Je piatok večer. Teplomer ukazuje niečo cez 30 stupňov a my sme sa rozhodli, že otestujeme ďalšiu krčmu, ktorá ponúka netradičné pivo. Voľba padla na Bratislavský meštiansky pivovar na Drevenej ulici. Podnik bol svojho času prelomovým. Ako jeden z prvých v Bratislave začal v roku 2010 ponúkať vlastné pivo. A stretlo sa to s veľkým úspechom. Keď ste v tom čase podnik navštívili večer, mali ste problém sadnúť si. V centre Bratislavy jednoducho našli zlatú žilu a ťažili z nej.
Od otvorenia ubehlo päť rokov. Za ten čas sa toho veľa pomenilo. Pribudla konkurencia a veľká časť priaznivcov remeselného piva objavila vrchne kvasené druhy piva či iné špeciály. Tie sme v tomto podniku nenašli. Ale nepredbiehajme.
Je niečo pred siedmou a v podniku nemáme problém nájsť voľné miesto. Sadáme si za stôl. Vedľa nás sedí postarší ázijský pár a za nami hlučnejšia skupinka asi Španielov. Dlho nečakáme a zastaví sa pri nás obsluha. Naša pravidelná otázka o výbere piva tu nemá miesto. Tabuľa ponúka len svetlý a tmavý ležiak, pšeničný Erdinger a nealko Birell. Voľba je jasná. Otestujeme si domácu produkciu.
Podnik pôsobí štýlovo. Od uvedenia sa prakticky nezmenil a ten čas mu nijako neublížil. Človek sa za stolom cíti príjemne a prepáči aj čakanie na pivo. V našom prípade sme však nič odpúšťať nemuseli. Pivo nám pristalo na stole expresne rýchlo. Začínali sme Bratislavským ležiakom 12°. Ten mal príjemnú medenú farbu. Pivo bolo kalné a keď ste k nemu privoňali, zachytili ste jemné tóny karamelu a ovocia. Sladový úvod bol postavený vyššie a stred naň prirodzene nadväzoval. V ňom vyčnieva najmä karamel. Koncovka je horkastá. Pivo nie je zlé, taký poctivý ležiak. K dokonalosti mi chýbali viac uhladené tóny. Ale to sú len poznámky pod čiarou.
Na stole nám už pristalo druhé pivo Bratislavský Bubák 12°, tmavý ležiak. A stalo sa nám počas našich recenzií prvýkrát, že nám načapovali pivo pod rysku. Nebolo to výrazné, ale bolo to pod čiarou. V takomto podniku by sa to nemalo stávať. Ale svet sa preto nezrútil. Pivo malo farbu tmavej noci. Vôňa naznačovala, že pivo bude kávovejšie. A tak aj bolo. Káva sa tu kombinovala s karamelom. Pivo bolo suchšie a celkom vyvážené. Koncovka bola horkastá. Ležiak bol bez vady, nadštandard.
Ďalej už testovať nemáme čo. A to je škoda. Možno sme rozmaznaní ponukou z iných krčiem, ale pivný trh sa za tie roky niekam posunul. To čo stačilo v roku 2010, dnes nemusí stačiť a ani nestačí. Najmä pre pivára, ktorý chce objavovať niečo nové a skúšať. Jeden špeciál by si miesto v ponuke určite zaslúžil. To čo sme ochutnali bolo fajn, ale do kolien sme z toho nešli. Inak bol podnik čistý, obsluha milá a celkový dojem výborný. Napriek tomu sa do Bratislavského meštianskeho pivovaru tak skoro nevrátime. Iba keby sme boli zvedaví na niečo nové…
Zhrnutie
Plusy
– Poloha. Podnik je v centre mesta. Čo k tomu dodať?
– Obsluha. Milá a rýchla. To, že nám jedno pivo načapovali pod rysku, prepáčime.
– Čistota. Aj keď sme hľadali, nič sme nenašli.
Mínusy
– Ponuka. V ponuke nájdete len dvojicu domácich ležiakov. To sa nám zdá málo.