Bokovka: Keď nehorázne sumy mierne skrotli

Bokovka - Petrov pivný týždeň 01

Asi prvý pivný festival tohoto roku začal v Budvar pivárni Bokovka na Štrkovci. Za normálnych okolností by som sem nešiel, no chcel som vidieť, ako poňali beer festival tento rok. Minule za craft beer pýtali také nehorázne sumy, že asi každý si povedal, že to za to nestojí.

Priestor Bokovky je veľkorysý, členitý, s veľkými rozostupmi medzi stolmi, pohodlným sedením šmrncnutým steampunkom a plátnami, na ktorých beží futbal. Obsadenosť by som tipoval na 40%, obsluha je rýchla a v podstate srdečná. Hudba hrá príliš nahlas a ľudia na seba musia dosť kričať.

Výber píivných špeciálov na dnes považujem osobne za nešťastný. Dva ležiaky budú súťažiť s tankovým Budvarom a okrem jedného weizenu tu majú ešte tri štýlovo veľmi príbuzné ejly Terezu, Lianku a Jane.

Ochutnávku čapovaných špeciálov nerobia. Obsluha síce školenie dostala, no dnes je prvý deň festu a o špeciálnych pivách tušia len málo. Mňa obsluhovala veľmi fajn holka, ktorá o vec má jasný záujem a je zvedavá. Celkovo musím dať obsluhe palec hore za rýchlosť, úprimnosť, pozornosť a zvedavosť.

Bokovka - Petrov pivný týždeň 02

Wywar Lianka American brown ale,
Jemne trieslovinová, ovocne voňajúca a príjemne sviežo horká desiatka. Aj slabé pivá vo Wyware vedia a tohoto sa veru dá vypiť veľa. Za 0,4l pýtajú 1,4 eura, čo je na také pivo veľmi slušná cena. Určite lepšia, než 2,9 eura za 0,4l weizenu z Laniusu. Lianka je v nápojovom lístku popísaná ako polotmavý ležiak. Nepovažujem označenie desiatky ejlu ako ležiak za správne, rovnako ako službukonajúci manažér, no vraj to skopírovali. Nič to nemení na kvalite tohoto ľahkého session beer vhodného na začiatok.

Jama Tereza
Tiež desiatka, je dnes fantastická. Krásne voňavá, úžasne vyrovnaná, jemne horká, lahodná, bez trpkého dozvuku na jazyku a nebezpečne piteľná. Kandidát na dnes najlepšie pivo. Skvelá ukážka rozmanitosti a za 1,6 eur za 0,4l vedie hitparádu. Jama v poslednom čase produkuje výborne vyrovnané pivá.

Rebierka sú v top 10. Porcia je dostatočná, barbecue omáčka je veľmi chutná a napriek tomu, že pokrýva celú plochu mäsa, je toto na povrchu chrumkavé. Ako príloha je chren, čalamáda, uhorky, baranie rohy a horčica.

Štrnástka Epa Jane z Buntavaru
Je také skvelé pivo, že mi pol pohára trvalo si uvedomiť, že ho vôbec pijem. Má všetky charakteristiky typického anglického moderného, trošku horkejšieho piva. Smelo by som ho zaradil medzi IPA. Plné telo, chlebová kôrka, seno, tráva, vyrovnanosť a pena v krúžkoch po celom pohári. Cena 2,5 eura za 0,4l už dvíha obočie, no v Anglicku by som zaň rád bez mihnutia oka zaplatil to isté v librách.

Bokovka - Petrov pivný týždeň 03

Odhodlávam sa k odvážnemu kroku a napriek predošlým rozpačitým skúsenostiam si dávam tankový Budvar. Krémová pena, čistá vôňa a iskrivá chuť. Má plné telo a istú špecifickú korkovú príchuť, ktorá ho odlišuje napríklad od tankovej Plzne. Je dosť číre a zatiaľ prvé, kde alkohol prebíja telo. Viem si predstaviť si dať jedno po práci. Na Jane ani Terezu sa piteľnosťou nechytá, no zlá voľba to nie je. Pripomína mi Budvar v Zore asi 20 rokov dozadu, keď som sa ho nevedel nabažiť.

Weizen Lanius
Nakoniec predsa len ochutnávam presýtený weizen z Laniusu. Je treba si ho nechať dobre vyvetrať, aby bol namiesto sena a kvasníc cítiť hrebíček a banán. Ako zvláštnosť okej, ako weizen e-e.

Rád konštatujem, že všetky pivá tu dnes boli v excelentnej kondícii. Výčap nepokazil nič, čo by nepokazil už pivovar a ostáva len veriť, že až do konca beerfestu bude stav craft pív vynikajúci a obsluha nadšená. Ako vidno na okolitých stoloch, ľudia majú špeciálu radi.

*****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Článok bol aktualizovaný