Ako spraviť kultový podnik, ktorý bude mať dobré meno a ľudia ho budú radi vyhľadávať? Je to zložitá otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď. Vždy ide o alchýmiu, ktorej výsledky môžu byť rôzne. O kultovom podniku nepíšeme len tak. Jeden sme sa rozhodli navštíviť v hlavnom meste Česka. Náš cieľ niesol meno BeerGeek Bar.
Hneď pri metre
Podnik nájdete na Náměstí Jiřího z Poděbrad a cestu k nemu uľahčí aj pražské metro. Bar je totiž situovaný len pár desiatok metrov od stanice metra, ktorá je pomenovaná po námestí. Podnik je otvorený každý deň od tretej poobede až do druhej rána. My sme sa ho rozhodli navštíviť hneď po otvorení.
Bar je pomerne nenápadný, keď je situovaný v pivničných priestoroch. Aj vnútri nás čakalo prítmie typické pre takto situované puby či krčmy. Na naše prekvapenie, podnik nebol pár desiatok minút po otvorení prázdny. A ľudí aj počas našej návštevy neustále pribúdalo. Aj to je znak toho, že v majitelia asi vytvorili koncept, ktorý má hlavu a pätu. Dôkazom boli aj rezervácie rozmiestnené po väčšine stolov.
BeerGeek nie je vôbec veľký, skôr útulný. Ústredná miestnosť je v tvare písmena „L“. Zaujme presklený sklad kde môžete vidieť sudy i fľaškové pivá. Aj počas našej návštevy bol hojne fotografovaný.
Nad barom je umiestnený veľký panel, na ktorom sa zobrazuje aktuálna ponuka. Tá je dostupná aj na internetovej stránke. Vybrať si môže každý, na výčape je totiž 32 čapovaných pív. Ďalšie desiatky druhov sú pripravené vo fľašiach.
Obsluha bola pri nás celkom rýchlo. Na úvod sme nešpekulovali a ochutnali domácu produkciu. Na stole nám tak skončilo pivo s názvom Sibeeria Léto 2018. Išlo o štýl Session IPA s obsahom alkoholu na úrovni 4,5 percenta.
Kúsok mal vysokú, šľahačkovitú penu, farba bola slamová, jemne zakalená. Vo vôni ste zachytili grep, limetku, citrón i pomelo. Sladový základ bol nevýrazný, telo prázdnejšie s výrazným citrusovým profilom. Koncovka bola príjemne horkastá. Pivo bolo ľahké, osviežujúce a dobre piteľné. V tejto podobe to bola osmička. Kvitujeme hlavne to, že pivo pôsobilo zaoblene, čo pri tomto štýle nie je zvykom.
Aj degustačný set
Po zahrievacom kole sme siahli po degustačnom sete, ktorý podnik ponúka hosťom. V čase našej návštevy ponúkol podnik sériu brnenského pivovaru JBM Kveik. O čo ide, vysvetlil pivovar aj na pivnej karte. Kveik je slovo z nórčiny, ktoré označuje kvasnice. Tie vždy boli a sú nevyhnutné pri výrobe piva.
V tomto prípade sa dedili z generácie na generáciu a každá oblasť v Nórsku mala svoje. My sme museli jedno z týchto pív ochutnať. Konkrétne sme si vybrali kúsok označený ako JBM Kveik #7 Granvin, keď bol obsah alkoholu na úrovni piatich percent.
Pivo malo červeno-hnedú farbu, ktorá bola ozdobená jemnou penou. Keď ste k nemu privoňali, zachytili ste karamel i banány. Sladový základ bol výrazný, telo plné. Ponúklo zvláštnu kombináciu karamelu, banánov i jasenky (smotanové pikao). Koncovka bola nezvyčajne horkastá. Bol to nezvyčajný kúsok, lahodný a originálny. Treba si zvyknúť na nezvyčajnú „kombinaciu“. Za nás 7,5 bodu.
Druhým degustačným kúskom bolo pivo z dánskeho pivovaru Evil Twin Brewing, ktoré nieslo názov Is For Blueberry. Išlo o čučoriedkové Gose s obsahom alkoholu na úrovni 4,5 percenta. Pivo malo ružovú, mútnu farbu. Vo vôni ste zachytili čučoriedky aj kyslosť. Kyslastý nástup je výrazný, čučoriedky si berú slovo až po opadnutí kyslosti a jemnej slanosti. Koncovka je horkastá nevýrazne. Slanosť znásobuje kyslosť celého kúsku. Za nás fajn, 7,5 bodu.
Do alkoholových výšin
Ďalším testovaným pivom bol kúsok z ruského pivovaru Zagovor s názvom Blast Beat. Išlo o štýl NEIPA s obsahom alkoholu na úrovni osem percent. Pivo malo mútnu, slámovú farbu. Vo vôni ste mohli zachytiť kombináciu grepu, pomela i ananásu. Sladový základ bol výrazný, telo plné. Pôsobí však divoko a vykazuje znaky oxidácie. Za nás je to silnejších sedem bodov. Fajn kúsok, vysoký obsah alkoholu však „ubližuje“ a nenecháva vyniknúť ostatné zložky.
My sme však pridávali a ďalšie pivo malo ešte vyšší obsah alkoholu. Pivo z domáceho pivovaru Sibeeria s názvom Zima 2018 malo totiž alkohol na úrovni 10,5 percenta. Išlo o štýl Barley Wine, ktorý mal medenú farbu. Vo vôni ste mohli zachytiť lesné ovocie (černice, lesné jahody), ale aj marshmallow.
Pivo bolo hutné (v tomto smere žiadne prekvapenie), v tele ste našli jahody, sladké drievko, prezreté marhule aj hrozienka. Koncovka toto ovocné kombo zakončila jemnou horkosťou. Pivo sedelo dokonale v štýle. Aj keď sa pochopiteľne pilo ťažšie, bol to zážitok. Za nás 8,5 bodu.
Naše testovanie sme skončili pri pive, ktoré sme museli ochutnať. Pivo s názvom Saule spáchal americký pivovar The Bruery. Pivo označil podnik v kategórii Bourbon Ale, oficiálne by sme ho mali zaradiť do štýlu Old Ale. Nás zaujal obsah alkoholu. Ten sa pohyboval na úrovni 16,1 percenta!
Pivo malo tmavo-hnedú farbu, keď bolo mútne a takmer bez peny. Vo vôni ste zachytili bourbon, višne, kávu i karamel. Už vo vôni cítite, že s alkoholom si tento kúsok podal ruku. Sladový základ bol výrazný, telo extra plné. Ponúklo kombináciu bourbonu, kávy, víšní i karamelu. Alkohol je cítiť, na prekvapenie nie až tak výrazne. Postupne sa však zintenzívňuje a katapultuje hore. Parádne „kapurkové pivo“. Za nás deviatka.
BeerGeek Bar? Spokojnosť
Vyššie sa už stúpať nedalo. Pri tomto kúsku sme skončili. Čo k tomu všetkému dodať? BeerGeek Bar je zážitkovým podnikom, do ktorého sa chodíte s pivom „pomaznať“. Ulahodí hlavne tým konzumentom, ktorí radi objavujú niečo nové. Vybrať z ponuky si však môže každý.
A tu treba zdôrazniť to, že až na jedno pivo mali všetky testované kúsky dokonalú kondíciu. Koncept aj prevedenie baru do seba dokonale zapadajú. Obsluha bola fundovaná a milá. Možno by sme vytkli osvetlenie, ktoré nebolo na takúto testovačku ideálne.
Celkovo však na nás BeerGeek Bar zapôsobil. Je to presne ten typ podniku, ktorý ulahodí nám zhýčkaným pivárom. Za nás preto maximálna spokojnosť aj naplnenie túžby navštíviť v Česku podnik, z ktorého by sme šli do kolien.
Zhrnutie
Plusy
– Výber piva. Kto si nevyberie tu, potom už nikde.
– Degustačné menu. Je fajn, že ho v podniku umožňujú.
– Obsluha. Milá a kompetentná.
Mínusy
– Osvetlenie. V bare bolo prítmie. Posudzovaniu farby piva to veľmi neprialo.