Keď spojíš východniarske pivovary do jedného receptu

Punková kuchyňa, Berhet, Padre Craft Brews, pivo, pivný recept,

Keď sa spájajú pivovary, aby nás potešili, tak som sa posnažil a spojil pivá do jedného jedla (pre tvoju radosť). Máš tu stálicu až legendu slovenskej Craft Beer scény (Padre Craft Brews) a mladú krv (Berhet). Dnes to máš zase pre zábavu, ale neboj, aj náročnejší tanier ti ukážem. Morčacie stehno, pivo, pivo, báza, čili, pomaranče.

Potrebuješ
  • Morčacie stehno: 1 kg ( snaž sa zohnať čo najmenšie, aby ti vyšla aj náročnejšia časť)
  • Pivo: 0,3 l (Porter či Stout, je na tebe čo ti viac vyhovuje, ja som dal Berhet – Dictator )
  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 2 g
  • Bazový kvet: 3 ks
  • Pomaranč: 1 ks
  • Bazový sirup: 0,2 l ( čo myslíš aký?  Samozrejme, že babka ťa naučí najlepší a ty jej za to obed uvaríš)
  • Maslo: 100 g
  • Čili: 3 g (záleží na odolnosti a zvolenej vzorke. Ja používam morugu alebo habanerko podľa konzumentov)

  • Uhorka šalátová: 2 ks
  • Reďkovka červená: 1 zväzok
  • jablčný ocot: 0,1 l
  • Voda: 0,4 l
  • Soľ: 10 g
  • Fenikel: 3 g
  • Horčičné semeno: 3 g
  • Bobkový list: 3 g
  • Sezam: 5 g
  • Sezamový olej: 0,1 l
  • Cukor hnedý: 10 g

  • Kuskus: 200 g
  • Pivo: 0,3l ( tu chceš niečo svetlé. Ja ti ukážem variant s Mustážom – Padre Craft  Brews )
  • Pomaranč: 1 ks
  • Limeta: 1 ks
  • Soľ: 5 g
  • Biele korenie: 2 g

  • Cvikla: 1 kg
  • Tymián: 5 g
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g
  • Olivový olej: 0,1 l (daj extra virgin a si úplne inde)

  • Chlieb: 1 ks ( aký, už je na tebe. Ja používam kváskový alebo viaczrnný. Ten ťa naučím inokedy. Určite si nájdeme čas.)
Postup

Poď od mäsa, tam sa trošku pobavíš.

Morčacie stehno rozdeľ v kĺbe na polovicu. Najspodnejší kĺb odstráň a povyťahuj všetky tvrdé šľachy. Stiahni kožu aj mäso nech ti vznikne na spodku (alebo vrchu, záleží a uhle pohľadu) guľa na paličke. Všetko mäso nasoľ, pridaj bazové kvety, čili a zalej 0,2 l piva. Dobre vmasíruj a nechaj odstáť v chlade aspoň 12 hodín.

Punková kuchyňa, Berhet, Padre Craft Brews, pivo, pivný recept,

Takto pripravené stehná prelož do pekáča, zatiahni alobalom a peč pri teplote 150°C 1,5 hodiny. Zo zvyšného piva, kôry pomaranča a sirupu vymiešaj zmes (môžeš to volať marináda). Zalej tým opatrne stehná, nech ti čo najviac ostane na vrchu a dopeč pri 180°C ešte 15 minút (musí to voňať a byť chrumkavé). Výpek zlej, povar na miernom ohni ešte 15 minút a vmiešaj studené maslo.

Teraz sa pohraj s čerstvou zeleninou. Ak ju máš od nejakej babky z trhu ver, že ju potešíš dvakrát.

Uhorku očisti a škrabkou alebo strúhakom ju nastrúhaj na tenké pláty. S reďkovkou sprav to isté (len ju nečisti, bola by to veľká škoda). Ostatné suroviny vlej alebo vsyp (podľa toho čo máš v ruke) do jedného hrnca a nechaj zovrieť.

Potom nechaj ochladnúť na cca 80°C a zalej tým zeleninu. Dobre premiešaj a počkaj kým ochladne (ak ju celú nespotrebuješ pokojne zavri do pohára a zjedz do týždňa, ona ťa v chladničke počká).

Teraz poď zase do pece veď je vonku teplo. Prečo si ho nespríjemniť?

Cviklu osoľ, okoreň, pridaj tymián a zalej oliváčom a zabaľ do alobalu. Daj piecť  pri 160°C na 1:45 hodiny. Potom cviklu ošúp ešte teplú (skorej vychladne ).

Poď do finále. Dnes je to kuskus.

Pivo, šťavu z ovocia (aj kôru teda), koreniny nechaj zohriať, no nevar (stratíš chuť piva). Touto zmesou alej cous – cous poriadne premiešaj (no nech nepláve). Zakry a nechaj pracovať cca 10 minút.

Tak a si na konci, teraz už sa môžeš tešiť. Ideš jesť!

Ešte si nalož buď tak alebo onak. Obeduješ krajšie.

Obed! Do stredu taniera sprav kôpku z kuskusu, ktorý si zmiešaš so zeleninou (samozrejme, že bez nálevu ). Pridaj aj cviklu a na to polož morčacie stehno (použi to s trčiacou kosťou, je to jak na to ). Dokola alebo cez to nalej omáčku (Je na tebe, ako to máš rád).

Večera či raňajky? Krajec chleba namoč z jednej strany do omáčky (no nie moc nech drží aj po kope trochu ). Zasyp trhaným mäsom z vrchnej časti stehna. Nalož nakladanú zeleninu a jedz!

Už len pivo chýba!

Odporúčané pivo: Padre Craft Brews – Mustáž

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný