Pre české pivovary je slovenský trh prvou možnosťou expanzie. Dokazujú to nielen čísla predaja piva spoza rieky Morava u nás, ale aj kroky pivovarov na našom trhu. Postupne totiž pribúdajú koncepty podnikov, ktorých korene siahajú do Česka. Posledným príkladom je prvý Bernard Pub na Slovensku.
Na Liptove
Český pivovar Bernard je známy aj na Slovensku, keďže jeho pivo sa u nás bežne predáva aj v supermarketoch či krčmách. Aktuálne sa pivovar pochválil aj prvou značkovou reštauráciou u nás. Vznikla na Liptove, konkrétne v Liptovskom Mikuláši v susedstve akvaparku Tatralandia v komplexe Maladinovo.
Reštaurácia bola pripravená na otvorenie už vlani, plány skomplikovala pandémia. „Podľa možností sme predávali aspoň z okienka alebo rozvozom. Boli to ťažké časy, ale bola to vlastne celkom dobrá skúšobná prevádzka. Nástup do sezóny potom nebol tak náročný,“ uviedla obchodno-marketingová manažérka komplexu Tereza Tkáčová.
Spolupráca vznikla na základe obojstranného záujmu. „Našim cieľom bola krčma s poctivým pivom a kvalitnou regionálnou kuchyňou. Koncept franšízy Bernard Pub nám vyhovuje, viac ako požiadavky na papieri nás zaväzuje vzťah k obľúbenej značke, zároveň máme možnosť podnik viesť podľa svojho názoru,“ hovorí k výberu značky Bernard Tereza Tkáčová.
Pätica pív
Súčasťou rezortu, kde je možné sa ubytovať v rodinných apartmánoch, sú aj pivné kúpele Bernard. Prvá pobočka Bernard Pubu ponúka päť druhov čapovaného piva, súčasťou je tzv. rotujúce pípa, na ktorej sa priebežne mení ponuka špeciálov pivovaru.
Ponuku doplňuje aj kuchyňa. „Je to značková reštaurácia, kde pivo čapuje a podáva zaškolený a skúsený personál. Kvalitu prevádzkovateľ pravidelne konzultuje so zástupcom pivovaru. Je možné tu ochutnať pivo nepasterizované, nefiltrované aj kvasnicové, „predstavuje fungovanie podniku obchodný riaditeľ Rodinného pivovaru Bernard Zdeněk Šípek.
Frančízové podniky Bernard spája značka piva, vzhľad a kvalita sortimentu, ale podľa pivovaru dve rovnaké prevádzky nenájdete. „Inak vyzerá naša krčma v modernom objekte a inak v prvorepublikovej vile. V žiadnom z našich podnikov nie sú rovnaké jedálne lístky, nediktujeme centrálne, čo variť a od koho nakupovať suroviny. To je v „tvrdých“ franšízach nemysliteľné,“ porovnáva Zdeněk Šípek.
Len pre doplnenie, celkovo je otvorených osem Bernard pubov. Otvorené sú tiež dva Bernard bary orientované predovšetkým na nápoje.
Prečítajte si aj
Snímky: FB Maladinovo