Keď ti všetko zakazujú, tak si aspoň uvar! Kto by nepoznal langoše? Určite aj tebe ich robila babka. Jahňa, langoš, zaúdená bryndza, mladá cibuľa a BBQ. A až by si mal narodky v októbri ako ja, dám si na tvoje tak, ako ty na moje. Takže Stupavar – Davová Psychóza!
Potrebuješ
- Jahňacie plece: 2 kg (mal som celú nohu, ale keď musíš kŕmiť aj psa o veľkosti pakoňa, nestihol som nafotiť )
- Rozmarín: 5 g
- Soľ: 15 g
- Korenie : 5 g
- Šalvia: 5 g
- Pivo: 0,5l Stupavar – Davová Psychóza
- Cesnak: 50 g
- Rasca: 5 g
- Hladká múka: 1 kg
- Kyslá smotana: 250 g
- Mlieko: 0,4 l
- Soľ: 15 g
- Cukor kryštálový: 5 g
- Droždie: 40 g
- Vajcia: 2 ks
- Bravčová masť: 200 g
- Bryndza: 500 g
- Kyslá smotana: 250 g
- Tekutý dym: 0,05 dcl (použi iba ten z Banskej Bystrice, všetko ostatné olejové nechceš. Za studena ťa môžu otráviť )
- Mladá cibuľa: 1 zväzok
- BBQ (moja) – 200g (ak chceš, furt sa vieme dohodnúť)
Postup
Asi už vieš, že ako prvé budeš robiť mäso. Tak si pusti do uší aj do žalúdka kľudne môžeš, oslavuješ! N.V.Ú. – Sloboda 89
Mäso nechaj v celku. Z ostatných ingrediencií vyrobíš marinádu. A to tak, že v pive vymixuješ cesnak, šalviu, rozmarín, soľ, rascu a korenie. Mäso vlož do pekáča a vmasíruj doň marinádu. Nechaj odpočívať v chladničke pár hodín (pokojne aj cez noc).
Vlož do pekáča prikry a peč pri teplote 110°C 5hodín ( nie moc dlho nech to nevysušíš ). Keď je mäso hotové vytiahni ho z pekáča. Do výpeku primiešaj BBQ omáčku a vlož doň natrhanú jahňacinu. Premiešaj a čakaj.
Ideš búchať langoše. Bude ťa to baviť, uvidíš. Malomocnosť práznoty – Punk’s not dead!
Mlieko ohrej, no nie aby pálilo (cca 50°C). Pridaj cukor zamiešaj a natrhaj droždie. Premiešaj a nechaj podkysnúť aspoň 10 minút. Medzi tým vo veľkej miske zmiešaj múku a soľ. Potom primiešaj všetko ostatné aj hotový kvások. Vypracuj jemné cesto a nechaj kysnúť cca jednu hodinu.
Potom rozdeľ cesto na cca 20 rovnakých kúskov (pokojne aj menej až máš veľkú panvicu alebo varíš pre nenažrancov ). Vytvaruj guličky a nechaj podkysnúť ešte aspoň 10 minút. Potom vytvaruj langoše buď valčekom alebo rukami vytiahni (určite to dáš rukami). Rozohrej bravčovú masť a po jednom praž!
Pusti sa do bryndzovej omáčky. Bude studená! E!E – Poslouchej!
Bryndzu zmiešaj s kyslou smotanou a tekutým dymom. Dobre vymiešaj a nechaj v chladničke.
Myslíš, že si na konci? Skoro. Zahrá Sitňan – Bohyňa! A ty to zložíš pre radosť.
Langoš potri bryndzovou omáčkou, zasyp natrhaným mäsom a posyp nasekanou cibuľou.
Odporúčané pivo: Stupavar – Davová Psychóza
Na chuť!
Juro
POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE
****
Punková kuchyňa
Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.