Buchvald expanduje. V lete otvorí prvý pivný dom

Spišský pivovar Buchvald ohlasuje expanziu. Producent zlatistého moku, ktorého nájdete v Poráčskej doline, aktuálne pripravuje otvorenie svojho Buchvaldhausu v Spišskej Novej Vsi. Majitelia pritom avizujú, že nechcú zostať len pri ňom.  „Plány s Buchvaldhausom sú veľké, nie je to projekt len o jednom malom podniku,“ hovorí pre portál oPive.sk majiteľ a sládok pivovaru Buchvald Peter Novotný.

Zmeny v Poráči

Pivovar otvoril svoje brány v roku 2013, keď bol súčasťou rekreačného strediska Porač Park. „Od začiatku prevádzky minipivovaru na Poráči sme mali strašne veľa dotazov či nechceme otvoriť prevádzku aj v meste. Úprimne, v Spišskej nie je kam ísť na dobré pivo. Chemické zlúčeniny, mydlovary a pseudopivné špeciály idú už normálnym ľuďom von krkom, len iná možnosť nie je,“ približuje prvotné ohlasy Peter Novotný.

Podľa jeho slov by bolo vyvážanie piva do iných podnikov kontraproduktívne, keďže hlavnou úlohou pivovaru bolo pritiahnuť ľudí na dobré pivo do Porač Parku. A to sa v mnohých ohľadoch podarilo. „Keďže začiatkom roku 2016 sa majitelia pôvodne spoločného strediska a pivovaru rozdelili, tento hlavný dôvod odpadol,“ hovorí sládok a majiteľ v jednej osobe.

V Poráči si však naďalej pivo Buchvald kúpite. „Pre minipivovar je stredisko naďalej dôležitý partner, pevne veríme, že je to aj opačne, ale je to už postavené na vzťahu dodávateľ a odberateľ. Podotýkam, serióznom a férovom vzťahu, tak aby boli spokojné obidve strany, čo sa nám zatiaľ darí napĺňať,“ zdôrazňuje Peter Novotný.

Tento „rozchod“ tak uvoľnil možnosti ďalšieho rastu pivovaru. Peter Novotný sa dal dokopy s majiteľom jazykovej školy Addym Akramom a vymysleli podnik, ktorý by priniesol remeselné pivo aj do Spišskej Novej Vsi. V okresnom meste s takmer 40-tisícami obyvateľov totiž takýto podnik chýbal. Piváreň by chceli otvárať v auguste tohto roka a nájdete ju na Letnej ulici. „Podnik nerobíme na jednu sezónu, ide nám o seriózny koncept, ktorý má hlavu a pätu, takže nevidíme dôvod sa niekam uponáhľať a potom za pochodu veci meniť,“ vysvetľuje spolumajiteľ.

Aj iné pivovary

Základom ponuky by malo byť ich domáce pivo. „Budeme ponúkať Buchvald ako hlavné pivo. Ide o prémiový ležiak, kde sa doteraz pri jeho výrobe s ničím neuhlo, od surovín, procesu výroby a doby ležania, ktorá je skutočne až 12 týždňov. Tak ako to má byť pri tradičnej výrobe ležiaku,“ presviedča sládok. Ponuku má však dopĺňať aj pivo z iných remeselných pivovarov. „Pôjde o druhy, ktoré Buchvald nevyrába. Hlavne vrchne kvasené pivá, či už pšeničné, IPA, ALE… To, ako často to budeme meniť a čo presne, už ukáže samozrejme priamo prevádzka a hlavne aj chuť našich zákazníkov,“ vysvetľuje Peter Novotný.

Pre pivovar zo Spiša to bude aj skúška ich kapacity. „Ak sa piváreň rozbehne, bude už problém pre minipivovar ustáť výrobu. Máme dostatočnú kapacitu varne aj pre 10 pivární, problém je s priestorom pre ležiacke tanky a priestor pod reštauráciou je pevne obmedzený. A Buchvald filozofiu dodržania procesu a potrebných dôb ležania neopustí,“ presviedča Peter Novotný a dodáva, že aktuálne začínajú riešiť aj túto otázku. Ako už majiteľ naznačil, cieľom je zo značky Buchvaldhaus urobiť úspešný koncept so všetkým, čo k tomu patrí.

Snímka: Buchvaldhaus