kvások, ktorý ti ostal v chladničke použiješ na rozkvas a vyrobíš zase živý kvások. Lyžicu kvásku z chladničky rozmiešaj so 150 ml teplej vody. Pridaj 150 gramov múky a dobre premiešaj. Prikryté nechaj cez noc vonku pri izbovej teplote. Vysvetlené!

Ráno odober 300 gramov kvásku a zmiešaj s vodou. To je mokrá zmes. V ďalšej mise zmiešaj múku, soľ. To je suchá zmes. Teraz vmiešaj suchú zmes do mokrej zmesi. Vypracuj vláčne cesto. Teraz ho nechaj prikryté 10 minút. Potom cesto preťahuj do stredu (takýmto spôsobom sa chytá vzduch a miesi cesto). Toto opakuj ešte dva razy a potom nechaj cesto kysnúť prikryté pokiaľ neznásobí objem.  Môže to trvať 3 až 6 hodín.

Následne cesto prelož na pomúčenú dosku a rozdeľ na dve časti. Vypracuj chlieb a nechaj v ošatke kysnúť jednu hodinu. Potom chlieb prelož do chladničky nechaj fermentovať cez noc. Teraz ideš piecť. Rúru rozohrej na 250 °C spolu s prázdnym pekáčom a priprav hrnček s vodou.

Chlieb peč v rúre prikryté 15 minút no počas pečenia zalej pripravený pekáč vodu. Potom chlieb  odokry a vytiahni aj pekáč s vodou (až tam ešte nejaká ostala). Teraz dopeč chlieb ešte 15 minút. Zisti ťukaním či je vo vnútri dutý (tak je upečený).

Takže koniec? Kdeže. Ešte si nenaložil. Odkroj dva krajce chleba ako keby si u babky bol ( samozrejme aj všetky môžeš ale na fotku sú fajn 2 ). Potri ich majonézou, nalož cviklu, pridaj rajčiny, reďkovku a nasekanú cibuľu. A môžeš jesť. Vyhral si. Určite hrá 5. Y. Plan. Nespravil si foto? Tak znova!

Odporúčané pivo: Unorthodox Brewing – Bitter Sweet Lament

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.