Tento týždeň sme zažili oslavu remeselného piva. Každý pivovar si zaslúži poďakovanie za odvedenú prácu. Mňa už minulé ročníky oslovili Hop Grup a tento raz to iba potvrdili. Všetky pivá na výbornú no ich Imperial Nuts je už teraz legenda. Tak si ho dnes trošku pripomenieme. Čokoláda, kačka, slanina, kapusta o bude aj pečivo, ale trochu inak. Z jedného jedla spravíš dve varianty. Tak poď na to!
Potrebuješ
- Kačka: 2,5 kg (ale veľkosť nechám viac-menej na tebe, záleží od hladu a počtu a kŕmených ľudí )
- Kapusta biela: 2 kg ( tiež je podstatná veľkosť nech sa nestane, že málo budeš mať )
- Čokoláda: 200 g
- Jablká: 4 ks (kyslejšie)
- Slanina oravská: 0,5 kg
- Rasca: 5 g
- Cesnak: 50 g
- Soľ: 15 g
- Cibuľa červená: 400 g
- Citron: 3 ks
- Šípkový džem: 250 g
- Pomaranč: 1 ks
- Sendvič: 1 ks ( alebo 10 rožkov )
- Vajcia: 4 ks
- Pažítka: 20 g
- Jarná cibuľa: 3 ks
- Bravčová masť: 100 g
- Celé čierne korenie: 3 g
- Bobkový list: 3 ks
- Cukor kryštál: 150 g
- Kajenská mletá paprika: 5 g
- Mlieko: 1 dcl
- Pivo: 0,3l nie hocijaké Imperial Nuts – Hop Grup
Postup
Začneš tým najdlhšie trvajúcim a to je kačka. Kačku prešpikuj 100 gramami slaniny a polkou čokolády. Dobre nasoľ (soli sa nemusíš báť, kačka púšťa dosť tuku a tým aj zmýva soľ) a naplň dvomi rozkrájanými jablkami.
Podlej pivom cca 1 dcl. Zabaľ pekáč alobalom a daj piecť pri 120 °C na 4 hodiny. Potom daj preč alobal a daj piecť na 170 °C na cca 1 hodinu (kontroluj počas pečenia, nech to nevysušíš alebo nespáliš, chceš chrumkavú kožu a šťavnatú kačku ).
Prvý krok máš za sebou. Tešíš sa?
Očisti polovicu pripravenej cibule a celú kapustu. Všetko nakrájaj na širšie pásy. Na masti orestuj cibuľu, korenie a bobkový list. Zasyp cukrom a nechaj skaramelizovať. Pridaj kapustu, kajenskú mletú papriku, premiešaj a zalej šťavou z dvoch citrónov, osoľ a premiešaj. Zalej vodou a dus do polomäkka. Potom pridaj filety z jedného citróna a dvoch jabĺk a dus do mäkka.
Že to nie je ťažké? Stačí, ak ťa to baví. Poď na tú knedľu.
Sendvič (rožky) nakrájaj na malé kocky a rozlož na pekáč preschnúť (lepšie je cez noc, no iba ty vieš, koľko máš času ). 200 gramov slaniny orestuj, pridaj nasekanú jarnú cibuľu a poprehadzuj. Túto zmes pridaj k pečivu a premiešaj. Zalej mliekom, žĺtkami, pridaj nasekanú pažítku, osoľ a dobre premiešaj.
Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh a pomaly premiešaj. Pomocou kuchynskej fólie vytvaruj knedle (radšej tenšie a kratšie, záleží aj od veľkosti hrnca, v ktorom knedle budeš variť). Dobre to utiahni a popichaj nech vypustíš vzduch, pokojne to omotaj aj viac raz. Vodu v hrnci priveď do varu. Vlož knedle a zaťaž nech sa varia rovnomerne. Doba varenie je od 20 do 25 minút. Čas určuje veľkosť.
Už iba omáčka!
Zvyšnú cibuľu, cesnak a slaninu nasekaj na menšie kocky. Všetko spolu orestuj. Dochuť soľou a korením. Zalej šťavou z jedného pomaranča a pridaj šípkový džem a zvyšnú čokoládu. Následne zalej pivom a nechaj redukovať ( častejšie miešaj, nech sa ti to nepripáli ). Polovicu pripravenej omáčky rozmixuj a dobre premiešaj so zvyšnou omáčkou.
Tak a si na konci! Teraz ti ukážem dve možnosti servírovania a ty povedz, čo sa ti viacej páči.
Odporúčané pivo: Imperial Nuts – Hop Grup
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.