Celé leto píšem o tom, ako máš tešiť ostatných, ale ja viem, že teraz potešíš sám seba. Dnes dáš dosť zimnú klasiku, ale ver, že aj v lete má svoje čaro. Treba už aj porobiť voľačo a toto je energia pre koňa. A čo môže byť lepšie ako ležiak od Kaza a lepeňák? Ver, že ťažko hľadať. Tak si pusti Davovú psychózu, daj zásteru a poď do toho! Klobása, kapusta, slanina, niva a chleba.
Potrebuješ
- Hovädzia klobása: 2 ks ( sú výborné v každom stave )
- Kyslá kapusta: 0,5 kg
- Celozrnná horčica: 100 g
- Pivo: 0,2l (musí to byť Blood River Unorthodox Brewing – ničím iným to neoklameš)
- Maslo: 50 g
- Cesnak: 50 g
- Niva: 150 g
- Smotana na varenie: 0,1 l
- Chlieb: 1 ks (zober si taký, ktorý ti bude najviac pripomínať detstvo. Potom ti ukážem prečo)
- Mladá cibuľa: 2 ks
Postup
Už hraje aspoň Radujme sa, veseľme sa? Zapi ju a zober všetky potrebné veci.
Kyslú kapustu vytlač od vody a rozlož na pekáč. Tak nech máš aspoň pol centimetrovú vrstvu. Na kapustu polož klobásu, ktorú si napichal vidličkou (je to preto, aby vytekala masť a prijímala chuť kapusty a horčice ). Klobásu potri horčicou. Odkrytý pekáč vlož do rúry a peč pri teplote 160° C 20 minút. Potom stiahni horčicu z klobás do kapusty a premiešaj.
Omáčka, ktorú si z chladničky dáš aj za týždeň. Očistený cesnak nakrájaj na plátky a orestuj na masle do zlata (stále to miešaj inak nebude zlatý ). Potom pridaj natrúsenú nivu a zalej smotanou. Dobre to premiešaj a nechaj prevrieť. Stiahni oheň a var ešte päť minút (no nezabúdaj miešať, inak to budeš zoškrabávať do koša ).
Všetko zruš a pusti Epitaf pre Boha! Si na konci.
Riadne dva krajce chleba opeč na sucho na panvici (tu je chlieb z detstva, určite si aj ty ním bol krmený). Potri nivovou omáčkou (opekaj už slaninu na panvičke ) a zasyp premiešanou kapustou (všetko rob na oba krajce).
Na jeden nalož klobásu, zasyp na sekanou zelenou cibuľou a prelož slaninou. Teraz pokojne priklop druhým krajcom a môžeš jesť. Nemusíš sa báť, čemer máš zaručený tak bez servítky na barbara.
A všetci pite na zdravie stvoriteľovi tohto piva! Gratulujem Kazovy a Lucii do spoločného života!
Odporúčané pivo: Blood River Pretorian Lager – Unorthodox Brewing
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.