Tak pekné počasie. No šéfko stále niekoho nového potrebuje?

Olden Bryggeri - Sommarol

Tak čo poriadne si zapil tohtotýždňovú správu, o tom ako bol povolaný Joey Jordison? Ešte dnes sa neviem spamätať. No keď Filip povie spravme Burger Ftáčik, nemôžeš odolať! Na JOEYHO! Slipknot – Sic

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 2 kg
  • Med: 50 g
  • Celozrnná horčica: 200 g
  • Soľ: 20 g
  • Biele korenie: 5 g
  • Pomarančová kôra: 5 g
  • Borievky: 5 g
  • Údená paprika: 5 g
  • Pivo: 0,5 l Ležiak ( je na tebe, čo je piteľnejšie ako Plzeň)

  • Uhorka šalátová: 1 kg
  • Červená cibuľa: 300 g
  • Jablčný ocot: 0,1 l
  • Voda: 1 l
  • Údená paprika: 10 g
  • Horčičné semeno: 10 g
  • Soľ: 20 g
  • Cukor hnedý: 30 g

  • Celozrnná horčica: 50 g
  • Majonéza: 100 g
  • Med: 50 g
  • Chilli: 5 g (moruga, no tvoje pálenie nechám na tebe)
  • Výpek z klobásy: Všetok čo si vyrobíš

  • Hladká múka: 680 g
  • Pivo: 0,2 l  Plzeň
  • Droždie: 42 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Cukor kryštál: 30 g
  • Soľ: 10 g
  • Kakao: 20 g
  • Čokoláda mliečna: 100 g
  • Maslo: 50 g
  • Vajce: 3 ks
  • Sezamové semeno: 10g

  • Vajce: 8 ks
  • Jablčný ocot: 0,3l
  • Voda: 1 l
  • Soľ: 10 g

  • Klobása: 0,5 l (tak ako všade nešetri, hlavne nech je dobrá. Divinová sa veľmi hodí.)

Postup

Tak a vidíme si zase. Ako vždy to je náročné na čas a pokojne využívaj nočné pečenie, nie že budeš vstávať o 2:04 aby všetci mali super obed. Keď to dáš na noc, nič sa nestane ver mi! ZZ TOP – La Grande.

Mäso rozdeľ na dve rovnaké časti. S ostatných surovín si vymiešaj marinádu. Poriadne ju v masíruj do mäsa a nechaj v chlade odpočinúť dve hodiny. Potom prikry pekáč a peč na 140°C šesť hodín. A keď ho necháš do rána, nie len že má raňajky, no krásne chladne vo výpeku takže nasáva ako ty.

Olden Bryggeri - Sommarol

Už keď vieš prečo je dobré nočné pečenie. Poď premeniť cibuľu na uhorky. Ježiško síce dal vodu na víno. Ale ty aj tak ľúbiš pivo. Tak ho nauč cibuľu na uhorky. Kaos Urbano/ NoN Sevium – Pandilleros.

Cibuľu očisti a spolu s uhorkou nakrájaj na tenké plátky (v kuchyni máme manrolínu, taký rovný strúhak. Tak sa čudujem, prečo ešte tebe taký doma nezavadzia ). Zeleninu jemne natlač do fľaše na zaváranie. Z ostatných surovín vyrob nálev. Spravíš to tak, že všetko necháš pekne prevrieť. Potom nálev nechaj vychladnúť na cca 55°C a zalej zeleninu. Nezabudni aj na tuhé zložky nálevu (semená), tie tiež patria do fľaše. Pomaly vytlač vzduch z fľaše tým, že dolievaš nálev. Keď už si po okraj obráť fľašu hore dnom. A nechaj spať celú noc.

Filipov prvý plán bol Čokochlieb, no nevyšiel. Keď som mal 13, určite mi nevyšlo viac vecí. Tak vám upiekol čokožemle a tie k***a vyšli. Madball – My Armor

Mlieko zahrej max na 50°C. Pridaj cukor a nadrobené droždie. Premiešaj a nechaj fungovať 10 minút. Múku zmiešaj so soľou a kakaom. Pridaj nasekanú čokoládu. Premiešaj. Pridaj pivo,  naučím vajce, rozpustené maslo a zalej kváskom.

Vypracuj vláčne cesto a nechaj 10 minút podkysnúť. Potom cesto rozdeľ na osem rovnakých častí.  A prikryté nechaj na pekáči vystlaným papierom podkysnúť jednu hodinu. Potom potri dvomi žĺtkami a zasyp sezamom. Peč v rozohriatej rúre 17 minút na 180°C. Áno presne tak . Znejú duto keď sú upečené.

Teraz ti ukážem stratené vajcia. Neboj nie moje. Slipknot – Eyeless

Nechaj zovrieť vodu ochutenú soľou a octom. Keď vrie tak v nej lyžicou, naberačkou a keď to dáš kľudne aj rukou sprav vír. Po jednom tam pospúšťaj vajcia. Ale najprv sa musí bielko zakaliť na povrchu. Až potom pridaj druhé. Takto ich tam nechaj štyri minúty. Potom vytiahni a vlož do studenej pokojne až ľadovej vody.

Olden Bryggeri - Sommarol

Už si skoro tam ale treba niečo na šmýkanie do krku. Tu máš omáčku. Murderdolls – White Wedding

Klobásu opeč nakrájanú na kolieska na suchej panvici. Neboj sa toho keď ostane chrumkavá. Po opečení ju odlož a výpek nechaj vychladnúť. Majonézu zmiešaj s horčicou a medom. Zalej výpekom a dobre premiešaj. Jasné, že si tam. Zvolaj hostinu.

Laura povedala, že „ftáčiky“ sa nejedia tak si dá zmrzku. Tak na poriadnu cestu. Dropkick Murphys – Going Out In Style.

Žemľu rozkroj pozdĺžne. Nalož natrhaným mäsom, prelož uhorkou a cibuľou. Na to nalož vajce a priklop potretým deklom od žemle.

Najprv som chcel robiť vtáčika zo somára lebo jeden somár priviezol pre mňa pivo (Sommarol). No ver dosť ťažko zohnať somára na tanier. Tak máš hovädzie.

Odporúčané pivo: Olden Bryggeri – Sommarol

Juro a Filip

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.