Budapešť je miesto architektúry, vína, turistov a piva. Remeselného piva. Či je to malý nonstop, ABC, vietnamská večierka, alebo bežné potraviny. Obchody majú okrem záplavy makropív aj nejaké to pivo z malých pivovarov. Niekde viac, niekde menej. Keďže som ich v meste obehol požehnane, mám to z prvej ruky.
Fenomén pubov
Kaviarne, čo sme navštívili, mali okrem skvelej kávy, prekvapivo široký sortiment čaju, ale výlučne remeselné pivo, nie veľa, tak jedno až tri. A potom je tu skvelý fenomén, Gastropubs. Je to vlastne podnik so skvelou gastronómiou a ponukou pív z malých pivovarov.
Škála široká, taký Kandalló je burgrový podnik so 16 výčapmi, kde nájdeme hlavne domáce, ale aj zahraničné pivovary.
Fricske je zasa podnik s vyššou gastronómiou, kde popri širokej ponuky vín, sme našli aj päť fľaškových pív od pivovarov Balkezes a Ugar. Skvelé jedlo, pivo dobré, čerstvé, obsluha o nich dosť veľa vedela. Za nás s Monikou, odporúčané miesto, samozrejme, jedlo je vo vyššej cenovej relácii. Ozaj a mali aj jedno čapované, Svijany. Ja viem, ale mohlo tam byť niečo oveľa horšie.
Pivné putovanie začalo netradične pri romantickej prechádzke sme míňali novorekonštruovanú budovu Colnice a tam nápis Jónás Kézműves Sörház. Tak sme vošli. Moderne zariadený minimalistický priestor s ôsmimi pípami, kde boli pivá z pivovaru Reketye .
Neskúšali sme personál, čo vedia, lebo o môj smäd som sa mohol oprieť, len sme si objednali. Pivo bolo skvele ošetrené, prostredie fajn, mierne nezávislá obsluha. Počas prechádzky popri Dunaji to bol vítaný Pit Stop.
Milý prístup
Ogre Bácsi je presne ten typ podniku, ktorý chcete mať pri dome. Pivničný priestor, celkom veľký, možno tak 70 miest, počas našej návštevy bolo na výčape deväť pív, osem z toho z pivovaru Szent András Sörfőzde.
Na deviatej bol Beer by Numbers. Keďže od prvého a zároveň ostatného piva uplynulo celkom dosť hodín, mali sme celkom veľký smäd. Lenže za barom stál človek, ktorý nielenže presne vedel čo robí, ale postupne mi dával ochutnávať celý sortiment. Žiaden ohľad na potreby pútnika.
Malo to však tie pozitíva, že keď už som sa konečne dostal k pivu, tak som bol viacmenej spokojný. Niektoré pivá mali vady, špeciálne domáci ležiak, ale ten som niekoľkokrát ochutnával a vždy tam boli rovnaké vady. Žeby zámer? Divné.
Každopádne tam boli dve plné chladničky pív zo Szent Andrásu plus kooperačné pivá, kočovné a iné pivovary spolupracujúce s nimi. Počas našej návštevy bolo ešte prázdno, ale som si istý, že večer bolo plno.
Legenda medzi podnikmi
Csak a Jó Sör – Only Good Beer, legenda medzi kraftovými podnikmi, obchod so šiestimi výčapmi, poličky a chladničky plné pív. Názov je presný, len dobré pivo. Veľmi dobrý mix domácich, zahraničných (amerických, talianskych, anglických, belgických…) pív. A aj českých. Nielen remeselných, ale aj priemyselných.
Na výčape samozrejme Armandove (majiteľ a napriek relatívne mladému veku legenda medzi pivovaričmi), maďarské pivo, niečo belgické, Wild Beer a za mňa najväčšia bomba nielen v Budapešti AleSmith Speedway Stout – Hawaiian. Dali sme ochutnať aj Beermalade (Armando dal taký odborný výklad k Beermalade, že som nechápal. Nakoniec mu veľmi chutilo), aj ostatným chutila, aj keď sa najprv tvárili podozrievavo.
A videli sme manželov, ktorý vyzerali ako my dvaja o 10 rokov. Ani nie vzhľadom, ale skôr tým ako pán ochutnával pivá a jeho manželka ho sprevádzala, presne ako Monika, ktorá na tom to výlete spolupracovala a poctivo ochutnávala.
Hopaholic – In Hop We Trust, ďaľší skvelý podnik s 10 výčapmi, popri stenách chladničky s domácimi, ale aj zahraničnými remeselnými pivami. Výčapu domimovali Brew by Numbers, ale bol aj pochopiteľný Grabanc IPA a iné maďarské pivá.
Priestor je dvojposchodový, teda trojposchodový aj s pivnicou. Je na celkom frekventovanej trase, takže je stale pomerne plný, ľudia sedia, stoja, atmosférou veľmi pripomínal Stupavar v najlepších rokoch. Pivá v skvelej kondícii, kvalitné, prevádzkár mal všetky ochutnnal a vedel o nich všetko. Tiež mi to niečo pripomína. Skvelý podnik.
Skvelé mesto
First Craft Beer & BBQ, je moderný pub blízko známej Váci utca. 20 výčapov, hlavne domáce ale aj pár maďarských hosťujúcich a nórsky Lervig. V chladených vitrínach za chrbtami výčapníkov sú uskladnené pivá, tiež hlavne domáce.
Je tu aj jedlo, taká moderná krčmová kuchyňa. Veľmi chutné. Obsluha bola veľmi ochotná, bola oveľa ústretovejšia ako bola zaplatená. Bolo by to dokonalé, keby súčasťou účtu nebol „service fee“. Ale dokonalé veci ani krčmy neexistujú.
Tento výlet nebol primárne pivný, to by bolo veľká škoda, keďže toto mesto je skvelé. Chcel som navštíviť štyri konkrétne podniky, podarili sa tri, ale zasa po ceste sme stretli ďaľšie dva. Plus jeden oproti plánu, za mňa super. Každopádne pivo je v Budapešti dobré, pohostinnosť povestná. Veľmi rád prídem znovu a skúsim aj iné miesta. Veď len RateBeer tvrdi, že ich je 178. Stále je čo objavovať.
Snímky a text: Imrich Nógell, Beermalade